1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z rabarbarem i kruszonką

Sernik z rabarbarem i kruszonką

sernik z rabarbarem i kruszonką do kawy - Wszystkiego Słodkiego
sernik z rabarbarem i kruszonką do kawy - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jeśli w Waszym rankingu smaków lata rabarbar już w przedbiegach wygrywa z truskawkami, dajcie się skusić na najlepszy sernik z rabarbarem i kruszonką😍 Cienka warstwa delikatnego kruchego ciasta, masa serowa z dodatkiem pasty z wanilii, karmelizowany rabarbar i cała masa maślanej kruszonki - kto z Was już się skusił?

Założę się, że to ciasto szturmem zdobędzie każde letnie przyjęcie w ogrodzie,a także idealnie sprawdzi się jako lekki, wakacyjny deser. Delikatnie kwaskowaty rabarbar nadaje sernikowi lekkości i sprawia, że jeszcze chętniej sięgniesz po kolejny kawałek 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z ciasta kruchego:

  • Krok 1

    Prostokątną formę (22 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    forma prostokątna Wilton
  • Może się przydać

    Prostokątna forma do pieczenia z praktyczną pokrywą ułatwiającą przechowywanie, to zestaw którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, żółtek i wody zagnieć szybko ciasto.

    Zawiń w folię spożywczą i odłoż do lodówki na około 30 minut.

    ciasto kruche na spód do sernika
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie.

    Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 20 minut do zarumienienia.

    Po upieczeniu wyjmij i nie wyłączaj piekarnika.

    ciasto kruche wyłożone w formie do pieczenia Wilton

Karmelizowany rabarbar:

  • Krok 4

    Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki.

    rabarbar pokrojony na kawałki
  • Krok 5

    Na patelnię wysyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj łyżkę masła i wrzuć na rozgrzany karmel kawałki rabarbaru.

    Karmelizuj 3-4 minuty, aż rabarbar puści soki, następnie zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.

    rabarbar karmelizowany z cukrem i masłem

Masa serowa:

  • Krok 6

    Wszystkie składniki na masę serową (poza skrobią) zmiksuj na wolnych obrotach na jednolitą masę.

    Na koniec wmiksuj skrobię.

    masa serowa na sernik z rabarbarem

Kruszonka:

  • Krok 7

    Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć.

    Na upieczony spód wyłóż masę serową, na nią karmelizowany rabarbar a wierzch posyp kruszonką.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku. 

    kruszonka na serniku z rabarbarem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rabarbarem-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej