Ciasta bez pieczenia

Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy

  • 06:00
  • 12
  • Średni
06:00
12
Średni

Elegancki, trójwarstwowy torcik łączący w sobie smak czekolady, malin i śmietanki, zwieńczony gorzką czekoladą. Lekki i nie za słodki jest alternatywą dla ciężkich, kremowych tortów.

Składniki

Spód biszkoptowy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 kostki czekolady gorzkiej (starte na drobne wiórki)
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 70 g cukru drobnego
Warstwa czekoladowa:
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 400 ml schlodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Warstwa malinowa:
  • 350 g malin
  • 6 listków Żelatyny Dr. Oetkera
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietankowa:
  • 5 listków Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • maliny , borówki lub inne drobne owoce do dekoracji
Wskazówki

Spód biszkoptowy:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180C.

Krok 2

Obie mąki i kakao przesiej razem z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszaj ze startą czekoladą.

Krok 3

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

Krok 4

Gotową masę wyłóż równomiernie w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Krok 5

Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i ułóż na paterze. Obręcz z formy umyj i ponownie nałóż na biszkopt.

Warstwa czekoladowa:

Krok 6

Czekoladę do warstwy czekoladowej roztop z odrobiną śmietanki. Odstaw do przestudzenia, ale tak, by czekolada pozostała nadal płynna. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5 min.

Krok 7

Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj roztopioną czekoladę i całość krótko i energicznie wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 8

Żelatynę odsącz z wody i rozpuść (nie gotuj!), wymieszaj z 3 łyżkami masy czekoladowej, a następnie wymieszaj to szybko z całą porcją masy. Gotową masę czekoladową wyłóż na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa malinowa:

Krok 9

Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min, następnie odsącz z wody, rozpuść i wymieszaj z musem malinowym.

Krok 10

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, a potem połącz z musem malinowym na jednolitą masę. Całość wyłóż na tężejącą warstwę czekoladową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa śmietankowa:

Krok 11

Gdy warstwa malinowa zaczęła wyraźnie tężeć zabierz się za przygotowanie warstwy śmietankowej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min.

Krok 12

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę odsącz z wody, rozpuść, wymieszaj z 3 łyżkami ubitej śmietanki, a następnie dodaj do całej masy śmietankowej, energicznie mieszając do połączenia.

Krok 13

Gotową masę wyłóż na warstwę malinową, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Polewa:

Krok 14

Śmietankę do polewy umieść w rondelku i podgrzewaj, gdy tylko się zagotuje - zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do jej rozpuszczenia, tak, aby powstał jednolity sos czekoladowy.

Krok 15

Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie już wystudzona, ale nadal płynna, zdejmij obręcz z torcika a następnie polej go z wierzchu polewą. Odczekaj chwilę, aż zacznie gęstnieć i udekoruj owocami.

Składniki
Spód biszkoptowy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 kostki czekolady gorzkiej (starte na drobne wiórki)
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 70 g cukru drobnego
Warstwa czekoladowa:
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 400 ml schlodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Warstwa malinowa:
  • 350 g malin
  • 6 listków Żelatyny Dr. Oetkera
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietankowa:
  • 5 listków Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • maliny , borówki lub inne drobne owoce do dekoracji
Ciasta bez pieczenia ->

Przepisy z kategorii Ciasta bez pieczenia

Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Średni
Sernik cappuccino