1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Leśny Mech ciasto ze szpinakiem

Leśny Mech ciasto ze szpinakiem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto Leśny Mech ze szpinakiem i malinami. Publikując ten przepis, chcę Was przekonać, że produkty, które zazwyczaj jemy w wersji wytrawnej, mogą posłużyć nam za bazę do słodkich wypieków. Dlatego w recepturze tego ciasta wykorzystałam szpinak i to z niego zrobiłam spód. Zaskoczy Cię jego wygląd i smak.Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij przy pomocy gazy z nadmiaru wody.

    Rozmrożony szpinak na gazie
  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

    Mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia
  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Cały czas ubijając, wlej cienką strużką olej. Dodaj dokładnie odsączony szpinak, aromat i dokładnie zmiksuj.

    Jajka ubite z cukrem, mąka z proszkiem i szpinak w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Do masy szpinakowej dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Masa szpinakowa w miseczce
  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz w 175°C do tzw. suchego patyczka – w moim piekarniku 55 minut. Po upieczeniu przekrój szpinakowy biszkopt, ścinając go troszkę z góry, a okruszki zostaw do posypania ciasta.

    Masa szpinakowa przełożona do tortownicy

Krem malinowy:

  • Krok 6

    Śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i dobrze rozgniecione świeże maliny lub konfiturę malinową .

  • Krok 7

    Część masy przełóż do rękawa cukierniczego do ozdobienia ciasta, resztą przełóż biszkopt. W krem powciskaj dodatkowo kilka malin.

    Ciasto szpinakowe przełożone kremem malinowym
  • Krok 8

    Wierzch ciasta udekoruj okruszkami ciasta, kremem i malinami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej