1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Wegańskie ciasto z cukinii

Wegańskie ciasto z cukinii

wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia
wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasta warzywne to coraz popularniejszy trend kulinarny, który wkracza do naszych kuchni. Są zdrowszą alternatywą dla słodkich wypieków, a w dodatku stanowią świetny pomysł na przemycenie do diety większej porcji warzyw. Ciasto czekoladowe to bardzo wdzięczny temat dla słodkich eksperymentów. 🍫 Możecie je przygotować na bazie pomidorów, buraków, czerwonej fasoli , a także… cukinii! To ostatnie (z dodatkiem gorzkiej czekolady) jest bardzo sycące, pyszne i wilgotne, dzięki czemu długo utrzymuje świeżość.

Sezon na cukinie trwa przez kilka letnich miesięcy, jednak spokojnie… dostępna jest w sklepach przez cały rok dlatego zawsze kiedy masz ochotę możesz raczyć się smakiem cukiniowego ciasta.

Poznaj mój przepis na wegańskie ciasto z cukinii! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskiego ciasta z cukinii:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 23 cm wyłoż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka firmy Wilton o długości 23 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Keksówka, która świetnie sprawdzi się do wypieku ciast czekoladowych, chlebków bananowych czy chleba.

  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem. Do napoju sojowego dodaj łyżkę octu i dobrze wymieszaj. Białko w napoju sojowym powinno się ściąć i zgęstnieć.

    Zmielone siemię lniane zalane wrzątkiem. Obok napój sojowy z octem.
  • Krok 3

    Do misy z wyposażenia robota kuchennego wsyp cukier, dodaj zmielone siemię lniane z wodą i pastę z wanilii. Utrzyj dodając napój sojowy z octem i olej.

    Napój sojowy z octem. Obok pasta z wanilii. A w misie cukier trzcinowy.
  • Krok 4

    Dodaj startą na dużych oczkach cukinię. Odsącz delikatnie warzywo z nadmiaru wody i dodaj do pozostałych mokrych składników. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

    Starta cukinia w misie. Obok wymieszane mokre składniki.
  • Krok 5

    Osobno wymieszaj mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

    W misie wymieszana mąka pszenna z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Krok 6

    Do mokrych składników dodaj suche i delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy.

    Wymieszane składniki mokre i suche na wegańskie ciasto z cukinii. Obok keksówka.
  • Krok 7

    Piecz przez 1,5 godziny. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone wegańskie ciasto z cukinii.

Wegańska polewa czekoladowa do ciasta:

  • Krok 8

    Czekoladę pokrusz i dodaj ją do napoju sojowego. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego połączenia składników. Czekoladę z napojem sojowym możesz także podgrzać w mikrofalówce. Pamiętaj, żeby w tym wypadku też zastosować niską moc urządzenia.

    W garnku napój sojowy i czekolada.
  • Krok 9

    Polewę rozprowadź równomiernie na wegańskim cieście z cukinii.

    Rozprowadzona polewa czekoladowa na wegańskim cieście z cukinii.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-jajek/weganskie-ciasto-z-cukinii

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej