1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Tofurnik pieczony a'la krakowski

Tofurnik pieczony a'la krakowski

tofurnik pieczony a'la krakowski - Wszystkiego S艂odkiego
tofurnik pieczony a'la krakowski - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Azjatyckie tofu ze wzgl臋du na swój neutralny smak to wdzi臋czna baza nie tylko dla da艅 wytrawnych, ale równie偶 dla deserów. Wystarcz膮 odpowiednie dodatki i voila- bezlaktozowe ciasto nie tylko dla wegan gotowe. Na Wielkanoc polecam Wam szczególnie klasyczny tofurnik, czyli wega艅ski sernik, którego g艂ównym sk艂adnikiem jest w艂a艣nie tofu. Jego konsystencja jest delikatna i kremowa, za艣 dodatek laski wanilii cudownie podkre艣la smak wypieku. 

Przepis na tofurnik jest bardzo prosty i dla ka偶dego, kto cho膰 raz go spróbuje, staje si臋 prawdziwym HITEM, nie tylko na Wielkanoc! 馃槉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do tofurnika (sernika wega艅skiego):

  • Krok 1

    Spód prostok膮tnej formy o wymiarach 28x18cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym lub innym t艂uszczem.

    Prostok膮tna forma Dr. Oetkera wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Tortownica prostok膮tna, kt贸ra posiada dno z tzw. "ko艂nierzem", Zapobiega on wyp艂yni臋ciu ciasta z formy i u艂atwia jego serwowanie na stole.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    W robocie kuchennym utrzyj olej kokosowy z cukrem pudrem.

    Robot kuchenny firmy Bosch, a w misie cukier puder. Obok olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 3

    Nast臋pnie dodaj szczypt臋 soli, m膮k臋 ziemniaczan膮, m膮k臋 pszenn膮 i 2 艂y偶ki zimnej wody. Szybko zagnie膰 do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W misie miksera utarty cukier puder z olejem kokosowym. Obok s贸l na 艂y偶eczce, m膮ka pszenna i ziemniaczana w miseczkach i zimna woda.
  • Krok 4

    Zagniecione ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na oko艂o 30 minut.

    Zagniecione ciasto kruche. Obok foremka wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj (najlepiej mi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i prze艂ó偶 na spód formy. Ponak艂uwaj delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamra偶arki (na oko艂o 30 minut) lub lodówki do ponownego sch艂odzenia. Sch艂odzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.

    Wega艅skie ciasto kruche przed upieczeniem.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 6

    Zmniejsz temperatur臋 piekarnika do 180°C. Tofu rozkrusz palcami, a nast臋pnie odci艣nij z wody. Dodaj do tofu sok z cytryny.

    Rozkruszone tofu w misie. Obok sok z cytryny.
  • Krok 7

    Nast臋pnie dodaj cukier z wanili膮, mleczko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dok艂adnie zmiksuj na g艂adk膮 konsytencj臋.

    Na blacie budy艅 o smaku waniliowym Dr. Oetkera, proszek do pieczenia, cukier z wanili膮, cukier w miseczce i mleko kokosowe.
  • Krok 8

    Dodaj skórk臋 otart膮 z jednej pomara艅czy, napój sojowy i rodzynki. Ponownie zmiksuj do po艂膮czenia sk艂adników.

    Na desce pomara艅cza. Obok rodzynki, nap贸j sojowy i masa tofurnikowa w misie.
  • Krok 9

    Mas臋 tofurnikow膮 prze艂ó偶 na wcze艣niej podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.

    Upieczony sp贸d. Obok w misie masa tofurnikowa.
  • Krok 10

    Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony tofurnik z rodzynkami.

Lukier:

  • Krok 11

    Do rondelka przelej sok wyci艣ni臋ty z jednej cytryny i dodaj cukier puder. Podgrzewaj do rozpuszczenia si臋 cukru pudru.

    W rondelku sok z cytryny i cukier puder.
  • Krok 12

    Przelej lukier na ciasto i odstaw do zastygni臋cia.

    Upieczony tofurnik a'la sernik kr贸lewski.

*Zamiast oleju kokosowego mo偶esz u偶y膰 mas艂a lub margaryny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sernik-weganski-tofurnik-ala-krakowski

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej