Sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady

Fenomenalny sernik z makiem. Dodatek pomarańczy i białej czekolady sprawiają, że nie sposób się mu oprzeć! Przepis idealnie sprawdzi się na święta, jak i na wyjątkowe okazje.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Herbatniki drobno pokrusz w malakserze na piasek. Czekoladę i masło rozpuść w garnku i dodaj do ciastek. Masą ciasteczkową wyłóż dno wcześniej przygotowanej tortownicy. Dociśnij i wyrównaj.
-
Krok 3
Spód podpiecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 4
Jajka utrzyj z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj twaróg i Sernix. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj śmietankę, skórkę i sok z pomarańczy. Na końcu delikatnie wmieszaj mak.
-
Krok 5
Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 90 minut, aż do momentu stężenia masy.
-
Krok 6
Wyłącz piekarnik, po 15 minutach uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu wstaw na kilka godzin do lodówki.
Polewa z czekolady:
-
Krok 7
Śmietankę przelej do garnka, dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę przelaj na sernik. wierzch posyp makiem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze