Torcik malinowo-czekoladowy
Elegancki, trójwarstwowy torcik malinowo-czekoladowy łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki, a dodatkowo zwieńczony jest polewą z gorzkiej czekolady. Lekki i nie za słodki, zdecydowanie może być alternatywą dla ciężkich, kremowych tortów. 🍫 🎂
⭐ Zobacz także nasze inspiracje, jak efektownie udekorować tort.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu biszkoptowego na torcik malinowo-czekoladowy:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Obie mąki i kakao przesiej razem z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj ze startą czekoladą.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywno - pod koniec dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.
-
Krok 4
Gotową masę wyłóż równomiernie w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i ułóż na paterze. Obręcz z formy umyj i ponownie nałóż na biszkopt.
Warstwa czekoladowa:
-
Krok 6
Czekoladę roztop z odrobiną śmietanki. Odstaw do przestudzenia, ale tylko na tyle, aby czekolada pozostała nadal płynna. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut.
-
Krok 7
Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodaj roztopioną czekoladę i całość krótko i energicznie wymieszaj na jednolitą masę.
-
Krok 8
Żelatynę odsącz z wody i rozpuść w rondelku na małej mocy palnika (nie gotuj!). Następnie wymieszaj z 3 łyżkami masy czekoladowej, a potem z resztą masy. Gotową masę czekoladową wyłóż na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa malinowa:
-
Krok 9
Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut, następnie odsącz z wody, rozpuść (nie gotuj!) i wymieszaj z musem malinowym.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetker
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 10
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, a potem połącz z musem malinowym na jednolitą masę. Całość wyłóż na tężejącą warstwę czekoladową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa śmietankowa:
-
Krok 11
Gdy warstwa malinowa zacznie wyraźnie tężeć, zabierz się za przygotowanie warstwy śmietankowej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut.
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę odsącz z wody, rozpuść, wymieszaj z 3 łyżkami ubitej śmietanki, a następnie dodaj do reszty masy śmietankowej, energicznie mieszając do połączenia.
-
Krok 13
Gotową masę wyłóż na warstwę malinową, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 14
Śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj. Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia, aby powstał jednolity sos czekoladowy.
-
Krok 15
Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie już wystudzona, ale nadal płynna, zdejmij obręcz z torcika, a następnie polej go z wierzchu polewą. Odczekaj chwilę, aż zacznie gęstnieć i udekoruj owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/torcik-malinowo-czekoladowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze