Tort Dacquoise (Dak艂as)
 
                 
                 
    Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomi臋dzy nimi kajmakowy krem z kawa艂kami orzechów i daktyli. Dla dla prze艂amania smaków podzieli艂am krem na dwie cze艣ci i po艂ow臋 porcji zrobi艂am o smaku kajmakowym, a drug膮 kawowym. 馃巶
Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piek艂am krócej ni偶 zazwyczaj i w wy偶szej temperaturze. Mog膮 lekko pop臋ka膰, ale ja lubi臋 ten efekt. Je艣li nie chcesz mie膰 pop臋ka艅 na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bez臋 z kremem ajerkoniakowym.
Kremy te偶 nie powinny sprawi膰 Ci k艂opotu. Pami臋taj tylko, aby 艣mietanka i mascarpone by艂y dobrze sch艂odzone. Udanych wypieków! 馃槉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Blaty bezowe:
- 
    
    
    
    Krok 1Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem. ![dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂o偶one papierem do pieczenia]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Orzechy i daktyle posiekaj. ![posiekane daktyle i orzechy w miseczce]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Bia艂ka ubij razem z cukrem na sztywn膮, l艣ni膮c膮 pian臋. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobi臋 i sok z cytryny. ![w misie robota kuchennego bosch ubijanie bia艂ek z cukrem na bez臋, obok miseczka ze skrobi膮 ziemniaczan膮 oraz p贸艂 cytryny]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dok艂adnie. ![masa na blaty bezowe z dodanymi orzechami i daktylami w misie robota kuchennego]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Z masy bezowej uformuj dwa blady o 艣rednicy oko艂o 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez oko艂o 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wy艂膮czonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. ![upieczone dwa blaty bezowe do tortu dacquoise (dak艂as)]()  
Krem z mascarpone:
- 
    
    
    
    Krok 6Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij razem z mascarpone i past膮 waniliow膮 na g臋sty krem. ![ubijanie 艣mietanki z mascarpone i past膮 waniliow膮 za pomoc膮 robota kuchennego marki bosch na krem do tortu dacquoise]()  
Krem kawowy:
- 
    
    
    
    Krok 71/2 kremu mascarpone wymieszaj z kaw膮 i cukrem pudrem. Blat bezowy u艂ó偶 na paterze, a na nim roz艂ó偶 równomiernie krem kawowy. ![w szklanej miseczce z trzepaczk膮 kuchenn膮 krem kawowy do tortu dak艂as, obok blat bezowy na paterze]()  
- 
    
        Natalia polecaTalerz obrotowy (patera) marki Wilton to 艣wietny gad偶et, kt贸ry usprawnia dekorowanie tort贸w, obk艂adanie ich kremem i wyg艂adzanie powierzchni. Mo偶e r贸wnie偶 s艂u偶y膰 jako patera do serwowania wypiek贸w!  
Krem kajmakowy z bakaliami:
- 
    
    
    
    Krok 8Do drugiej po艂owy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj tak偶e z bakaliami. ![krem kajmakowy w misie robota kuchennego, obok miseczka z posiekanymi orzechami i daktylami]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Krem kajmakowy wy艂ó偶 na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do sch艂odzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao. ![krem kajmakowy wy艂o偶ona na krem kawowy, obok drugi blat bezowy do tortu dacquoise]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas | 
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze