Tort serduszko
Tort serduszko to prosta, a zarazem efektowna propozycja, z którą poradzą sobie nawet początkujący amatorzy pieczenia. Kruche blaty-serca można przyrządzić dzień przed podaniem. Śmietankowym kremem i dodatkami dekorujemy w dniu podania. Moją wersję ciasta ozdobiłam owocami, kwiatami, miętą i bezikami 💕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchych blatów:
-
Krok 1
Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wszystko szybko razem zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 2
Uformuj ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
-
Krok 3
W międzyczasie z papieru do pieczenia wytnij serce, a w jego środku wytnij drugie mniejsze serce. Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i trzy arkusze papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190 °C Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj, pomiędzy dwoma arkuszami wcześniej przygotowanego papieru do pieczenia, na grubość ok 4 mm i na taką wielkość aby zmieścił się szablon-serduszko. Po rozwałkowaniu przenieś ciasto razem z papierem do pieczenia na blachę i zdejmij ostrożnie arkusz papieru na wierzchu.
-
Krok 4
Wstaw ciasto na chwilę do lodówki aby się nieco schłodziło, dzięki temu łatwiej będzie wyciąć wzór. Następnie wytnij serduszko wg szablonu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 13-14 min do zrumienienia. Po pieczeniu wystudź. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.
Krem śmietankowy:
-
Krok 5
Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilią umieść razem w naczyniu i ubij (przez chwilę na niższych a potem na wysokich obrotach miksera) na gęsty krem. Przełóż do woreczka z dużą okrągłą końcówką.
-
Natalia poleca
Jednorazowe worki cukiernicze świetnie sprawdzą się przy dekorowaniu ciast, ciasteczek i tortów. Z ich pomocą udekorujesz swoje wypieki kremem lub lukrem królewskim. Możesz ich używać odcinając końcówkę rękawa lub dobierając dowolne tylki cukiernicze.
Przełożenie i dekoracja:
-
Krok 6
Jeden z kruchych blatów ostrożnie ułóż na paterze.
-
Krok 7
Wyciśnij na niego spore kulki kremu, a w krem wyłóż trochę malin i porzeczek dla urozmaicenia. Przykryj drugim blatem kruchego ciasta i znów wciśnij krem. Wierzch udekoruj białymi kwiatami, miętą, owocami i mini bezikami (bezy najlepiej ułożyć tuż przed podaniem gdyż krem będzie je rozpuszczać).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-serduszko |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze