Tofurnik pieczony a'la krakowski



Azjatyckie tofu ze wzgl臋du na swój neutralny smak to wdzi臋czna baza nie tylko dla da艅 wytrawnych, ale równie偶 dla deserów. Wystarcz膮 odpowiednie dodatki i voila- bezlaktozowe ciasto nie tylko dla wegan gotowe. Na Wielkanoc polecam Wam szczególnie klasyczny tofurnik, czyli wega艅ski sernik, którego g艂ównym sk艂adnikiem jest w艂a艣nie tofu. Jego konsystencja jest delikatna i kremowa, za艣 dodatek laski wanilii cudownie podkre艣la smak wypieku.
Przepis na tofurnik jest bardzo prosty i dla ka偶dego, kto cho膰 raz go spróbuje, staje si臋 prawdziwym HITEM, nie tylko na Wielkanoc! 馃槉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d do tofurnika (sernika wega艅skiego):
-
Krok 1
Spód prostok膮tnej formy o wymiarach 28x18cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym lub innym t艂uszczem.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Tortownica prostok膮tna, kt贸ra posiada dno z tzw. "ko艂nierzem", Zapobiega on wyp艂yni臋ciu ciasta z formy i u艂atwia jego serwowanie na stole.
-
Krok 2
W robocie kuchennym utrzyj olej kokosowy z cukrem pudrem.
-
Krok 3
Nast臋pnie dodaj szczypt臋 soli, m膮k臋 ziemniaczan膮, m膮k臋 pszenn膮 i 2 艂y偶ki zimnej wody. Szybko zagnie膰 do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 4
Zagniecione ciasto owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na oko艂o 30 minut.
-
Krok 5
Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj (najlepiej mi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i prze艂ó偶 na spód formy. Ponak艂uwaj delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamra偶arki (na oko艂o 30 minut) lub lodówki do ponownego sch艂odzenia. Sch艂odzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 6
Zmniejsz temperatur臋 piekarnika do 180°C. Tofu rozkrusz palcami, a nast臋pnie odci艣nij z wody. Dodaj do tofu sok z cytryny.
-
Krok 7
Nast臋pnie dodaj cukier z wanili膮, mleczko kokosowe, cukier, budynie i proszek do pieczenia. Dok艂adnie zmiksuj na g艂adk膮 konsytencj臋.
-
Krok 8
Dodaj skórk臋 otart膮 z jednej pomara艅czy, napój sojowy i rodzynki. Ponownie zmiksuj do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 9
Mas臋 tofurnikow膮 prze艂ó偶 na wcze艣niej podpieczony spód. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.
-
Krok 10
Upieczony tofurnik pozostaw do wystudzenia.
Lukier:
-
Krok 11
Do rondelka przelej sok wyci艣ni臋ty z jednej cytryny i dodaj cukier puder. Podgrzewaj do rozpuszczenia si臋 cukru pudru.
-
Krok 12
Przelej lukier na ciasto i odstaw do zastygni臋cia.
*Zamiast oleju kokosowego mo偶esz u偶y膰 mas艂a lub margaryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sernik-weganski-tofurnik-ala-krakowski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze