1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort serduszko

Tort serduszko

tort serduszko w kształcie serce z owocami i bitą śmietaną na talerzu
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Tort serduszko to prosta, a zarazem efektowna propozycja, z którą poradzą sobie nawet początkujący amatorzy pieczenia. Kruche blaty-serca można przyrządzić dzień przed podaniem. Śmietankowym kremem i dodatkami dekorujemy w dniu podania. Moją wersję ciasta ozdobiłam owocami, kwiatami, miętą i bezikami.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche blaty:

  • Krok 1

    Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wszystko szybko razem zagnieć na jednolite ciasto.

  • Krok 2

    Uformuj ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

  • Krok 3

    W międzyczasie z papieru do pieczenia wytnij serce, a w jego środku wytnij drugie mniejsze serce. Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i trzy arkusze papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190 °C Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj, pomiędzy dwoma arkuszami wcześniej przygotowanego papieru do pieczenia, na grubość ok 4 mm i na taką wielkość aby zmieścił się szablon-serduszko. Po rozwałkowaniu przenieś ciasto razem z papierem do pieczenia na blachę i zdejmij ostrożnie arkusz papieru na wierzchu.

  • Krok 4

    Wstaw ciasto na chwilę do lodówki aby się nieco schłodziło, dzięki temu łatwiej będzie wyciąć wzór. Następnie wytnij serduszko wg szablonu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 13-14 min do zrumienienia. Po pieczeniu wystudź. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.

Krem:

  • Krok 5

    Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilią umieść razem w naczyniu i ubij (przez chwilę na niższych a potem na wysokich obrotach miksera) na gęsty krem. Przełóż do woreczka z dużą okrągłą końcówką.

Przełożenie i dekoracja:

  • Krok 6

    Jeden z kruchych blatów ostrożnie ułóż na paterze.

  • Krok 7

    Wyciśnij na niego spore kulki kremu, a w krem wyłóż trochę malin i porzeczek dla urozmaicenia. Przykryj drugim blatem kruchego ciasta i znów wciśnij krem. Wierzch udekoruj białymi kwiatami, miętą, owocami i mini bezikami (bezy najlepiej ułożyć tuż przed podaniem gdyż krem będzie je rozpuszczać).


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej