Sernik królewski



Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Klasyk, który sprawdzi się na każdą okazję, na co dzień do popołudniowej kawy i od święta, na uroczyście zastawionym stole. To przepis, który zdecydowanie powinien znaleźć się w każdym kuchennym przepiśniku. Koniecznie wypróbujcie!🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na kruche ciasto:
-
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieć szybko, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki do schłodzenia na ok. 30-40 min.
-
Kakao Ciemne ze Świata Natury
Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca, o niezwykle intensywnym smaku i aromacie - wprost ZE ŚWIATA NATURY. Doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast, polew, deserów i picia.
-
Krok 2
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 3
2/3 schłodzonego ciasta zetrzyj równomiernie na spód, lekko dociśnij, wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 min. Resztę ciasta schowaj do zamrażarki.
Masa serowa do sernika królewskiego:
-
Krok 4
W tym czasie przygotuj masę serową. Żółtka utrzyj z cukrem i pastą z wanilii.
-
Krok 5
Dodaj twaróg i budyń waniliowy, wymieszaj.
-
Krok 6
Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.
-
Krok 7
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
-
Krok 8
Gotową masę przelej na wcześniej podpieczony spód.
-
Krok 9
Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.
-
Krok 10
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krolewski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze