1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort Dacquoise (Dak艂as)

Tort Dacquoise (Dak艂as)

tort dacquoise (dak艂as), czyli tort bezowy prze艂o偶ony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, opr贸szony kakao - Wszystkiego S艂odkiego
tort dacquoise (dak艂as), czyli tort bezowy prze艂o偶ony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, opr贸szony kakao - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomi臋dzy nimi kajmakowy krem z kawa艂kami orzechów i daktyli. Dla dla prze艂amania smaków podzieli艂am krem na dwie cze艣ci i po艂ow臋 porcji zrobi艂am o smaku kajmakowym, a drug膮 kawowym. 馃巶

Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piek艂am krócej ni偶 zazwyczaj i w wy偶szej temperaturze. Mog膮 lekko pop臋ka膰, ale ja lubi臋 ten efekt. Je艣li nie chcesz mie膰 pop臋ka艅 na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bez臋 z kremem ajerkoniakowym.

Kremy te偶 nie powinny sprawi膰 Ci k艂opotu. Pami臋taj tylko, aby 艣mietanka i mascarpone by艂y dobrze sch艂odzone. Udanych wypieków! 馃槉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Blaty bezowe:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem

    dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂o偶one papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Orzechy i daktyle posiekaj.

    posiekane daktyle i orzechy w miseczce
  • Krok 3

    Bia艂ka ubij razem z cukrem na sztywn膮, l艣ni膮c膮 pian臋. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobi臋 i sok z cytryny.

    w misie robota kuchennego bosch ubijanie bia艂ek z cukrem na bez臋, obok miseczka ze skrobi膮 ziemniaczan膮 oraz p贸艂 cytryny
  • Krok 4

    Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dok艂adnie.

    masa na blaty bezowe z dodanymi orzechami i daktylami w misie robota kuchennego
  • Krok 5

    Z masy bezowej uformuj dwa blady o 艣rednicy oko艂o 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez oko艂o 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wy艂膮czonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    upieczone dwa blaty bezowe do tortu dacquoise (dak艂as)

Krem z mascarpone:

  • Krok 6

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij razem z mascarpone i past膮 waniliow膮 na g臋sty krem.

    ubijanie 艣mietanki z mascarpone i past膮 waniliow膮 za pomoc膮 robota kuchennego marki bosch na krem do tortu dacquoise

Krem kawowy:

  • Krok 7

    1/2 kremu mascarpone wymieszaj z kaw膮 i cukrem pudrem. Blat bezowy u艂ó偶 na paterze, a na nim roz艂ó偶 równomiernie krem kawowy.

    w szklanej miseczce z trzepaczk膮 kuchenn膮 krem kawowy do tortu dak艂as, obok blat bezowy na paterze
  • Natalia poleca

    Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to 艣wietny gad偶et, kt贸ry usprawnia dekorowanie tort贸w, obk艂adanie ich kremem i wyg艂adzanie powierzchni. Mo偶e r贸wnie偶 s艂u偶y膰 jako patera do serwowania wypiek贸w!

    Natalia poleca

Krem kajmakowy z bakaliami:

  • Krok 8

    Do drugiej po艂owy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj tak偶e z bakaliami.

    krem kajmakowy w misie robota kuchennego, obok miseczka z posiekanymi orzechami i daktylami
  • Krok 9

    Krem kajmakowy wy艂ó偶 na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do sch艂odzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao.

    krem kajmakowy wy艂o偶ona na krem kawowy, obok drugi blat bezowy do tortu dacquoise
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej