Tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej
Jeśli kochacie owocowe smaki i szukacie pomysłu na oryginalną dekorację – przepis na tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej gorąco się poleca 😃🍰
Lato już za pasem, więc postawiłam na orzeźwiające smaki. Jasny biszkopt z waniliowym kremem, przekładany domową frużeliną z malin i galaretką przygotowaną z pulpy mango i owoców marakui. Zapewniam, że z każdym kęsem będziecie przenosić się na słoneczne, egzotyczne plaże 🏖️ Owocowe torty to najczęściej wybierana opcja na świętowanie urodzin i innych ważnych wydarzeń 🎉
W przepisie znajdziecie instrukcje jak wykonać dekorację na tynku w pastelowych kolorach, a także pokażę krok po kroku formowanie kwiatu z masy cukrowej🌹 Użyłam specjalnej masy cukrowej, przeznaczonej do modelowania płatków, liści i innych delikatnych elementów. Świetna opcja, jeśli lubicie prace plastyczne lub chcecie sprawdzić się jako cukiernik-artysta 👩🎨
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tortu :
-
Krok 1
Upieczone, wystudzone biszkopty przekrój na kilka blatów.
Mój tort był wysoki, miał średnicę 20 cm i składał się z 6 blatów biszkoptu.
-
Krok 2
Maliny podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na chwilę do napęcznienia, a później połącz z gorącymi malinami.
Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Pulpę z mango i z marakui wymieszaj ze sobą.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na chwilę do napęcznienia.
Następnie rozpuść żelatynę i połącz ją z mango i marakują.
-
Krok 4
Galaretkę wylej do form wyłożonych folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.
Użyj takich samych lub o rozmiar mniejszych form niż te, w których był pieczony biszkopt.
-
Krok 5
Kiedy frużelina wystygnie, a galaretka z mango stężeje, przygotuj krem do przełożenia.
Ubij śmietankę z mascarpone, pastą waniliową i cukrem pudrem. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
-
Krok 6
Blaty biszkoptu układaj na paterze, przekładając piętra kremem i frużeliną malinową na zmianę z kremem i galaretką mango-mrakuja.
Wstaw tort do lodówki do schłodzenia na 3-4 h.
Kwiat z masy cukrowej:
-
Krok 7
Uformuj kulkę lub stożek z masy cukrowej do modelowania kwiatów i wetknij na patyczek.
-
Krok 8
Masę cukrową do modelowania kwiatów rozwałkuj cienko i wytnij z niej mniejsze i większe kółka.
Użyłam do tego tylek i małej okrągłej wykrawaczki do ciastek.
-
Może się przydać
Wałek do masy cukrowej marki Wilton, o długości 23 cm. Dzięki nieprzywierającej powłoce fondant nie przykleja się do wałka. Gumowe pierścienie po bokach pozwalają regulować grubość wałkowanej masy.
-
Krok 9
Przy pomocy narzędzia z większą kulką i gąbki, kolistymi ruchami rozciągaj brzegi każdego z kółek, aby nadać im nierówny, pofalowny kształt.
Przygotuj tak kilka płatków, pozostałe kółka przykryj folią spożywczą, aby nie wysychały.
-
Może się przydać
Zestaw 3 gąbek do modelowania kwiatów z masy cukrowej Wilton. Idealne do formowania falbanek czy brzegów płatków. Gąbki są wytrzymałe i będą Ci służyły bardzo długo.
-
Krok 10
Płatki kwiatu przyklejaj na klej spożywczy do wcześniej uformowanej kulki. Zaczynaj od najmniejszych płatków.
-
Krok 11
Przyklejaj płatki na zakładkę tak, jak w prawdziwych kwiatach. Kilka pierwszych płatków przyklej prawie w całości do kulki, aby uformować zwinięty środek.
Na czas przyklejania płatków wyjęłam patyczek, tak było wygodniej.
-
Krok 12
Przyklej najmniejsze płatki, a następnie zacznij przyklejać większe, stopniowo je odchylając.
-
Krok 13
Na koniec uformuj największe płatki i przyklej je do powstałej już części kwiatu.
-
Narzędzia do modelowania masy cukrowej
Niezbędnik każdej torciary - zestaw narzędzi do modelowania masy cukrowej. Składa się z ostrego nożyka, radełka i narzędzia z kulistym wykończeniem. Idealnie sprawdzi się do przecinania masy cukrowej, wykrawania ozdób i formowania elementów dekoracji, np. płatków kwiatów.
Tynkowanie i pastelowa dekoracja z kremu maślanego:
-
Krok 14
Przygotuj krem maślany. Ubij masło na jasną masę, a następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane.
Pamiętaj aby do tynkowania odpowietrzyć krem ucierając go silikonowym mieszadłem przez około 5-10 minut na najniższych obrotach.
-
Krok 15
Kilka łyżek kremu odłóż, podziel na 4 części i nadaj im kolor używając barwników spożywczych.Najlepiej sprawdzi się ten w żelu.
Do mojego tortu użyłam barwników Wilton : Golden Yellow , Teal (turkusowy) , Pink i Black .
✔️ Dla efektu "zgaszonych" kolorów, do żółtego, różowego i turkusowego dodałam minimalną ilość czarnego barwnika.
To prosty sposób na uzyskanie np. koloru brudnego różu.
-
Krok 16
Schłodzony tort otynkuj wcześniej przygotowanym kremem.
Zobacz jak to zrobić w naszym poradniku Tynkowanie tortu - krok po kroku.
-
Krok 17
Na otynkowanym torcie zrób kolorowe kleksy z kremu i lekko je rozpłaszcz.
Następnie szeroką metalową packą przejedź bok tortu tak aby rozciągnąć kolorowy krem na pastelowe smugi. Dokładnie w taki sam sposób, jak pod koniec tynkowania.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-pastelowy-z-kwiatem-z-masy-cukrowej |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze