1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Sernik Izaura

Sernik Izaura

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.98/5 42 oceny

W jaki sposób połączyć  dwa ulubione ciasta w jedno? Poznaj przepis na sernik Izaura łączący w sobie to co najlepsze w klasycznym smaku sernika oraz mocno czekoladowym murzynku! Chcesz więcej? Nie zapomnij o pysznej polewie z dodatkiem wiórek kokosowych! Sernik Izaura zachwyci każdego! Jestem przekonana, że to pyszne ciasto w mig zniknie z Twojego stołu 😊. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kakaowego:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma 25 x 35 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Do garnka przełóż masło i rozpuść je z cukrem.

    na kuchence bosch rozpuszczone masło z cukrem obok kakao w miseczce i woda w naczyniu
  • Krok 3

    Dodaj wodę i kakao, wymieszaj do połączenia się składników.

    w rondelku masa kakaowa i rózga kuchenna
  • Krok 4

    Odlej okolo 100 ml masy czekoladowej na polewę i odstaw.

    na blacie ciasto czekoladowe obok naczynie z polewą kakaową
  • Krok 5

    Do przestudzonej masy dodaj żółtka oraz wymieszną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    w rondelku masa czekoladowa obok na blacie żółtka w miseczce i polewa w naczyniu
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta.

    na blacie w barnku nieupieczone ciasto czekoladowe obok w misie bosch ubite białka
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Nasze masło jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Przygotowanie masy serowej:

  • Krok 7

    Białka oddziel od żółtek. Do miski przełóż twaróg z cukrem, żółtakami i budyniami. Na końcu dodaj roztopione masło.

    w misie bosch twaróg sernikowy z cukrem i żółtkami, w miseczce białka oraz budyń śmietankowy Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Masę serową dokładnie zmiksuj.

    w robocie kuchennym bosch przygotowana masa serowa na sernik
  • Krok 9

    Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową.

    w misce masa serowa z ubitymi białkami
  • Krok 10

    Do formy przełóż ciasto czekoladowe naprzemiennie z serowym. Na koniec przy użyciu łyżki i drewnianego patyczka pomieszaj delikatnie ciasto tworząc esy floresy.

    w wyłożonej papierem formie nieupieczony sernik izaura
  • Krok 11

    Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz około 45 - 50 minut.

    upieczony sernik izaura w formie bez polewy
  • Krok 12

    Na upieczone ciasto przelej przygotowaną wcześniej polewę i posyp wiórkami kokosowymi Bakal.

    w foremce sernik izaura z polewą i wiórkami kokosowymi
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Ta mąka ma małą zawartość popiołu, który określa jej typ. Chodzi o zawartość składników mineralnych, które dostają się do mąki poprzez choćby zmielenie okrywy ziarna. Dlatego jest lekka – jak to mówimy w żargonie kulinarnym – i sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, a jedynie ubite białka. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie.

    Mąka pszenna Polka do ciast
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/sernik-izaura-sprawdzony-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej