1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Prezent z kokardką

Tort Prezent z kokardką

Tort na prezent z kokardką, przełożony kremem i udekorowany masą marcepanową - Wszystkiego Słodkiego
Tort na prezent z kokardką, przełożony kremem i udekorowany masą marcepanową - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.5/5 4 oceny

Nic nie cieszy bardziej niż własnoręcznie przygotowany prezent. Z tej okazji Przedstawiamy Tobie Tort - Prezent z Kokardką 🎀 Maślane, pomarańczowe ciasto przełożone pysznym kremem mascarpone, pokryte masą maślaną, udekorowane marcepanem. Dodatek cynamonu w cieście i w kremie sprawia, że tort świetnie sprawdzi się na Święta i w sezonie zimowym. 

Kokardka z marcepanu na górze tortu zachwyci każdego. Pamiętaj o tym, że możesz ją przygotować nawet parę dni wcześniej, aby była mocniejsza. Jeśli nie lubisz marcepanu, możesz użyć tradycyjnego fondantu.

Do przygotowania tego tortu może Ci się przydać packa cukiernicza, 2 tortownice o śr. 20 cm.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Marcepanowa dekoracja:

  • Krok 1

    Marcepan zagnieć razem z cukrem pudrem, aż się połączą. Użyj barwnika czerwonego, żeby zabarwić marcepan na jasno różowy kolor. Podziel marcepan na dwie części ¾ zawiń w folię spożywczą a z pozostałej części przygotuj kokardę.

    Zagniatanie marcepanu z cukrem pudrem i z czerwonym barwnikiem spożywczym
  • Może się przydać

    Barwnik spożywczy czerwony od Dr. Oetkera, który idealnie łączy się z każdą masą. Z jego pomocą możesz uzyskać różne odcienie czerwonego koloru.

  • Krok 2

    Ćwiartkę marcepanu zabarw na czerwono i stwórz z niej kokardę. Aby to zrobić, rozwałkuj marcepan na grubość około 5 mm, utnij szerszy pasek i zaznacz środek lekkim nacięciem. Pasek powinien się zwężać na końcach i na środku. Złóż oba końce do środka i dociśnij. Aby końce były stabilne podłóż zwiniętą folię spożywczą. Wytnij pasek (1.5 x 9 cm) i zwiąż na środku kokardy. Dekoracje pozostaw w temperaturze pokojowej przez ok. 24 godziny. Pozostały marcepan zwiń w folię spożywczą, aby nie wysechł.

    Przygotowywanie kokardki i marcepanu

Ciasto pomarańczowe do tortu:

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C (granie góra/dół). Dna tortownic o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańcze zalej wrzątkiem. Wysusz ręcznikiem papierowym i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z pomarańczy. Masło, cukier i sól zmiksuj mikserem ręcznym, aż masa będzie lekka i puszysta. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.

  • Krok 4

    W drugiej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę z pomarańczy. Na przemian i stopniowo dodawaj suche składniki i sok z pomarańczy do masy jajecznej. Miksuj masę, aż będzie gładka.

  • Krok 5

    Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych wcześniej tortownic. Piecz ok. 40 minut. Upieczone ciasta wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone biszkopty przetnij na pół, aby uzyskać łącznie 4 blaty.

Krem mascarpone do tortu:

  • Krok 6

    Cukier puder, śmietan-fixy, cynamon i skórkę z pomarańczy wymieszaj dokładnie. Mascarpone zmiksuj aż będzie gładki. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubij na krem. Do kremu, powoli dodaj suche składniki i zmiksuj na sztywny krem.

Przełożenie:

  • Krok 7

    Na desce lub obracanej paterze umieść jeden blat część ciasta i przełóż kremem. To samo powtórz z drugą i trzecią częścią ciasta. Na ostatnią warstwę kremu połóż ostatni blat ciasta i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Krem waniliowy do tortu:

  • Krok 8

    W międzyczasie zacznij przygotowywać krem. Masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy ubij mikserem na lekką i puszystą masę. Gotowy krem rozprowadź po całym torcie, aby całkowicie nim przykryć tort. Wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.

Dekorowanie tortu Prezent - przygotowanie pokrycia tortu i kokardki:

  • Krok 9

    Stolnicę podsyp cukrem pudrem i rozwałkuj cienko różowy marcepan, na taką średnicę, aby przykryć cały tort. 

    Rozwałkowywanie różowej masy marcepanowej
  • Krok 10

    Rozwałkowany marcepan przełóż na tort. 

    Przekładanie marcepanu na tort
  • Krok 11

    Jeśli marcepanu jest za dużo, utnij pozostałe części przy dolnej lini tortu. 

    Ucinanie marcepanu za pomocą noża do pizzy
  • Krok 12

    Za pomocą packi cukierniczej dociśnij marcepan i wyrównaj go na torcie.

    Wyrównywanie marcepanu za pomocą packi cukierniczej
  • Packa cukiernicza do wygładzania fondantu

    Świetnie wygładza wierzch i boki tortu. Dzięki niej na masie plastycznej nie pozostaną żadne pęcherzyki powietrza.

  • Krok 13

    Utnij dwa paski ok. 40 x 3 cm z czerwonego marcepanu. Dołącz je do tortu, aby wyglądały jak wstążki przewiązane wokół prezentu. Jeśli jest to potrzebne użyj odrobinę wody, aby je przykleić. 

    Układanie dwóch pasów (wstążek) z czerwonego marcepanu
  • Krok 14

    Wytnij dwie wstążki ok.18 x 3 cm i ułóż na szczycie tortu, tworząc lekki, falisty efekt, żeby dekoracja wyglądała realistycznie. Na szczycie tortu umieść przygotowaną wcześniej kokardę, usuwając z niej folię spożywczą.

    Układanie kokardki marcepanowej na torcie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-prezent-z-kokardka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej