Tort orzechowy z kremem czekoladowym - Przepis
Torty

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

tort czekoladowy z kremem orzechowym i czekoladową polewą

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

  • 12:00
  • 12
  • Średni
12:00
12
Średni

Tort orzechowy z kremem czekoladowym to idealny przepis na wiele okazji! Intensywny, orzechowy biszkopt połączyłam z czekoladowym kremem na bazie śmietanki. Całość ozdobiłam polewą i udekorowałam orzechami! Patrząc na efekt końcowy, mogę śmiało powiedzieć że piękno tkwi w prostocie. Polecam!

Składniki

Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz:
  • 50 ml wódki orzechowej
Krem czekoladowy:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Polewa na górę:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
  • kilka orzechów włoskich
Wskazówki

Biszkopt orzechowy:

Krok 1

Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 °C.

Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem do sztywnej i puszystej konsystencji. Następnie kolejno dodawaj żółtka i miksuj do połączenia składników.

Krok 3

Zmielone orzechy włoskie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj szpatułką do mokrych składników.

Krok 4

Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

Krok 5

Wystudzony biszkopt, przekrój na 2 blaty. Nasącz je wódką z orzechów włoskich.

Krem czekoladowy:

Krok 6

Posiekaj czekoladę mleczną i gorzką.

Krok 7

Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie i odsącz ją po około 5 minutach w dłoni.

Krok 8

Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę.

Krok 9

Dodaj odciśniętą żelatynę i zblenduj.

Krok 10

Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

Krok 11

Schłodzony krem ubij mikserem do puszystej i stabilnej konsystencji.

Krok 12

Tak przygotowanym kremem czekoladowym przełóż tort, wyrównując górę i boki tortu. Tort wstaw do schłodzenia.

Polewa:

Krok 13

Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę podgrzewaj do momentu, aż stanie się płynna.

Krok 14

Wylej polewę na schłodzony wczesniej tort i delikatnie rozprowadź ją na boki. Ciasto udekoruj orzechami włoskimi.

Składniki
Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz:
  • 50 ml wódki orzechowej
Krem czekoladowy:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Polewa na górę:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
  • kilka orzechów włoskich
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty

Wszystkiego słodkiego
06:00
12
Średni
Tort Kutia z makiem
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Trudny
Tort zajączek