1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

tort orzechowy z kremem czekoladowym i czekoladową polewą
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort orzechowy z kremem czekoladowym to idealny przepis na wiele okazji! Intensywny, orzechowy biszkopt połączyłam z czekoladowym kremem na bazie śmietanki. Całość ozdobiłam polewą czekoladową i udekorowałam orzechami! Patrząc na efekt końcowy, mogę śmiało powiedzieć, że piękno tkwi w prostocie. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt orzechowy na tort:

  • Krok 1

    Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Marta poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem pudrem do sztywnej i puszystej konsystencji. Następnie kolejno dodawaj żółtka i miksuj do połączenia składników.

  • Krok 3

    Zmielone orzechy włoskie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj szpatułką do mokrych składników.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 5

    Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Nasącz je wódką z orzechów włoskich.

Krem czekoladowy:

  • Krok 6

    Posiekaj czekoladę mleczną i gorzką.

  • Krok 7

    Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie i odsącz ją po około 5 minutach w dłoni.

  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

  • Krok 9

    Dodaj odciśniętą żelatynę i zblenduj.

  • Krok 10

    Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

  • Krok 11

    Schłodzony krem ubij mikserem do puszystej i stabilnej konsystencji.

  • Krok 12

    Tak przygotowanym kremem czekoladowym przełóż tort orzechowy, wyrównując górę i boki. Tort wstaw do schłodzenia.

  • Może się przydać

    Wykonana ze stali nierdzewnej szpatułka przeznaczona jest do wygładzania kremów i czekolady na powierzchni tortu. Sprawdzi się też do rozprowadzania czekolady na płaskiej powierzchni przy wykonywaniu czekoladowych dekoracji.

    Może się przydać

Polewa czekoladowa:

  • Krok 13

    Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę podgrzewaj do momentu, aż stanie się płynna.

  • Krok 14

    Wylej polewę na schłodzony wcześniej tort i delikatnie rozprowadź ją na boki. Ciasto udekoruj orzechami włoskimi.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-orzechowy-kremem-czekoladowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej