1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

sernik czekoladowy na kakaowym spodzie z herbatników, z konfiturą malinową na wierzchu - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik czekoladowy to połączenie kakaowego spodu i pysznej, czekoladowej masy twarogowej. Do sernika dodałam budyń, dzięki czemu ma idealną konsystencję. Wierzch ciasta polałam podgrzaną domową konfiturą malinową, która nie tylko nadaje ciastu uroku, ale i wspaniale komponuje się z sernikiem! Zapewniam, że sernik z tego przepisu zawsze wychodzi. :) Delikatny, kremowy i nie opada - czyli taki, jaki powinien być idealny sernik. :) Serdecznie polecam! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do sernika czekoladowego:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, dodaj kakao i wymieszaj. Masło rozpuść i przelej do ciastek, wymieszaj do połączenia.

  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 3

    Dno wyłóż masą ciasteczkową, wyrównując go łyżką. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa na czekoladowy sernik:

  • Krok 4

    Wszystkie składniki na sernik powinny być w tempraturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.  Śmietankę przelej do szklanej miseczki i umieść na garnku z gotującą się wodą. Przełóż połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Twaróg przełóż do misy, dodaj jajka, cukier i budyń, zmiksuj do połączenia się składników. Na końcu cały czas miksując, dodaj rozpuszczoną czekoladę.

  • Budyń smak czekoladowy Dr. Oetker

    Budyń o smaku czekoladowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do czekoladowych placuszków czy sernika!

  • Krok 5

    Masę serową przełóż na schłodzony spód z ciasteczek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 80 minut. Sernik po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku do wystudzenia, potem schłodź w lodówce.

  • Krok 6

    Konfiturę lekko podgrzej, by nabrała płynnej konsystensji. Polej nią wierzch sernika.

  • Krok 7

    Sernik odstaw na chwilę do lodówki, do stężenia konfitury.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej