Tort Dacquoise (Dakłas)



Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomiędzy nimi kajmakowy krem z kawałkami orzechów i daktyli. Dla dla przełamania smaków podzieliłam krem na dwie cześci i połowę porcji zrobiłam o smaku kajmakowym, a drugą kawowym. 🎂
Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piekłam krócej niż zazwyczaj i w wyższej temperaturze. Mogą lekko popękać, ale ja lubię ten efekt. Jeśli nie chcesz mieć popękań na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bezę z kremem ajerkoniakowym.
Kremy też nie powinny sprawić Ci kłopotu. Pamiętaj tylko, aby śmietanka i mascarpone były dobrze schłodzone. Udanych wypieków! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Blaty bezowe:
-
Krok 1
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem.
-
Krok 2
Orzechy i daktyle posiekaj.
-
Krok 3
Białka ubij razem z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobię i sok z cytryny.
-
Krok 4
Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Z masy bezowej uformuj dwa blady o średnicy około 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Krem z mascarpone:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i pastą waniliową na gęsty krem.
Krem kawowy:
-
Krok 7
1/2 kremu mascarpone wymieszaj z kawą i cukrem pudrem. Blat bezowy ułóż na paterze, a na nim rozłóż równomiernie krem kawowy.
-
Natalia poleca
Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to świetny gadżet, który usprawnia dekorowanie tortów, obkładanie ich kremem i wygładzanie powierzchni. Może również służyć jako patera do serwowania wypieków!
Krem kajmakowy z bakaliami:
-
Krok 8
Do drugiej połowy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj także z bakaliami.
-
Krok 9
Krem kajmakowy wyłóż na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze