1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Czekolada z dodatkiem owoców i orzechów

Czekolada z dodatkiem owoców i orzechów

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przygotowując domową tabliczkę czekolady zawsze masz pewność, że znajdują się w niej Twoje ulubione składniki. Orzechy, ulubione liofilizowane owoce, a może płatki migdałów? Dodaj do czekolady wszystko co uwielbiasz i ciesz się jej smakiem nie tylko w Walentynki!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Umyj dokładnie foremkę silikonową i na koniec najlepiej przetrzyj ją spirystusem. Dzięki temu pozbędziesz się tłustych plam i pyłu.

    Foremka silikonowa w kształcie tabliczki czekolady.
  • Krok 2

    Czekoladę połam na kawałki i umieść ją w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Delikatnie podgrzewaj, mieszając i sprawdzając temperaturę. Przestań podgrzewać czekoladę, gdy osiągnie ona temperaturę 42°C. Następnie ściągnij podgrzaną czekoladę i mieszaj ją, aż temperatura spadnie do 30°C.

     

    Roztapianie czekolady  z cukrem z waniliąw kąpieli wodnej na kuchence indukcyjnej do zabudowy Bosch.
  • Krok 3

    Czekoladę przelej do foremki i posyp ją ulubionymi dodatkami. 

    Gorzka czekolada w formie silikonowej. Obok na drewnianej desce płatki kokosowe, truskawki liofilizowane i orzechy nerkowca.
  • Krok 4

    Odstaw do chłodnego pomieszczenia do zastygnięcia.

    Tabliczki z czekolady gorzkiej z owocami liofilizowanymi, orzechami nerkowca i płatkami kokosowymi.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej