Czekoladowy tort wegański
 
                 
    Jeśli kuchnia, to Twoje królestwo, a rodzina i przyjaciele od dawna wiedzą, że najpyszniejsze desery serwowane są właśnie w Twoim domu, to znak, że wyzwanie pod tytułem wegański tort czekoladowy jest dla Ciebie! Podejmiesz (kuchenną 😉 ) rękawicę? 😊
Przygotowanie wegańskiego biszkoptu i pokrycie go czekoladową masą wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest piorunujący! Tort kusi niebanalną słodyczą oraz rozpływającą się w ustach konsystencją.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Czekoladowe blaty do tortu (wegańskie):
- 
    
    
    
    Krok 1Spody dwóch form o średnicy 20 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. * Piekarnik nagrzej do 180°C. ![Formy o średnicy 20 cm marki Wilton.]()  
- 
    
    
    
    Krok 2W misie robota kuchennego umieść cukier, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i zmielone siemię lniane i wymieszaj.* ![Robot kuchenny firmy Bosch,  a obok w miseczkach cukier, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao Dr. Oetkera.]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Osobno wymieszaj olej z wodą i ekstraktem z wanilii. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj tylko do połączenia składników. ![Ekstrakt waniliowy Taylor&Colledge, woda w dzbanku oraz olej i wymieszane suche składniki w misie robota kuchennego firmy Bosch.]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Masę przelej do dwóch foremek i wstaw do nagrzanego do 180 piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka. ![Ciasto czekoladowe do tortu wegańskiego przed pieczeniem.]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Czekoladowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu delikatnie zetnij górę biszkoptu i przetnij każdy z nich na dwa blaty. Ciasto z "wierzchu" przełóż do miseczki. Później zrobisz z niego pralinki do dekoracji. ![Upieczone czekoladowe blaty w foremkach o średnicy 20 cm.]()  
- 
    
        Może się przydaćStrunowy nóż do krojenia tortu, który z pomocą elastycznego drutu równo tnie ciasto. Jego stabilne, plastikowe nóżki pozwalają uzyskać stabilność w czasie przecinania.  
Poncz do wegańskiego tortu:
- 
    
    
    
    Krok 6Wymieszaj wodę, wódkę i sok z cytryny. Przygotowanym ponczem nasącz wszystkie blaty biszkoptowe. ![Biszkopt nasączony ponczem.]()  
- 
    
    
    
    Krok 73 wegańskie blaty przełóż dżemem z czarnych porzeczek. ![Biszkopt posmarowany dżemem z czarnych porzeczek.]()  
Wegański krem czekoladowy:
- 
    
    
    
    Krok 8Otwórz puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym i zbierz z niego śmietankę (czyli twardą część, która powinna oddzielić się od mleka kokosowego po schłodzeniu). Zacznij ubijać, aż masa będzie jednolita i nabierze puszystości. ![Śmietanka kokosowa w misie robota kuchennego firmy Bosch,]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Wymieszaj cukier puder ze śmietan-fix'em i dodaj do śmietanki. Ubijaj dalej do połączenia składników. ![Śmietan-fix, cukier puder w miseczce oraz ubita śmietanka kokosowa.]()  
- 
    
    
    
    Krok 10Cały czas ubijając, cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę. ![Rozpuszczona czekolada w garnuszku i ubita śmietanka w robocie kuchennym.]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Krem powinien być gęsty, idealny do przełożenia ciasta. Jeżeli tak nie jest wstaw go na 5-10 minut do lodówki, aby trochę stężał. ![Czekoladowo-kokosowy krem na śmietance kokosowej.]()  
- 
    
    
    
    Krok 12Przełóż kremem nasączone i przełożone dżemem blaty tortu. ![Przełożony kremem wegański tort czekoladowy.]()  
- 
    
    
    
    Krok 13Pozostałą część kremu wykorzystaj do pokrycia boków i góry tortu. Tak przygotowane ciasto wstaw do schłodzenia na minimum godzinę. ![Wegański tort czekoladowy przełożony kremem.]()  
Wegański krem maślany:
- 
    
    
    
    Krok 14Wegańskie masło o temperaturze pokojowej przełóż do misy robota kuchennego. Zmień mieszadło na końcówkę do ucierania. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż składniki się dobrze połączą. ![Wegańskie masło w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok cukier puder w miseczce.]()  
- 
    
    
    
    Krok 15Dodaj kakao i dalej ucieraj. ![Kakao ciemne firmy Dr. Oetker, a obok utarte masło z cukrem pudrem.]()  
- 
    
    
    
    Krok 16Masa może być bardziej płynna, niż tradycyjna masa maślana. Zależy to od użytego masła wegańskiego. Jeżeli jest zbyt płynna, wstaw masę do lodówki. Po około 15 minutach powinna stężęć. ![Czekoladowa masa maślana.]()  
- 
    
    
    
    Krok 17Pokryj masą tort. Część kremu zostaw do dekoracji. Od dołu możesz obsypać boki tortu okruszkami z ciasta pozostawionego z wyrównania blatów. ![Tort wegański pokryty kremem maślanym.]()  
Dekorowanie tortu:
- 
    
    
    
    Krok 18Pozostałą ilość ciasta wymieszaj z łyżką kremu maślanego. ![Pokruszone ciasta z czekoladowych biszkoptów.]()  
- 
    
    
    
    Krok 19Uformuj z masy kuleczki o różnej wielkości. Część z nich obtocz w fiofilizowanych, pokruszonych malinach. Odstaw do lodówki. ![Trufle z pozostałego ciasta i odrobiny kremu maślanego.]()  
- 
    
    
    
    Krok 20Rozpuszczoną czekoladę wyłóż na papier do pieczenia i posyp liofilizowanymi malinami. Wstaw do lodówki do stężenia na kilka minut. Następnie pokrój w trojkąty i ponownie wstaw do lodówki. ![Czekolada z liofilizowanymi malinami.]()  
- 
    
    
    
    Krok 21Na schłodzonym torcie ułóż trufle i obsyp pokruszonymi, liofilizowanymi malinami według uznania. ![Tort wegański z truflami czekoladowymi.]()  
- 
    
    
    
    Krok 22Delikatnie powkładaj w tort czekoladowe trójkąty. ![Udekorowany czekoladą i truflami tort wegański.]()  
- 
    
    
    
    Krok 23Pozostałą czekoladową masę śmietanową przełóż do rękawa cukierniczego 🛒 z tylką w kształcie gwiazdy 🛒 i wykonaj drobne dekoracje. Tort wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. ![Udekorowany czekoladowy tort wegański.]()  
- 
    
        Marta polecaBezmleczna ciemna czekolada NXT ma zrównoważony smak z intensywnymi nutami kakao i aromatem czerwonych owoców. Jest to idealna czekolada do spożywania w czystej postaci lub do tworzenia wegańskich słodkości. To czekolada dla wszystkich Twoich wegańskich, roślinnych i bezmlecznych przepisów – nawet w przypadku nietolerancji laktozy i alergii na mleko.  
        
            
        
        Warto wiedzieć:
    
    ⭐ Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
⭐ Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, podziel przed przygotowaniem ciasto na pół i upiecz partiami.
⭐ Siemię lniane możesz zmielić za pomocą przystawki TastyMoments lub w młynku do kawy.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/czekoladowy-tort-weganski | 
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 5
 
                 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                 
                 
                 
                 
                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze