1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort Dacquoise (Dakłas)

Tort Dacquoise (Dakłas)

tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomi─Ödzy nimi kajmakowy krem z kawa┼ékami orzechów i daktyli. Dla dla prze┼éamania smaków podzieli┼éam krem na dwie cze┼Ťci i po┼éow─Ö porcji zrobi┼éam o smaku kajmakowym, a drug─ů kawowym. ­čÄé

Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piek┼éam krócej ni┼╝ zazwyczaj i w wy┼╝szej temperaturze. Mog─ů lekko pop─Öka─ç, ale ja lubi─Ö ten efekt. Je┼Ťli nie chcesz mie─ç pop─Öka┼ä na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bez─Ö z kremem ajerkoniakowym.

Kremy te┼╝ nie powinny sprawi─ç Ci k┼éopotu. Pami─Ötaj tylko, aby ┼Ťmietanka i mascarpone by┼éy dobrze sch┼éodzone. Udanych wypieków! ­čśŐ


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Blaty bezowe:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposa┼╝enia piekarnika wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem

    dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Orzechy i daktyle posiekaj.

    posiekane daktyle i orzechy w miseczce
  • Krok 3

    Bia┼éka ubij razem z cukrem na sztywn─ů, l┼Ťni─ůc─ů pian─Ö. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobi─Ö i sok z cytryny.

    w misie robota kuchennego bosch ubijanie bia┼éek z cukrem na bez─Ö, obok miseczka ze skrobi─ů ziemniaczan─ů oraz p├│┼é cytryny
  • Krok 4

    Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dok┼éadnie.

    masa na blaty bezowe z dodanymi orzechami i daktylami w misie robota kuchennego
  • Krok 5

    Z masy bezowej uformuj dwa blady o ┼Ťrednicy oko┼éo 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez oko┼éo 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wy┼é─ůczonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    upieczone dwa blaty bezowe do tortu dacquoise (dakłas)

Krem z mascarpone:

  • Krok 6

    Sch┼éodzon─ů ┼Ťmietank─Ö ubij razem z mascarpone i past─ů waniliow─ů na g─Östy krem.

    ubijanie ┼Ťmietanki z mascarpone i past─ů waniliow─ů za pomoc─ů robota kuchennego marki bosch na krem do tortu dacquoise

Krem kawowy:

  • Krok 7

    1/2 kremu mascarpone wymieszaj z kaw─ů i cukrem pudrem. Blat bezowy u┼éó┼╝ na paterze, a na nim roz┼éó┼╝ równomiernie krem kawowy.

    w szklanej miseczce z trzepaczk─ů kuchenn─ů krem kawowy do tortu dak┼éas, obok blat bezowy na paterze
  • Natalia poleca

    Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to ┼Ťwietny gad┼╝et, kt├│ry usprawnia dekorowanie tort├│w, obk┼éadanie ich kremem i wyg┼éadzanie powierzchni. Mo┼╝e r├│wnie┼╝ s┼éu┼╝y─ç jako patera do serwowania wypiek├│w!

Krem kajmakowy z bakaliami:

  • Krok 8

    Do drugiej po┼éowy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj tak┼╝e z bakaliami.

    krem kajmakowy w misie robota kuchennego, obok miseczka z posiekanymi orzechami i daktylami
  • Krok 9

    Krem kajmakowy wy┼éó┼╝ na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do sch┼éodzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao.

    krem kajmakowy wyłożona na krem kawowy, obok drugi blat bezowy do tortu dacquoise
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej