Tort lodowy


Czy zdarzyło się Wam kiedyś przygotować jakiś deser, bo tak bardzo zachwycił Was na zdjęciu? Gdy pierwszy raz na Instagramie zobaczyłam galerię pełną Fault Line Cakes, w mojej głowie zaczął kiełkować pomysł na własną wersję tego cukierniczego dzieła sztuki! Tak właśnie powstał TORT LODOWY, którego serce stanowi kremem o smaku lodowych cukierków. Jego zdobienie nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać,a efekt przerasta wszelkie wyobrażenia! <3
P.S. Absolutnie nie musicie obawiać się kremu maślanego! Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, natomiast stanowi on idealne „płótno” dla wszelkich cukrowych ozdób. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem lodowy:
-
Krok 1
Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Cukierki rozkrusz na mniejsze kawałki.
Do rondelka wlej ok. 300 ml śmietanki, dodaj cukierki i podgrzewaj na średniej mocy palnika ciągle mieszając, aż cukierki zaczną się rozpuszczać a śmietanka będzie gorąca.
-
Krok 2
Zdejmij rondel z palnika, dodaj pozostałą zimną śmietankę i wymieszaj. Jeśli w śmietance zostały jeszcze niewielkie kawałki cukierków możesz je usunąć. Przelej śmietankę do wysokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze się schłodziła.
Biszkopt:
-
Krok 3
Dwie formy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 4
Białka ubij na pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania gęstej, lśniącej piany.
-
Krok 5
Do piany dodawaj kolejno żółtka stale ubijając.
-
Krok 6
Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj pastę z wanilii i cienką strużką wlewaj olej.
-
Krok 7
Na koniec dodaj w dwóch turach przesiane razem mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 8
Gotową masę przełóż równomiernie do form, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i dnem formy uderz o blat a następnie postaw na kratce do wystudzenia.
Krem maślany:
-
Krok 9
Białka razem z cukrem umieść w misie i ustaw nad parą wodną, podgrzewaj często mieszając do momentu aż cukier się rozpuści i nie będzie już wyczuwalnych kryształków.
-
Krok 10
Następnie zdejmij miskę znad pary i ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera, aż ostygnie i powstanie z niej gęsta, lśniąca piana.
-
Krok 11
Stale ubijając dodawaj małymi porcjami miękkie masło. Początkowo krem stanie się rzadki, w miarę ubijania jego konsystencja będzie wyglądać jak zważona, ale po dłuższej chwili zmieni się na gładką kremową.
Przełożenie:
-
Krok 12
Schłodzoną masę na krem lodowy ubij na sztywno dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
-
Krok 13
Wystudzone biszkopty wyjmij z form i przekrój każdy na 2 blaty.
-
Krok 14
Wszystkie posypki Super Bohater wymieszaj ze sobą w miseczce , dodaj do nich trochę białych pereł.
-
Krok 15
Na osobnym talerzu połóż jeden blat biszkoptu przełóż 1/3 porcji kremu lodowego i przykryj drugim blatem, boki posmaruj cienko kremem maślanym a następnie obsyp dokładnie cukrowymi dekoracjami.
-
Krok 16
Kolejny blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem i wyłóż 1/3 kremu lodowego, przełóż na niego część tortu z dekoracją.
-
Krok 17
Przykryj pozostałą częścią kremu i ostatnim blatem biszkoptu. Kremem maślanym posmaruj tort tak aby dekoracja wyglądała jakby była w zagłębieniu. Następnie odstaw tort na ok. 15 min do lodówki.
Po tym czasie wyjmij tort i wygładź najlepiej długą metalową szpatułą lub nożem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze