1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik kr贸lewski

Sernik kr贸lewski

Natalia Kamrowska - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Sprawdzi si臋 na ka偶d膮 okazj臋, na co dzie艅 i od 艣wi臋ta. To przepis, który zdecydowanie powinien znale藕膰 si臋 w ka偶dym kuchennym notatniku. Koniecznie wypróbujcie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Sk艂adniki na ciasto zagnie膰 szybko, uformuj kul臋, zawi艅 j膮 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do zamra偶arki do sch艂odzenia na ok. 30-40 min.

    Mas艂o, kakao, proszek do pieczenia i m膮ka w misce. Obok cukier i 偶贸艂tka w miseczkach.
  • Krok 2

    Prostok膮tn膮 form臋 do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    Foremka od pieczenia wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    2/3 sch艂odzonego ciasta zetrzyj równomiernie na spód, lekko doci艣nij, wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 min. Reszt臋 ciasta schowaj do zamra偶arki.

    Ciasto kakaowe starte na sp贸d formy.

Masa serowa:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj mas臋 serow膮. 呕ó艂tka utrzyj z cukrem i past膮 z wanilii.

    呕贸艂tka utarte z cukrem i past膮 z wanilii w miseczce.
  • Krok 5

    Dodaj twaróg i budy艅 waniliowy, wymieszaj.

    呕贸艂tka utarte z cukrem i past膮 z wanilii w miseczce. Obok twar贸g w miseczce.
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczone mas艂o, wymieszaj.

    Rozpuszczone mas艂o z miseczce.
  • Krok 7

    Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Dodaj do masy serowej i delikatnie, ale dok艂adnie wymieszaj.

    Ubite bia艂ka wymieszane z mas膮 serow膮 w misce.
  • Krok 8

    Gotow膮 mas臋 przelej na wcze艣niej podpieczony spód.

    Masa serowa przelewana na kakaowy sp贸d.
  • Krok 9

    Na wierzch zetrzyj pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta.

    Posypywanie wierzchniej warstwy sernika ciastem kakaowym.
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 min. Po upieczeniu wy艂膮cz piekarnik i stud藕 sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej