Sernik kr贸lewski

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Sprawdzi si臋 na ka偶d膮 okazj臋, na co dzie艅 i od 艣wi臋ta. To przepis, który zdecydowanie powinien znale藕膰 si臋 w ka偶dym kuchennym notatniku. Koniecznie wypróbujcie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Sk艂adniki na ciasto zagnie膰 szybko, uformuj kul臋, zawi艅 j膮 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do zamra偶arki do sch艂odzenia na ok. 30-40 min.
-
Krok 2
Prostok膮tn膮 form臋 do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 3
2/3 sch艂odzonego ciasta zetrzyj równomiernie na spód, lekko doci艣nij, wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 min. Reszt臋 ciasta schowaj do zamra偶arki.
Masa serowa:
-
Krok 4
W tym czasie przygotuj mas臋 serow膮. 呕ó艂tka utrzyj z cukrem i past膮 z wanilii.
-
Krok 5
Dodaj twaróg i budy艅 waniliowy, wymieszaj.
-
Krok 6
Dodaj rozpuszczone mas艂o, wymieszaj.
-
Krok 7
Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Dodaj do masy serowej i delikatnie, ale dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 8
Gotow膮 mas臋 przelej na wcze艣niej podpieczony spód.
-
Krok 9
Na wierzch zetrzyj pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta.
-
Krok 10
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 min. Po upieczeniu wy艂膮cz piekarnik i stud藕 sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze