1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Rudolf – czekoladowo-pomarańczowy

Tort Rudolf – czekoladowo-pomarańczowy

Tort Renifer Rudolf - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Tort Rudolf - czekoladowo-pomarańczowy, to świąteczna propozycja słodkiej niespodzianki, nie tylko dla najmłodszych łasuchów! Pod bajkową dekoracją kryją się nie lada pyszności! Biszkoptowe blaty przełożyłyśmy mocno czekoladowym kremem oraz pomarańczowym smarowidłem. Jeżeli macie ochotę użyć innego owocowego dodatku - śmiało! My zdecydowałyśmy się na pomarańcze, ponieważ najbardziej kojarzą nam się ze Świętami. 🎄 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 18 lub 20 cm i wyłóż je papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, całość wymieszaj. Białka umieść w misie i ubijaj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodaj żółtka i ubijaj ok. 1 minuty. Na koniec dodaj przesiane, suche składniki w 2-3 turach i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułą na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozłóż równomiernie w foremkach i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

*Smarowidło z pomarańczy:

  • Krok 2

    Pomarańcze umyj, odkrój skórkę i wytnij miąższ bez błonek.

  • Krok 3

    Z pozostałości pomarańczy odciśnij sok i umieść w rondelku razem z cząstkami pomarańczy. Dodaj cukier, sok z cytryny i wodę, całość zagotuj. W międzyczasie namocz listki żelatyny, a mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy pomarańcze się zagotują dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż powstanie kisiel. Zdejmij rondel z palnika i dodaj odsączoną z wody żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • Krok 4

    Połowę porcji śmietanki zagotuj, drugą połowę wymieszaj z cukrem pudrem. Czekoladę połam na kawałki, a gdy tylko śmietanka się zagotuje zdejmij rondel z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Ostaw na ok. 3 min, a potem dokładnie wymieszaj na jednolita masę. Na koniec dodaj pozostałą część śmietanki (dzięki takiemu zabiegowi, krem po ubiciu będzie bardziej puszysty). Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Dekoracja:

  • Krok 5

    Z białej masy cukrowej przygotuj jedną dużą kulkę na nos i dwa małe wałeczki na oczy, jedną większą kulkę i jedną mniejszą na uszy. Część masy na nos wymieszaj z czerwonym pisakiem cukrowym do uzyskania pożądanego koloru. Wałeczki na oczy rozpłaszcz, aby uzyskać owalny kształt. Kulki masy cukrowej ,przygotowane na uszy, zagnieć z odrobiną kakao (większą z małą ilością, aby tylko nieco zmieniła kolor, a mniejszą z większą ilością kakao, aby była wyraźnie ciemniejsza). Obie kulki rozwałkuj na placki grubości ok. 2 mm, z jasnego wytnij zaokrąglone trójkąty, z ciemnego mniejsze zaokrąglone trójkąty. Złącz ze sobą i lekko wygnij na kształt uszu, postaw pionowo i odstaw na ok. 1h, aby masa wyschła a kształt się utrwalił.

  • Krok 6

    Na papierze do pieczenia narysuj kształt rogów oraz kształt oczu i nosa.

  • Krok 7

    Czekoladę rozpuść, przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i maluj grubą warstwą czekolady rogi, a następnie cienką warstwa oczy i nos (przyczep oczy i nos z masy cukrowej do kształtów z czekolady, dzięki warstwie czekolady od spodu dekoracje po przyczepieniu do kremu nie będą się od niego rozpuszczać). Czekoladowe rogi odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Po zastygnięciu pomaluj brzegi rogów złotym pisakiem żelowym.

Składanie tortu:

  • Krok 8

    Schłodzoną masę na krem ubij na sztywno. 2-3 łyżki kremu przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Biszkopty wyjmij z form i przetnij każdy na dwa blaty. Na paterze ułóż blat biszkoptu, wyłóż część smarowidła z pomarańczy, a na to niezbyt grubą warstwę kremu. Podobnie postąp z kolejnymi dwoma blatami biszkoptu. Na wierzch ułóż czwarty blat.

  • Krok 9

    Posmaruj dokładnie boki i wierzch tortu kremem, wyrównaj przy pomocy metalowej szpatuły lub gładkiego, długiego noża. Wcześniej, odłożonym kremem, zrób zawijasy na kształt grzywy. Następnie zamocuj rogi, aby to zrobić wąskim nożykiem natnij w torcie miejsca, w które będą wetknięte rogi - dzięki temu będą się dobrze trzymać. Po zamocowaniu rogów przyczep oczy, nos i uszy, a czerwonym pisakiem cukrowym narysuj uśmiech.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-rudolf-czekoladowo-pomaranczowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej