Torcik malinowo-czekoladowy


Elegancki, trójwarstwowy torcik łączący w sobie smak czekolady, malin i śmietanki, zwieńczony gorzką czekoladą. Lekki i nie za słodki jest alternatywą dla ciężkich, kremowych tortów.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód biszkoptowy:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180C.
-
Krok 2
Obie mąki i kakao przesiej razem z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszaj ze startą czekoladą.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 4
Gotową masę wyłóż równomiernie w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i ułóż na paterze. Obręcz z formy umyj i ponownie nałóż na biszkopt.
Warstwa czekoladowa:
-
Krok 6
Czekoladę do warstwy czekoladowej roztop z odrobiną śmietanki. Odstaw do przestudzenia, ale tak, by czekolada pozostała nadal płynna. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5 min.
-
Krok 7
Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj roztopioną czekoladę i całość krótko i energicznie wymieszaj na jednolitą masę.
-
Krok 8
Żelatynę odsącz z wody i rozpuść (nie gotuj!), wymieszaj z 3 łyżkami masy czekoladowej, a następnie wymieszaj to szybko z całą porcją masy. Gotową masę czekoladową wyłóż na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa malinowa:
-
Krok 9
Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min, następnie odsącz z wody, rozpuść i wymieszaj z musem malinowym.
-
Krok 10
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, a potem połącz z musem malinowym na jednolitą masę. Całość wyłóż na tężejącą warstwę czekoladową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa śmietankowa:
-
Krok 11
Gdy warstwa malinowa zaczęła wyraźnie tężeć zabierz się za przygotowanie warstwy śmietankowej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok 5-7 min.
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę odsącz z wody, rozpuść, wymieszaj z 3 łyżkami ubitej śmietanki, a następnie dodaj do całej masy śmietankowej, energicznie mieszając do połączenia.
-
Krok 13
Gotową masę wyłóż na warstwę malinową, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Polewa:
-
Krok 14
Śmietankę do polewy umieść w rondelku i podgrzewaj, gdy tylko się zagotuje - zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj do jej rozpuszczenia, tak, aby powstał jednolity sos czekoladowy.
-
Krok 15
Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie już wystudzona, ale nadal płynna, zdejmij obręcz z torcika a następnie polej go z wierzchu polewą. Odczekaj chwilę, aż zacznie gęstnieć i udekoruj owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze