1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Tort Dacquoise (Dakłas)

Tort Dacquoise (Dakłas)

tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Tort Dacquoise to, obok Bezy Pavlova, jeden z najbardziej znanych bezowych deserów. Dwa blaty bezowe, a pomiędzy nimi kajmakowy krem z kawałkami orzechów i daktyli. Dla dla przełamania smaków podzieliłam krem na dwie cześci i połowę porcji zrobiłam o smaku kajmakowym, a drugą kawowym. 🎂

Tort jest prosty w przygotowaniu. Blaty bezowe piekłam krócej niż zazwyczaj i w wyższej temperaturze. Mogą lekko popękać, ale ja lubię ten efekt. Jeśli nie chcesz mieć popękań na bezie, wybierz sposób pieczenia z przepisu na bezę z kremem ajerkoniakowym.

Kremy też nie powinny sprawić Ci kłopotu. Pamiętaj tylko, aby śmietanka i mascarpone były dobrze schłodzone. Udanych wypieków! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Blaty bezowe:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C z termoobiegiem

    dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Orzechy i daktyle posiekaj.

    posiekane daktyle i orzechy w miseczce
  • Krok 3

    Białka ubij razem z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania wmiksuj skrobię i sok z cytryny.

    w misie robota kuchennego bosch ubijanie białek z cukrem na bezę, obok miseczka ze skrobią ziemniaczaną oraz pół cytryny
  • Krok 4

    Na koniec dodaj 1/3 posiekanych bakalii i wymieszaj dokładnie.

    masa na blaty bezowe z dodanymi orzechami i daktylami w misie robota kuchennego
  • Krok 5

    Z masy bezowej uformuj dwa blady o średnicy około 23 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

    upieczone dwa blaty bezowe do tortu dacquoise (dakłas)

Krem z mascarpone:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i pastą waniliową na gęsty krem.

    ubijanie śmietanki z mascarpone i pastą waniliową za pomocą robota kuchennego marki bosch na krem do tortu dacquoise

Krem kawowy:

  • Krok 7

    1/2 kremu mascarpone wymieszaj z kawą i cukrem pudrem. Blat bezowy ułóż na paterze, a na nim rozłóż równomiernie krem kawowy.

    w szklanej miseczce z trzepaczką kuchenną krem kawowy do tortu dakłas, obok blat bezowy na paterze
  • Natalia poleca

    Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to świetny gadżet, który usprawnia dekorowanie tortów, obkładanie ich kremem i wygładzanie powierzchni. Może również służyć jako patera do serwowania wypieków!

    Natalia poleca

Krem kajmakowy z bakaliami:

  • Krok 8

    Do drugiej połowy kremu z mascarpone dodaj kajmak i wymieszaj. Na koniec wymieszaj także z bakaliami.

    krem kajmakowy w misie robota kuchennego, obok miseczka z posiekanymi orzechami i daktylami
  • Krok 9

    Krem kajmakowy wyłóż na krem kawowy. Przykryj drugim blatem bezowym i wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprósz ciemnym kakao.

    krem kajmakowy wyłożona na krem kawowy, obok drugi blat bezowy do tortu dacquoise
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-dacquoise-daklas

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej