1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort orzechowy z kremem czekoladowym to idealny przepis na wiele okazji! Intensywny, orzechowy biszkopt połączyłam z czekoladowym kremem na bazie śmietanki. Całość ozdobiłam polewą i udekorowałam orzechami! Patrząc na efekt końcowy, mogę śmiało powiedzieć że piękno tkwi w prostocie. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt orzechowy:

  • Krok 1

    Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 °C.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem do sztywnej i puszystej konsystencji. Następnie kolejno dodawaj żółtka i miksuj do połączenia składników.

  • Krok 3

    Zmielone orzechy włoskie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj szpatułką do mokrych składników.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 5

    Wystudzony biszkopt, przekrój na 2 blaty. Nasącz je wódką z orzechów włoskich.

Krem czekoladowy:

  • Krok 6

    Posiekaj czekoladę mleczną i gorzką.

  • Krok 7

    Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie i odsącz ją po około 5 minutach w dłoni.

  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę.

  • Krok 9

    Dodaj odciśniętą żelatynę i zblenduj.

  • Krok 10

    Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

  • Krok 11

    Schłodzony krem ubij mikserem do puszystej i stabilnej konsystencji.

  • Krok 12

    Tak przygotowanym kremem czekoladowym przełóż tort, wyrównując górę i boki tortu. Tort wstaw do schłodzenia.

Polewa:

  • Krok 13

    Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę podgrzewaj do momentu, aż stanie się płynna.

  • Krok 14

    Wylej polewę na schłodzony wczesniej tort i delikatnie rozprowadź ją na boki. Ciasto udekoruj orzechami włoskimi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej