1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski z masą serową i kakaowym ciastem. Kawałki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
Sernik królewski z masą serową i kakaowym ciastem. Kawałki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Klasyk, który sprawdzi się na każdą okazję, na co dzień do popołudniowej kawy i od święta, na uroczyście zastawionym stole. To przepis, który zdecydowanie powinien znaleźć się w każdym kuchennym przepiśniku. Koniecznie wypróbujcie!🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na kruche ciasto:

  • Krok 1

    Składniki na ciasto zagnieć szybko, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki do schłodzenia na ok. 30-40 min.

    Masło, kakao, proszek do pieczenia i mąka w misce. Obok cukier i żółtka w miseczkach.
  • Krok 2

    Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    Foremka od pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    2/3 schłodzonego ciasta zetrzyj równomiernie na spód, lekko dociśnij, wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 min. Resztę ciasta schowaj do zamrażarki.

    Ciasto kakaowe starte na spód formy.
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Masa serowa do sernika królewskiego:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem i pastą z wanilii.

    Żółtka utarte z cukrem i pastą z wanilii w miseczce.
  • Krok 5

    Dodaj twaróg i budyń waniliowy, wymieszaj.

    Żółtka utarte z cukrem i pastą z wanilii w miseczce. Obok twaróg w miseczce.
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.

    Rozpuszczone masło z miseczce.
  • Krok 7

    Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

    Ubite białka wymieszane z masą serową w misce.
  • Krok 8

    Gotową masę przelej na wcześniej podpieczony spód.

    Masa serowa przelewana na kakaowy spód.
  • Krok 9

    Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.

    Posypywanie wierzchniej warstwy sernika ciastem kakaowym.
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały smak ciepłego budyniu waniliowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krolewski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej