Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy to połączenie kakaowego spodu i pysznej, czekoladowej masy twarogowej. Do sernika dodałam budyń dzięki czemu ma idealną konsystencję. Wierzch ciasta polałam podgrzaną domową konfiturą malinową, która nie tylko nadaje ciastu uroku, ale i wspaniale komponuje się z sernikiem! Zapewniam, że sernik z tego przepisu zawsze wychodzi :) Delikatny, kremowy i nie opada - czyli taki, jaki powinien być idealny sernik :) Serdecznie polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, dodaj kakao i wymieszaj. Masło rozpuść i przelej do ciastek, wymieszaj do połączenia.
-
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
-
Krok 3
Dno wyłóż masą ciasteczkową, wyrównując go łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
-
Krok 4
Wszystkie składniki na sernik powinny być w tempraturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Śmietankę przelej do szklanej miseczki i umieść na garnku z gotująca się wodą. Przełóż połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Twaróg przełóż do misy, dodaj jajka, cukier i budyń, zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu, cały czas miksując, dodaj rozpuszczoną czekoladę.
-
Krok 5
Masę serową przełóż na schłodzony spód z ciasteczek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 80 minut. Sernik po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku do wystudzenia, potem schłodź w lodówce.
-
Krok 6
Konfiturę lekko podgrzej, by nabrała płynnej konsystensji. Polej nią wierzch sernika.
-
Krok 7
Sernik odstaw na chwilę do lodówki, do stężenia konfitury.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze