1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady

Sernik pomarańczowy z makiem i polewą z białej czekolady

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Fenomenalny sernik z makiem. Dodatek pomarańczy i białej czekolady sprawiają, że nie sposób się mu oprzeć! Przepis idealnie sprawdzi się na święta, jak i na wyjątkowe okazje.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz w malakserze na piasek. Czekoladę i masło rozpuść w garnku i dodaj do ciastek. Masą ciasteczkową wyłóż dno wcześniej przygotowanej tortownicy. Dociśnij i wyrównaj.

  • Krok 3

    Spód podpiecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Masa serowa:

  • Krok 4

    Jajka utrzyj z cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj twaróg i Sernix. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj śmietankę, skórkę i sok z pomarańczy. Na końcu delikatnie wmieszaj mak.

  • Krok 5

    Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 90 minut, aż do momentu stężenia masy.

  • Krok 6

    Wyłącz piekarnik, po 15 minutach uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu wstaw na kilka godzin do lodówki.

Polewa z czekolady:

  • Krok 7

    Śmietankę przelej do garnka, dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę przelaj na sernik. wierzch posyp makiem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej