1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Czekoladowy pudding z tapioki

Czekoladowy pudding z tapioki

Czekoladowy pudding z tapioki z truskawkami i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli do tej pory nie znaliście tapioki, warto zaprzyjaźnić się z tymi niepozornymi kuleczkami z Ameryki Południowej. Tapioka jest skrobią wytwarzaną z jadalnej części manioku - jego bulwy przetwarzane są na mąkę, płatki lub białe kuleczki, do złudzenia przypominające perełki. To neutralny w smaku naturalny zagęszczacz, który idealnie sprawdza się w kuchni.

W deserach najczęsciej używa się tapioki pod postacią perełek - zachęcam Was do przygotowania czekladowego puddingu z tapioki🍫 Kuleczki gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem ekstraktu z wanilii - gotowa tapioka staje się szklista i gęsta - idealna baza na budyń czy pudding 😍 Dodatek kakao i ciemnej czekolady przemienia ją w pyszny, aksamitny deser. Świetnie wygląda i smakuje w towarzystwie świeżych owoców. Tym razem postawiłam na truskawki - właśnie o tej porze, w pełni sezonu, smakują najlepiej!🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowy pudding z tapioki:

  • Krok 1

    Tapiokę przepłucz 3 razy w zimnej wodzie.

    Przepłukana tapioka w garnku.
  • Krok 2

    Następnie przelóż ją do garnka. Dodaj połowę napoju migdałowego oraz ekstrakt i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj kolejną część napoju migdałowego i gotuj na małym ogniu kolejne 15 minut. Pamiętaj, żeby podczas gotowania mieszać tapiokę.

    Gotowanie tapioki w garnku. Obok napój migdałowy w pojemniku i ekstrakt waniliowy Taylor&Colledge.
  • Marta poleca

    Spróbuj Ekologicznego ekstraktu waniliowego prosto z Australii!

  • Krok 3

    Kiedy kuleczki tapioki staną się przezroczyste, dodaj kakao, czekoladę. odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.

    Gotowanie kuleczek tapioki w garnku. Obok ciemne kakao Dr. Oetkera, kostki gorzkiej czekolady i szczypta soli na łyżeczce.
  • Krok 4

    Dodaj również cukier i ponownie dokładnie wymieszaj.

    Gotowanie czekoladowego puddingu z tapioki. Obok w miseczce cukier trzcinowy.
  • Krok 5

    Gotuj jeszcze kilka minut, do momentu dokładnego połączenia składników.

    Gotowanie puddingu czekoladowego z tapioki.
  • Krok 6

    Gorący pudding rozłóż do 4 naczyń i pozostaw do wystudzenia.

    Przelany pudding z tapioki do szklanych naczyń.
  • Krok 7

    Przed podaniem udekoruj pudding świeżymi owocami.

    Czekoladowe puddingi udekorowane świeżymi owocami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/czekoladowy-pudding-z-tapioki

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej