1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort banoffee

Tort banoffee

Tort banoffee z wykrojonym kawałkiem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tort banoffee to idealne połączenie dla tych, którzy kochają smak bananów ukryty w wypiekach i deserach. Absolutny must bake, który trzeba spróbować!🍌🍌🍌

Bazą jest biszkopt bananowy - puszysty, wilgotny i pełen naturalnego smaku bananów, co sprawia, że tort jest wyjątkowo aromatyczny. Biszkopt jest ciężki, stabilny i nie kruszy się podczas krojenia.

Dodatek kajmaku z bananami to idealne połączenie kremowego, karmelowego smaku z miękkimi kawałkami owoców. Warto wybrać dojrzałe banany, aby ich smak był mocno wyczuwalny.

Delikatny krem z mascarpone i białą czekoladą idealnie dopełnia tort banoffee, balansując słodycz pozostałych warst. Tutaj wszystko ze sobą współgra, tworząc pyszną i wciągającą całość!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Bosch, Dr. Oetker, Callebaut oraz Mąka Polka.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt bananowy:

Ganache z białej czekolady:

  • Krok 2

    150 ml śmietanki zagotuj, a następnie zalej nią czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

    Zawiń folią spożywczą w takim sposób, żeby dotykała ona kremu. Odstaw krem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Na blacie kuchennym opakowanie białej czekolady. Obok w misce kaletki białej czekolady, a w garnku śmietanka.
  • Krok 3

    Gdy masa czekoladowa będzie już schłodzona ubij pozostałą część śmietanki z mascarpone oraz z pastą waniliową. Następnie dodaj masą czekoladą i ubijaj do uzyskania jednolitego, stabilnego kremu.

    Wstaw krem do lodówki.

    W misie ubita śmietanka z mascarpone. Obok roztopiona biała czekolada oraz ekstrakt waniliowy.

Masa kajmakowa z bananami:

  • Krok 4

    Kajmak przełóż na patelnie i zacznij go podgrzewać. Gdy zacznie się gotować dodaj pokrojone banany i mieszaj jeszcze przez chwilę.

    Masa kajmakowa na patelni. Obok pokrojone banany.
  • Krok 5

    Tak przygotowany kajmak przełóż do miseczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Masa kajmakowo- bananowa w miseczce.

Składanie tortu banoffee:

  • Krok 6

    Jeden blat umieść w rancie cukierniczym.

    Blat biszkoptu bananowego w rancie cukierniczym.
  • Krok 7

    Ganache z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij go dookoła rantu. W środku rozłóż część masy kajmakowej z bananami.

    Nakładanie kremu z białej czekolady.
  • Krok 8

    Przykryj masę bananową cienką warstwą białego kremu i delikatnie wyrównaj.

    Krem z białej czekolady rozsmarowany na blacie bananowym.
  • Krok 9

    Przykryj drugim blatem i powtórz tą samą czynność.

    Blat bananowy w rancie cukierniczym.
  • Krok 10

    Ponownie przykryj blatem i rozsmaruj cienką warstwę kremu u góry.

    Przykryj pozostały krem folią spożywczą, a tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

    Przygotowanie tortu banoffee.
  • Krok 11

    Czekoladę rozpuść w mikrafolówce, a następnie rozsmaruj na kawałku folii rantowej. Zwiń delikatnie folię i zostaw do zastygnięcia. Następnie połam na mniejsze kawałki.

    Rozsmarowana czekolada na rancie cukierniczym.
  • Krok 12

    Boki i górę schłodzonego tortu ponownie wyrównaj kremem.

    Tort na obrotowej paterze.
  • Krok 13

    Górę ozdób kawałkami czekolady i pozostałą ilością masy kajmakowo-bananowej.

    Gotowy tort banoffee.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-banoffee

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej