Tort orzechowy z kremem czekoladowym

Tort orzechowy z kremem czekoladowym to idealny przepis na wiele okazji! Intensywny, orzechowy biszkopt połączyłam z czekoladowym kremem na bazie śmietanki. Całość ozdobiłam polewą i udekorowałam orzechami! Patrząc na efekt końcowy, mogę śmiało powiedzieć że piękno tkwi w prostocie. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt orzechowy:
-
Krok 1
Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 °C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem do sztywnej i puszystej konsystencji. Następnie kolejno dodawaj żółtka i miksuj do połączenia składników.
-
Krok 3
Zmielone orzechy włoskie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj szpatułką do mokrych składników.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt, przekrój na 2 blaty. Nasącz je wódką z orzechów włoskich.
Krem czekoladowy:
-
Krok 6
Posiekaj czekoladę mleczną i gorzką.
-
Krok 7
Żelatynę w listkach namocz w zimnej wodzie i odsącz ją po około 5 minutach w dłoni.
-
Krok 8
Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę.
-
Krok 9
Dodaj odciśniętą żelatynę i zblenduj.
-
Krok 10
Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
-
Krok 11
Schłodzony krem ubij mikserem do puszystej i stabilnej konsystencji.
-
Krok 12
Tak przygotowanym kremem czekoladowym przełóż tort, wyrównując górę i boki tortu. Tort wstaw do schłodzenia.
Polewa:
-
Krok 13
Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę podgrzewaj do momentu, aż stanie się płynna.
-
Krok 14
Wylej polewę na schłodzony wczesniej tort i delikatnie rozprowadź ją na boki. Ciasto udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze