Tort banoffee


Tort banoffee to idealne połączenie dla tych, którzy kochają smak bananów ukryty w wypiekach i deserach. Absolutny must bake, który trzeba spróbować!🍌🍌🍌
Bazą jest biszkopt bananowy - puszysty, wilgotny i pełen naturalnego smaku bananów, co sprawia, że tort jest wyjątkowo aromatyczny. Biszkopt jest ciężki, stabilny i nie kruszy się podczas krojenia.
Dodatek kajmaku z bananami to idealne połączenie kremowego, karmelowego smaku z miękkimi kawałkami owoców. Warto wybrać dojrzałe banany, aby ich smak był mocno wyczuwalny.
Delikatny krem z mascarpone i białą czekoladą idealnie dopełnia tort banoffee, balansując słodycz pozostałych warst. Tutaj wszystko ze sobą współgra, tworząc pyszną i wciągającą całość!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Bosch, Dr. Oetker, Callebaut oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt bananowy:
-
Krok 1
Biszkopt bananowy upiecz według tego przepisu. Gdy całkowicie wystygnie podziel go na 3 części.
Ganache z białej czekolady:
-
Krok 2
150 ml śmietanki zagotuj, a następnie zalej nią czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zawiń folią spożywczą w takim sposób, żeby dotykała ona kremu. Odstaw krem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 3
Gdy masa czekoladowa będzie już schłodzona ubij pozostałą część śmietanki z mascarpone oraz z pastą waniliową. Następnie dodaj masą czekoladą i ubijaj do uzyskania jednolitego, stabilnego kremu.
Wstaw krem do lodówki.
Masa kajmakowa z bananami:
-
Krok 4
Kajmak przełóż na patelnie i zacznij go podgrzewać. Gdy zacznie się gotować dodaj pokrojone banany i mieszaj jeszcze przez chwilę.
-
Krok 5
Tak przygotowany kajmak przełóż do miseczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Składanie tortu banoffee:
-
Krok 6
Jeden blat umieść w rancie cukierniczym.
-
Krok 7
Ganache z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij go dookoła rantu. W środku rozłóż część masy kajmakowej z bananami.
-
Krok 8
Przykryj masę bananową cienką warstwą białego kremu i delikatnie wyrównaj.
-
Krok 9
Przykryj drugim blatem i powtórz tą samą czynność.
-
Krok 10
Ponownie przykryj blatem i rozsmaruj cienką warstwę kremu u góry.
Przykryj pozostały krem folią spożywczą, a tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Krok 11
Czekoladę rozpuść w mikrafolówce, a następnie rozsmaruj na kawałku folii rantowej. Zwiń delikatnie folię i zostaw do zastygnięcia. Następnie połam na mniejsze kawałki.
-
Krok 12
Boki i górę schłodzonego tortu ponownie wyrównaj kremem.
-
Krok 13
Górę ozdób kawałkami czekolady i pozostałą ilością masy kajmakowo-bananowej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-banoffee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze