Tort lodowy
Czy zdarzyło się Wam kiedyś przygotować jakiś deser, bo tak bardzo zachwycił Was jego wygląd na zdjęciu? Gdy pierwszy raz na Instagramie zobaczyłam galerię pełną Fault Line Cakes, w mojej głowie zaczął kiełkować pomysł na własną wersję tego cukierniczego dzieła sztuki.
Tak właśnie powstał TORT LODOWY, którego serce stanowi kremem o smaku lodowych cukierków. Jego zdobienie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a efekt przerasta wszelkie wyobrażenia! 💙
P.S. Absolutnie nie musicie obawiać się kremu maślanego! Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, natomiast stanowi on idealne „płótno” dla wszelkich cukrowych ozdób. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem lodowy:
-
Krok 1
Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Cukierki rozkrusz na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej ok. 300 ml śmietanki, dodaj cukierki i podgrzewaj na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukierki zaczną się rozpuszczać, a śmietanka będzie gorąca.
-
Krok 2
Następnie zdejmij rondel z palnika, dodaj pozostałą zimną śmietankę i wymieszaj. Jeśli w śmietance zostały jeszcze niewielkie kawałki cukierków, możesz je usunąć. Przelej śmietankę do wysokiej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze się schłodziła.
Przygotowanie biszkoptu na tort lodowy:
-
Krok 3
Dwie okrągłe formy, każda o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Natalia poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 4
Białka ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania gęstej, lśniącej piany.
-
Krok 5
Do piany dodawaj kolejno żółtka, stale ubijając.
-
Krok 6
Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj pastę z wanilii i cienką strużką wlewaj olej.
-
Krok 7
Na koniec dodaj w dwóch turach przesiane razem mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 8
Gotową masę przełóż równomiernie do form, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i dnem formy uderz o blat, a następnie postaw na kratce do wystudzenia.
Krem maślany na tort lodowy:
-
Krok 9
Białka razem z cukrem umieść w misie i ustaw nad parą wodną, podgrzewaj, często mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalnych kryształków.
-
Krok 10
Następnie zdejmij miskę znad pary i ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera, aż ostygnie i powstanie z niej gęsta, lśniąca piana.
-
Krok 11
Stale ubijając, dodawaj małymi porcjami miękkie masło. Początkowo krem stanie się rzadki. W miarę ubijania jego konsystencja będzie wyglądać jak zważona, ale po dłuższej chwili zmieni się na gładką i kremową.
Przełożenie tortu lodowego:
-
Krok 12
Schłodzoną masę na krem lodowy ubij na sztywno dodając Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 13
Wystudzone biszkopty wyjmij z form i przekrój każdy na 2 blaty.
-
Krok 14
Wszystkie posypki Super Bohater wymieszaj ze sobą w miseczce, dodaj do nich trochę białych pereł.
-
Krok 15
Na talerzu połóż jeden blat biszkoptu, przełóż 1/3 porcji kremu lodowego i przykryj drugim blatem, boki posmaruj cienko kremem maślanym, a następnie obsyp dokładnie cukrowymi dekoracjami.
-
Krok 16
Kolejny blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem i wyłóż 1/3 kremu lodowego, przełóż na niego część tortu z dekoracją.
-
Krok 17
Przykryj pozostałą częścią kremu lodowego i ostatnim blatem biszkoptu. Kremem maślanym posmaruj tort tak, aby dekoracja wyglądała jakby była w zagłębieniu. Następnie odstaw tort na ok. 15 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmij tort i wygładź krem maślany - najlepiej długą metalową szpatułą lub nożem. Ponownie odstaw do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-lodowy-fault-line-cake |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze