Wegański sernik a'la wiedeński
Przepisów na roślinne serniki jest całe mnóstwo, a jeśli nadal szukacie tego idealnego – zapraszam Was do wypróbowania przepisu na wegański sernik à la wiedeński 🍃Co charakterystyczne dla sernika wiedeńskiego, pieczony jest bez spodu. Sama masa jest jednak na tyle bogata, że w niczym to nie przeszkadza 😉
Tofu, ciecierzyca i spora ilość orzechów nerkowca – to baza naszego sernika. Połączenie tych składników sprawia, że ciasto smakuje jak prawdziwy, tradycyjny sernik 🥰Nie poskąpiłam również soku z cytryny, który idealnie podbija smak sernikowej masy 🍋
Wegański sernik à la wiedeński należy dobrze schłodzić po pieczeniu. Dajcie mu czas, żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Kilka godzin wystarczy, żeby smak naszego sernika roślinnego był idealny 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegański sernik a'la wiedeński:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym. Piekarnik nagrzej do 190°C.
-
Marta poleca
Tradycyjna tortownica o średnicy 24 stanie się Twoim must have w kuchni!
-
Krok 2
W misie malaksera umieść ciecierzycę, odsączone orzechy, tofu, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
-
Krok 3
Do masy tofurnikowej dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, skrobię kukurydzianą, pastę waniliową oraz mleczko kokosowe.
-
Krok 4
Całość zblenduj do otrzymania jednorodnej konsystencji.
-
Krok 5
Masę przelej do formy i piecz przez 50 minut.
-
Krok 6
Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku, a następnie pozostaw go do schłodzenia w lodówce.
-
Krok 7
Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem i podać ze świeżymi owocami.🍓
- Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę.
- Pamiętaj, żeby sernik dobrze schłodzić przed podaniem. To zdecydowanie pozytywnie wpływa na jego smak! :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-sernik-ala-wiedenski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze