Wegański sernik gotowany
Słysząc o serniku gotowanym - przyznaję, miałam pewne wątpliwości, czy to aby na pewno jest możliwe 🤔Ale zaraz ustąpiły na rzecz myśli "Ja tego nie zrobię!?"🤪💪 PODAJ MI TOFU 💪
Wegański sernik gotowany na spodzie z kruchych herbatników miło mnie zaskoczył. Wypróbowałam obie wersje, na klasycznym tofu i tym silken, i zdecydowanie druga opcja jest moim faworytem 😻 Delikatna, gładka i aksamitna - tofurnik ideał!
O co więc chodzi z gotowanym sernikiem? Masę na ciasto gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje, i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Całość powinna się dobrze schłodzić w lodówce, idealnie przez całą noc. Do moje wegańskiego sernika gotowanego przygotowałam jeszcze polewę czekoladową 🍫♥️
Sernik gotowany to świetna alternatywa jeśli nie macie w zasięgu ręki piekarnika lub pozostało Wam niewiele czasu na samo przygotowanie ciasta. To co, kto się skusi?😁
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj margaryną roślinną.
-
Krok 2
Herbatniki zblenduj na piasek za pomocą malaksera. Następnie dodaj miękką margarynę i ponownie zmiksuj.
-
Krok 3
Masę ciasteczkową wyłóż do formy i utwórz spód, delikatnie dociskając ciasteczka.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 4
Tofu zblenduj razem z sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Następnie dodaj do niego mleczko kokosowe, cukier, napój sojowy i budynie. Ponownie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 5
Masę przełóż do garnka i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając. Po kilku minutach, gdy masa tofurnikowa wyraźnie zgęstnieje przelej ją na spód z herbatników.
-
Krok 6
Wyrównaj gorącą masę i odstaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Czekoladę podgrzewaj ja niskiej mocy palnika razem z napojem sojowym do uzyskania jednolitej polewy.
-
Krok 8
Gorącą polewę rozsmaruj delikatnie na wystudzonym tofurniku.
-
Krok 9
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Najlepiej na całą noc i rano ciesz się pysznym ciastem.😍
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-sernik-gotowany |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze