1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort lodowy

Tort lodowy

tort lodowy z prostą dekoracją z posypek jak z krainy lodu - Wszystkiego Słodkiego
tort lodowy z prostą dekoracją z posypek jak z krainy lodu - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 oceny

Czy zdarzyło się Wam kiedyś przygotować jakiś deser, bo tak bardzo zachwycił Was jego wygląd na zdjęciu? Gdy pierwszy raz na Instagramie zobaczyłam galerię pełną Fault Line Cakes, w mojej głowie zaczął kiełkować pomysł na własną wersję tego cukierniczego dzieła sztuki.

Tak właśnie powstał TORT LODOWY, którego serce stanowi kremem o smaku lodowych cukierków. Jego zdobienie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a efekt przerasta wszelkie wyobrażenia! 💙

P.S. Absolutnie nie musicie obawiać się kremu maślanego! Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, natomiast stanowi on idealne „płótno” dla wszelkich cukrowych ozdób. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem lodowy:

  • Krok 1

    Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.

    Cukierki rozkrusz na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej ok. 300 ml śmietanki, dodaj cukierki i podgrzewaj na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukierki zaczną się rozpuszczać, a śmietanka będzie gorąca.

    pokruszone cukierki lodowe ze śmietanką w rondelku
  • Krok 2

    Następnie zdejmij rondel z palnika, dodaj pozostałą zimną śmietankę i wymieszaj. Jeśli w śmietance zostały jeszcze niewielkie kawałki cukierków, możesz je usunąć. Przelej śmietankę do wysokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze się schłodziła.

    śmietanka z rozpuszczonymi cukierkami lodowymi w szklanej misce przykrytej folią spożywczą

Przygotowanie biszkoptu na tort lodowy:

  • Krok 3

    Dwie okrągłe formy, każda o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

    dwie okrągłe formy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia
  • Natalia poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 4

    Białka ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania gęstej, lśniącej piany.

    jajka w wytłoczce oraz drobny cukier w misce
  • Krok 5

    Do piany dodawaj kolejno żółtka, stale ubijając.

    żółtka w miseczce do masy biszkoptowej
  • Krok 6

    Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj pastę z wanilii i cienką strużką wlewaj olej.

    olej w szklance
  • Krok 7

    Na koniec dodaj w dwóch turach przesiane razem mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

    mąka pszenna, mąka ziemniaczana i proszek do pieczenia w misce
  • Krok 8

    Gotową masę przełóż równomiernie do form, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i dnem formy uderz o blat, a następnie postaw na kratce do wystudzenia.

    masa biszkoptowa przed pieczeniem w dwóch tortownicach

Krem maślany na tort lodowy:

  • Krok 9

    Białka razem z cukrem umieść w misie i ustaw nad parą wodną, podgrzewaj, często mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalnych kryształków.

    składniki na krem maślany: jajka w wytłoczce oraz cukier w szklanej misce, obok rózga kuchenna
  • Krok 10

    Następnie zdejmij miskę znad pary i ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera, aż ostygnie i powstanie z niej gęsta, lśniąca piana.

    białka ubite z cukrem na gęstą, lśniącą pianę, obok miękkie masło w miseczce
  • Krok 11

    Stale ubijając, dodawaj małymi porcjami miękkie masło. Początkowo krem stanie się rzadki. W miarę ubijania jego konsystencja będzie wyglądać jak zważona, ale po dłuższej chwili zmieni się na gładką i kremową.

    krem maślany w szklanej misce

Przełożenie tortu lodowego:

  • Krok 12

    Schłodzoną masę na krem lodowy ubij na sztywno dodając Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

    cukier puder i śmietan-fix do kremu lodowego
  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

  • Krok 13

    Wystudzone biszkopty wyjmij z form i przekrój każdy na 2 blaty.

    cztery blaty biszkoptowe
  • Krok 14

    Wszystkie posypki Super Bohater wymieszaj ze sobą w miseczce, dodaj do nich trochę białych pereł.

    mix posypek cukrowych Super Bohater wymieszany w miseczce z odrobiną posypki Biała Fantazja od Dr. Oetkera
  • Krok 15

    Na talerzu połóż jeden blat biszkoptu, przełóż 1/3 porcji kremu lodowego i przykryj drugim blatem, boki posmaruj cienko kremem maślanym, a następnie obsyp dokładnie cukrowymi dekoracjami.

    dwa blaty biszkoptu połączone kremem lodowym z bokami posmarowanymi kremem maślanym i posypanymi posypką cukrową
  • Krok 16

    Kolejny blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem i wyłóż 1/3 kremu lodowego, przełóż na niego część tortu z dekoracją.

    przekładanie tortu kremem lodowym
  • Krok 17

    Przykryj pozostałą częścią kremu lodowego i ostatnim blatem biszkoptu. Kremem maślanym posmaruj tort tak, aby dekoracja wyglądała jakby była w zagłębieniu. Następnie odstaw tort na ok. 15 minut do lodówki.

    Po tym czasie wyjmij tort i wygładź krem maślany - najlepiej długą metalową szpatułą lub nożem. Ponownie odstaw do lodówki do schłodzenia.

    przełożony kremem lodowym tort z posypką w środku, przed nałożeniem kremu maślanego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-lodowy-fault-line-cake

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej