Sernik z rabarbarem i kruszonką
Jeśli w Waszym rankingu smaków lata rabarbar już w przedbiegach wygrywa z truskawkami, dajcie się skusić na najlepszy sernik z rabarbarem i kruszonką😍 Cienka warstwa delikatnego kruchego ciasta, masa serowa z dodatkiem pasty z wanilii, karmelizowany rabarbar i cała masa maślanej kruszonki - kto z Was już się skusił?
Założę się, że to ciasto szturmem zdobędzie każde letnie przyjęcie w ogrodzie,a także idealnie sprawdzi się jako lekki, wakacyjny deser. Delikatnie kwaskowaty rabarbar nadaje sernikowi lekkości i sprawia, że jeszcze chętniej sięgniesz po kolejny kawałek 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z ciasta kruchego:
-
Krok 1
Prostokątną formę (22 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Może się przydać
Prostokątna forma do pieczenia z praktyczną pokrywą ułatwiającą przechowywanie, to zestaw którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni.
-
Krok 2
Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, żółtek i wody zagnieć szybko ciasto.
Zawiń w folię spożywczą i odłoż do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie.
Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wyjmij i nie wyłączaj piekarnika.
Karmelizowany rabarbar:
-
Krok 4
Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki.
-
Krok 5
Na patelnię wysyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj łyżkę masła i wrzuć na rozgrzany karmel kawałki rabarbaru.
Karmelizuj 3-4 minuty, aż rabarbar puści soki, następnie zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 6
Wszystkie składniki na masę serową (poza skrobią) zmiksuj na wolnych obrotach na jednolitą masę.
Na koniec wmiksuj skrobię.
Kruszonka:
-
Krok 7
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć.
Na upieczony spód wyłóż masę serową, na nią karmelizowany rabarbar a wierzch posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rabarbarem-i-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze