1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort kokosowy z białą czekoladą

Tort kokosowy z białą czekoladą

tort kokosowy z kremem z białej czekolady
tort kokosowy z kremem z białej czekolady
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Niektóre desery zasługują na miano iście niebiańskich. Do tego zaszczytnego grona należy bez dwóch zdań tort kokosowy z białą czekoladą. Puszysty, lekko wilgotny biszkopt, przekładany gęstym śnieżnobiałym kremem, który dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowując go na spotkanie w rodzinnym gronie wywołasz u wszystkich gości prawdziwy zachwyt!

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tort kokosowy:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160°C. Dna foremek o średnicy około 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia Retro Dr. Oetker
  • Krok 2

    Masło i czekoladę pokrój na kawałki. Do rondelka przelej wodę, dodaj pokrojone masło i czekoladę, miód i pastę waniliową.

    Na kuchence rondelek, w misce pokrojone masło, biała czekolada i miód
  • Krok 3

    Do garnka przesyp cukier kokosowy. Podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu.

    w rondelku rozpuszczana czekolada i masło, w miseczce cukier kokosowy
  • Krok 4

    Masę odstaw do przestudzenia, dodaj jajka i pozostałe suche składniki. Wymieszaj dokładnie rózgą.

    w rondelku ciasto kokosowe w miseczce tarte migdały oraz jajka
  • Krok 5

    Ciasto przelej do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu i piecz około 40 minut do suchego patyczka.

    foremka i ciasto w rondelku
  • Krok 6

    Upieczone ciasto wystaw z piekarnika do wystudzenia, w tym czasie przygotuj krem z białej czekolady.

    upieczone dwie foremki ciasta z cukrem kokosowym

Krem:

  • Krok 7

    Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Zalej ją 250 ml gorącej śmietanki. 

    biała czekolada w miseczce obok śmietanka w naczyniu
  • Krok 8

    Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do lodówki do wystudzenia.

    roztopiona biała czekolada ze śmietanka w miseczce
  • Krok 9

    Z upieczonych biszkoptów zetnij wierzchnią warstwę.

    blat ciasta położony na kratce do pieczenia
  • Krok 10

    Oba blaty nasącz ponczem przygotowanym z likieru i wody.

    w miseczce woda z likierem kokosowym, na miseczce pędzelek
  • Krok 11

    Wystudzoną śmietankę z czekoladą przelej do misy, dodaj pozostałą cześć schłodzonej śmietanki oraz serek mascarpone.

    w misie robota OptiMUM 1500 W Srebrny MUM9BX5S65 śmietanka i serek mascarpone
  • Krok 12

    Do miski przesiej cukier puder i ubij do uzyskania kremowej konsystencji.

    krem ubity robotem  kuchennym OptiMUM 1500 W Srebrny MUM9BX5S65
  • Krok 13

    Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. 

    ciasto na kratce na blacie worek cukierniczy z kremem
  • Krok 14

    Przy użyciu worka cukierniczego nałóż krem. Z drugim blatem postąp tak samo.

    blat ciasta z kremem z białej czekolady
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-kokosowy-z-biala-czekolada

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej