1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej

Tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej

tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej - Wszystkiego S艂odkiego
tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej - Wszystkiego S艂odkiego
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Je艣li kochacie owocowe smaki i szukacie pomys艂u na oryginaln膮 dekoracj臋 – przepis na tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej gor膮co si臋 poleca 馃槂馃嵃

Lato ju偶 za pasem, wi臋c postawi艂am na orze藕wiaj膮ce smaki.  Jasny biszkopt z waniliowym kremem, przek艂adany domow膮 fru偶elin膮 z malin i galaretk膮 przygotowan膮 z pulpy mango i  owoców marakui. Zapewniam, 偶e z ka偶dym k臋sem b臋dziecie przenosi膰 si臋 na s艂oneczne, egzotyczne pla偶e 馃彇锔 Owocowe torty to najcz臋艣ciej wybierana opcja na 艣wi臋towanie urodzin i innych wa偶nych wydarze艅 馃帀

W przepisie znajdziecie instrukcje jak wykona膰 dekoracj臋 na tynku w pastelowych kolorach, a tak偶e poka偶臋 krok po kroku formowanie kwiatu z masy cukrowej馃尮 U偶y艂am specjalnej masy cukrowej, przeznaczonej do modelowania p艂atków, li艣ci i innych delikatnych elementów. 艢wietna opcja, je艣li lubicie prace plastyczne lub chcecie sprawdzi膰 si臋 jako cukiernik-artysta 馃懇‍馃帹


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tortu :

  • Krok 1

    Upieczone, wystudzone biszkopty przekrój na kilka blatów.

    Mój tort by艂 wysoki, mia艂 艣rednic臋 20 cm i sk艂ada艂 si臋 z 6 blatów biszkoptu. 

    biszkopty do tortu
  • Krok 2

    Maliny podgrzej, dodaj rozrobion膮 w niewielkiej ilo艣ci wody skrobi臋 i zagotuj, a偶 otrzymasz kisiel.

    呕elatyn臋 zalej niewielk膮 ilo艣ci膮 zimnej wody, odstaw na chwil臋 do nap臋cznienia, a pó藕niej po艂膮cz z gor膮cymi malinami.

    Odstaw do wystudzenia.

    fru偶elina malinowa do tortu
  • Krok 3

    Pulp臋 z mango i z marakui wymieszaj ze sob膮. 

    呕elatyn臋 zalej niewielk膮 ilo艣ci膮 zimnej wody, odstaw na chwil臋 do nap臋cznienia.

    Nast臋pnie rozpu艣膰 偶elatyn臋 i po艂膮cz j膮 z mango i marakuj膮.

    galaretka mango z marakuj膮 do tortu
  • Krok 4

    Galaretk臋 wylej do form wy艂o偶onych foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw do lodówki do st臋偶enia.

    U偶yj takich samych lub o rozmiar mniejszych form ni偶 te, w których by艂 pieczony biszkopt.

  • Krok 5

    Kiedy fru偶elina wystygnie, a galaretka z mango st臋偶eje, przygotuj krem do prze艂o偶enia.

    Ubij 艣mietank臋 z mascarpone, past膮 waniliow膮 i cukrem pudrem. Prze艂ó偶 krem do r臋kawa cukierniczego.

    krem 艣mietankowy z mascarpone do tortu
  • Krok 6

    Blaty biszkoptu uk艂adaj na paterze, przek艂adaj膮c pi臋tra kremem i fru偶elin膮 malinow膮 na zmian臋 z kremem i galaretk膮 mango-mrakuja.

    Wstaw tort do lodówki do sch艂odzenia na 3-4 h.

    przek艂adanie tortu

Kwiat z masy cukrowej:

  • Krok 7

    Uformuj kulk臋 lub sto偶ek z masy cukrowej do modelowania kwiatów i wetknij na patyczek.

    kulka z masy cukrowej florystycznej
  • Krok 8

    Mas臋 cukrow膮 do modelowania kwiatów rozwa艂kuj cienko i wytnij z niej mniejsze i wi臋ksze kó艂ka.

    U偶y艂am do tego tylek i ma艂ej okr膮g艂ej wykrawaczki do ciastek.

    wycinanie p艂atk贸w z masy cukrowej do tworzenia kwiat贸w
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Wa艂ek do masy cukrowej marki Wilton, o d艂ugo艣ci 23 cm. Dzi臋ki nieprzywieraj膮cej pow艂oce fondant nie przykleja si臋 do wa艂ka. Gumowe pier艣cienie po bokach pozwalaj膮 regulowa膰 grubo艣膰 wa艂kowanej masy.

  • Krok 9

    Przy pomocy narz臋dzia z wi臋ksz膮 kulk膮 i g膮bki, kolistymi ruchami rozci膮gaj brzegi ka偶dego z kó艂ek, aby nada膰 im nierówny, pofalowny kszta艂t.

    Przygotuj tak kilka p艂atków, pozosta艂e kó艂ka przykryj foli膮 spo偶ywcz膮, aby nie wysycha艂y.

    formowanie p艂atk贸w z masy cukrowej do tworzenia kwiat贸w
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Zestaw 3 g膮bek do modelowania kwiat贸w z masy cukrowej Wilton. Idealne do formowania falbanek czy brzeg贸w p艂atk贸w. G膮bki s膮 wytrzyma艂e i b臋d膮 Ci s艂u偶y艂y bardzo d艂ugo.

  • Krok 10

    P艂atki kwiatu przyklejaj na klej spo偶ywczy do wcze艣niej uformowanej kulki. Zaczynaj od najmniejszych p艂atków.

     

    p艂atki z masy cukrowej sklejane na klej spo偶ywczy w 偶elu
  • Krok 11

    Przyklejaj p艂atki na zak艂adk臋 tak, jak w prawdziwych kwiatach. Kilka pierwszych p艂atków przyklej prawie w ca艂o艣ci do kulki, aby uformowa膰 zwini臋ty 艣rodek. 

    Na czas przyklejania p艂atków wyj臋艂am patyczek, tak by艂o wygodniej.

    p膮czek kwiatu z masy cukrowej
  • Krok 12

    Przyklej najmniejsze p艂atki, a nast臋pnie zacznij przykleja膰 wi臋ksze, stopniowo je odchylaj膮c.

    przyklejanie wi臋kszych p艂atk贸w z masy cukrowej do formowania kwiat贸w
  • Krok 13

    Na koniec uformuj najwi臋ksze p艂atki i przyklej je do powsta艂ej ju偶 cz臋艣ci kwiatu.

    du偶e p艂atki kwiat贸w z masy cukrowej
  • Narz臋dzia do modelowania masy cukrowej

    Niezb臋dnik ka偶dej torciary - zestaw narz臋dzi do modelowania masy cukrowej. Sk艂ada si臋 z ostrego no偶yka, rade艂ka i narz臋dzia z kulistym wyko艅czeniem. Idealnie sprawdzi si臋 do przecinania masy cukrowej, wykrawania ozd贸b i formowania element贸w dekoracji, np. p艂atk贸w kwiat贸w.

Tynkowanie i pastelowa dekoracja z kremu ma艣lanego:

  • Krok 14

    Przygotuj krem ma艣lany. Ubij mas艂o na jasn膮 mas臋, a nast臋pnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane.

    Pami臋taj aby do tynkowania odpowietrzy膰 krem ucieraj膮c go silikonowym mieszad艂em przez oko艂o 5-10 minut na najni偶szych obrotach. 

    krem ma艣lany z mlekiem skondensowanym
  • Krok 15

    Kilka 艂y偶ek kremu od艂ó偶, podziel na 4 cz臋艣ci i nadaj im kolor u偶ywaj膮c barwników spo偶ywczych.Najlepiej sprawdzi si臋 ten w 偶elu. 

    Do mojego tortu u偶y艂am barwników Wilton : Golden Yellow , Teal (turkusowy) , PinkBlack .

     

    鉁旓笍 Dla efektu "zgaszonych" kolorów, do 偶ó艂tego, ró偶owego i turkusowego doda艂am minimaln膮 ilo艣膰 czarnego barwnika.

    To prosty sposób na uzyskanie np. koloru brudnego ró偶u.

    krem ma艣lany zabarwiony barwnikami spo偶ywczymi Wilton
  • Krok 16

    Sch艂odzony tort otynkuj wcze艣niej przygotowanym kremem.

    Zobacz jak to zrobi膰 w naszym poradniku Tynkowanie tortu - krok po kroku.

    tort otynkowany kremem ma艣lanym
  • Krok 17

    Na otynkowanym torcie zrób kolorowe kleksy z kremu i lekko je rozp艂aszcz.

    Nast臋pnie szerok膮 metalow膮 pack膮 przejed藕 bok tortu tak aby rozci膮gn膮膰 kolorowy krem na pastelowe smugi. Dok艂adnie w taki sam sposób, jak pod koniec tynkowania.

    tort udekorowany pastelowym kremem ma艣lanym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-pastelowy-z-kwiatem-z-masy-cukrowej

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej