1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tofurnik pieczony a'la krakowski

Tofurnik pieczony a'la krakowski

tofurnik pieczony a'la krakowski - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Azjatyckie tofu ze względu na swój neutralny smak to wdzięczna baza nie tylko dla dań wytrawnych, ale również dla deserów. Wystarczą odpowiednie dodatki i voila- bezlaktozowe ciasto nie tylko dla wegan gotowe. Na Wielkanoc polecam Wam szczególnie klasyczny tofurnik, czyli wegański sernik, którego głównym składnikiem jest właśnie tofu. Jego konsystencja jest delikatna i kremowa, zaś dodatek laski wanilii cudownie podkreśla smak wypieku. 

Przepis na tofurnik jest bardzo prosty i dla każdego, kto choć raz go spróbuje, staje się prawdziwym HITEM, nie tylko na Wielkanoc! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tofurnika (sernika wegańskiego):

  • Krok 1

    Spód prostokątnej formy o wymiarach 28x18cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem.

    Prostokątna forma Dr. Oetkera wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    W robocie kuchennym utrzyj olej kokosowy z cukrem pudrem.

    Robot kuchenny firmy Bosch, a w misie cukier puder. Obok olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 3

    Następnie dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W misie miksera utarty cukier puder z olejem kokosowym. Obok sól na łyżeczce, mąka pszenna i ziemniaczana w miseczkach i zimna woda.
  • Krok 4

    Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

    Zagniecione ciasto kruche. Obok foremka wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełóż na spód formy. Ponakłuwaj delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki (na około 30 minut) lub lodówki do ponownego schłodzenia. Schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.

    Wegańskie ciasto kruche przed upieczeniem.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 6

    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Tofu rozkrusz palcami, a następnie odciśnij z wody. Dodaj do tofu sok z cytryny.

    Rozkruszone tofu w misie. Obok sok z cytryny.
  • Krok 7

    Następnie dodaj cukier z wanilią, mleczko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj na gładką konsytencję.

    Na blacie budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cukier w miseczce i mleko kokosowe.
  • Krok 8

    Dodaj skórkę otartą z jednej pomarańczy, napój sojowy i rodzynki. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.

    Na desce pomarańcza. Obok rodzynki, napój sojowy i masa tofurnikowa w misie.
  • Krok 9

    Masę tofurnikową przełóż na wcześniej podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.

    Upieczony spód. Obok w misie masa tofurnikowa.
  • Krok 10

    Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony tofurnik z rodzynkami.

Lukier:

  • Krok 11

    Do rondelka przelej sok wyciśnięty z jednej cytryny i dodaj cukier puder. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru pudru.

    W rondelku sok z cytryny i cukier puder.
  • Krok 12

    Przelej lukier na ciasto i odstaw do zastygnięcia.

    Upieczony tofurnik a'la sernik królewski.

*Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła lub margaryny.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej