1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy z polewą czekoladową udekorowany świeżymi malinami i borówkami - Wszystkiego Słodkiego
Torcik malinowo-czekoladowy z polewą czekoladową udekorowany świeżymi malinami i borówkami - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Elegancki, trójwarstwowy torcik malinowo-czekoladowy łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki, a dodatkowo zwieńczony jest polewą z gorzkiej czekolady. Lekki i nie za słodki, zdecydowanie może być alternatywą dla ciężkich, kremowych tortów. 🍫 🎂

⭐ Zobacz także nasze inspiracje, jak efektownie udekorować tort.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu biszkoptowego na torcik malinowo-czekoladowy:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Obie mąki i kakao przesiej razem z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj ze startą czekoladą.

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno - pod koniec dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dalej ubijaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj suche składniki i bardzo delikatnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Gotową masę wyłóż równomiernie w tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i ułóż na paterze. Obręcz z formy umyj i ponownie nałóż na biszkopt.

Warstwa czekoladowa:

  • Krok 6

    Czekoladę roztop z odrobiną śmietanki. Odstaw do przestudzenia, ale tylko na tyle, aby czekolada pozostała nadal płynna. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut.

  • Krok 7

    Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodaj roztopioną czekoladę i całość krótko i energicznie wymieszaj na jednolitą masę.

  • Krok 8

    Żelatynę odsącz z wody i rozpuść w rondelku na małej mocy palnika (nie gotuj!). Następnie wymieszaj z 3 łyżkami masy czekoladowej, a potem z resztą masy. Gotową masę czekoladową wyłóż na czekoladowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa malinowa:

  • Krok 9

    Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut, następnie odsącz z wody, rozpuść (nie gotuj!) i wymieszaj z musem malinowym.

  • Żelatyna w listkach Dr. Oetker

    Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

    Żelatyna w listkach Dr. Oetker
  • Krok 10

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, a potem połącz z musem malinowym na jednolitą masę. Całość wyłóż na tężejącą warstwę czekoladową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia.

Warstwa śmietankowa:

  • Krok 11

    Gdy warstwa malinowa zacznie wyraźnie tężeć, zabierz się za przygotowanie warstwy śmietankowej. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut.

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę odsącz z wody, rozpuść, wymieszaj z 3 łyżkami ubitej śmietanki, a następnie dodaj do reszty masy śmietankowej, energicznie mieszając do połączenia.

  • Krok 13

    Gotową masę wyłóż na warstwę malinową, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 14

    Śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj. Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z palnika. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia, aby powstał jednolity sos czekoladowy.

  • Krok 15

    Odstaw do przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie już wystudzona, ale nadal płynna, zdejmij obręcz z torcika, a następnie polej go z wierzchu polewą. Odczekaj chwilę, aż zacznie gęstnieć i udekoruj owocami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/torcik-malinowo-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej