1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort lodowy

Tort lodowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Czy zdarzyło się Wam kiedyś przygotować jakiś deser, bo tak bardzo zachwycił Was na zdjęciu? Gdy pierwszy raz na Instagramie zobaczyłam galerię pełną Fault Line Cakes, w mojej głowie zaczął kiełkować pomysł na własną wersję tego cukierniczego dzieła sztuki! Tak właśnie powstał TORT LODOWY, którego serce stanowi kremem o smaku lodowych cukierków. Jego zdobienie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać,a efekt przerasta wszelkie wyobrażenia! <3

P.S. Absolutnie nie musicie obawiać się kremu maślanego! Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, natomiast stanowi on idealne „płótno” dla wszelkich cukrowych ozdób. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem lodowy:

  • Krok 1

    Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.

    Cukierki rozkrusz na mniejsze kawałki.

    Do rondelka wlej ok. 300 ml śmietanki, dodaj cukierki i podgrzewaj na średniej mocy palnika ciągle mieszając, aż cukierki zaczną się rozpuszczać a śmietanka będzie gorąca.

    cukierki lodowe ze śmietanką
  • Krok 1

    Zdejmij rondel z palnika, dodaj pozostałą zimną śmietankę i wymieszaj. Jeśli w śmietance zostały jeszcze niewielkie kawałki cukierków możesz je usunąć. Przelej śmietankę do wysokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze się schłodziła.

    masa na krem lodowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dwie formy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    formy do pieczenia biszkoptów
  • Krok 1

    Białka ubij na pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania gęstej, lśniącej piany.

    jajka i cukier na biszkopt
  • Krok 1

    Do piany dodawaj kolejno żółtka stale ubijając.

    żółtka do masy biszkoptowej
  • Krok 1

    Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj pastę z wanilii i cienką strużką wlewaj olej.

    olej na biszkopt
  • Krok 1

    Na koniec dodaj w dwóch turach przesiane razem mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

    mąka, mąka ziemniaczana przesiane i proszek do pieczenia
  • Krok 1

    Gotową masę przełóż równomiernie do form, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i dnem formy uderz o blat a następnie postaw na kratce do wystudzenia.

    masa biszkoptowa przed pieczeniem

Krem maślany:

  • Krok 1

    Białka razem z cukrem umieść w misie i ustaw nad parą wodną, podgrzewaj często mieszając do momentu aż cukier się rozpuści i nie będzie już wyczuwalnych kryształków.

    składniki na krem maślany
  • Krok 1

    Następnie zdejmij miskę znad pary i ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera, aż ostygnie i powstanie z niej gęsta, lśniąca piana.

    beza szwajcarska i miękkie masło
  • Krok 1

    Stale ubijając dodawaj małymi porcjami miękkie masło. Początkowo krem stanie się rzadki, w miarę ubijania jego konsystencja będzie wyglądać jak zważona, ale po dłuższej chwili zmieni się na gładką kremową.

    krem maslany na bezie szwajcarskiej

Przełożenie:

  • Krok 1

    Schłodzoną masę na krem lodowy ubij na sztywno dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

    cukier puder i śmietan-fix do kremu lodowego
  • Krok 1

    Wystudzone biszkopty wyjmij z form i przekrój każdy na 2 blaty.

    blaty biszkoptowe
  • Krok 1

    Wszystkie posypki Super Bohater wymieszaj ze sobą w miseczce , dodaj do nich trochę białych pereł.

    posypka Super Bohater
  • Krok 1

    Na osobnym talerzu połóż jeden blat biszkoptu przełóż 1/3 porcji kremu lodowego i przykryj drugim blatem, boki posmaruj cienko kremem maślanym a następnie obsyp dokładnie cukrowymi dekoracjami.

    obsypywanie tortu posypką cukrową
  • Krok 1

    Kolejny blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem i wyłóż 1/3 kremu lodowego, przełóż na niego część tortu z dekoracją.

    przekładanie tortu kreme
  • Krok 1

    Przykryj pozostałą częścią kremu i ostatnim blatem biszkoptu. Kremem maślanym posmaruj tort tak aby dekoracja wyglądała jakby była w zagłębieniu. Następnie odstaw tort na ok. 15 min do lodówki.

    Po tym czasie wyjmij tort i wygładź najlepiej długą metalową szpatułą lub nożem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

    tort z posypką przed nałożeniem kremu

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej