1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Kutia

Kutia

Kutia z migdałami, rodzynkami i orzechami włoskimi w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Kutia z migdałami, rodzynkami i orzechami włoskimi w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wigilijna kutia to jedno z tradycyjnych świątecznych dań, które jadane jest przede wszystkim na wschodzie Polski. Według wierzeń, aby zapewnić sobie pomyślność na cały nadchodzący rok, podczas wieczoru wigilijnego koniecznie musimy spróbować kutii. 🎄

Niegdyś przygotowanie tego słodkiego przysmaku pochodzącego z Kresów bywało czasochłonne, jednak dziś, dzięki drobnym ułatwieniom np. w postaci mielonego maku, z deserem poradzisz sobie bardzo szybko. Prócz wspomnianego maku w skład kutii wchodzi także gotowana pszenica i ulubione bakalie, a wszystko oblane jest słodkim miodem.

Aby smak kutii był jeszcze bardziej wyrazisty, warto wcześniej namoczyć rodzynki w rumie.

Kutię najlepiej przygotować dzień przed podaniem, zatem wigilijną kutią najlepiej zająć się 23 grudnia.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kutii na Wigilię:

  • Krok 1

    Ziarna pszenicy zalej wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.

    Ziarna pszenicy zalane wrzątkiem w misce
  • Krok 2

    Następnego dnia rano gotuj ziarna do momentu, aż będą miękkie. U mnie była to godzina, ale w zależności od stopnia twartości ziaren może to potrwać trochę dłużej. Ugotowane ziarna odcedź.

    Gotujące się ziarna pszenicy w rondelku na palniku kuchenki
  • Krok 3

    Do garnka wlej mleko lub napój roślinny i gotuj zmielony mak przez około 10 minut. Następnie zostaw do przestudzenia.

    W tym czasie przygotuj bakalie.

    Mak gotowany z mlekiem w rondelku na palniku kuchenki
  • Krok 4

    Posiekaj migdały, orzechy włoskie i rodzynki.

    Pokrojone bakalie na drewnianej desce.
  • Krok 5

    Do maku dodaj posiekane bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

    Mak wymieszany z bakaliami w szklanej misce, obok miseczka z kandyzowaną skórką z pomarańczy.
  • Krok 6

    Do masy dodaj miód (lub syrop z agawy), łyżeczkę ekstraktu migdałowego i szczyptę soli.

    Mak wymieszany z bakaliami i skórką z pomarańczy w szklanej misce. Obok w miseczce miód oraz opakowanie ekstraktu migdałowego migdał z maroka dr. oetkera
  • Może się przydać

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

  • Krok 7

    Wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw do schłodzenia.

    Gotowa kutia w szklanej misce.

Porada:

⭐ Żeby uzyskać wersję roślinną, zamiast mleka możesz użyć napoju sojowego, a miód możesz zamienić na syrop z agawy lub syrop klonowy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/kutia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej