1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy
Torcik malinowo-czekoladowy
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Elegancki, trójwarstwowy torcik łączący w sobie smak czekolady, malin i śmietanki, zwieńczony gorzką czekoladą. Lekki i nie za słodki jest alternatywą dla ciężkich, kremowych tortów.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód biszkoptowy:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180C.

  • Krok 2

    Obie mąki i kakao przesiej razem z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszaj ze startą czekoladą.

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

  • Krok 4

    Gotową masę wyłóż równomiernie w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i ułóż na paterze. Obręcz z formy umyj i ponownie nałóż na biszkopt.

Warstwa czekoladowa:

  • Krok 6

    Czekoladę do warstwy czekoladowej roztop z odrobiną śmietanki. Odstaw do przestudzenia, ale tak, by czekolada pozostała nadal płynna. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5 min.

  • Krok 7

    Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj roztopioną czekoladę i całość krótko i energicznie wymieszaj na jednolitą masę.

  • Krok 8

    Żelatynę odsącz z wody i rozpuść (nie gotuj!), wymieszaj z 3 łyżkami masy czekoladowej, a następnie wymieszaj to szybko z całą porcją masy. Gotową masę czekoladową wyłóż na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa malinowa:

  • Krok 9

    Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min, następnie odsącz z wody, rozpuść i wymieszaj z musem malinowym.

  • Krok 10

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, a potem połącz z musem malinowym na jednolitą masę. Całość wyłóż na tężejącą warstwę czekoladową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa śmietankowa:

  • Krok 11

    Gdy warstwa malinowa zaczęła wyraźnie tężeć zabierz się za przygotowanie warstwy śmietankowej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min.

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę odsącz z wody, rozpuść, wymieszaj z 3 łyżkami ubitej śmietanki, a następnie dodaj do całej masy śmietankowej, energicznie mieszając do połączenia.

  • Krok 13

    Gotową masę wyłóż na warstwę malinową, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Polewa:

  • Krok 14

    Śmietankę do polewy umieść w rondelku i podgrzewaj, gdy tylko się zagotuje - zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do jej rozpuszczenia, tak, aby powstał jednolity sos czekoladowy.

  • Krok 15

    Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie już wystudzona, ale nadal płynna, zdejmij obręcz z torcika a następnie polej go z wierzchu polewą. Odczekaj chwilę, aż zacznie gęstnieć i udekoruj owocami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/torcik-malinowo-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej