1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Czekoladowy tort wegański

Czekoladowy tort wegański

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.8/5 5 ocen

Jeśli kuchnia, to Twoje królestwo, a rodzina i przyjaciele od dawna wiedzą, że najpyszniejsze desery serwowane są właśnie w Twoim domu, to znak, że wyzwanie pod tytułem wegański tort czekoladowy jest dla Ciebie! Podejmiesz (kuchenną 😉 ) rękawicę? 😊

Przygotowanie wegańskiego biszkoptu i pokrycie go czekoladową masą wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest piorunujący! Tort kusi niebanalną słodyczą oraz rozpływającą się w ustach konsystencją.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe blaty do tortu (wegańskie):

  • Krok 1

    Spody dwóch form o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.* Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Formy o średnicy 20 cm marki Wilton.
  • Krok 2

    W misie robota kuchennego umieść cukier, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i zmielone siemię lniane i wymieszaj.* 

    Robot kuchenny firmy Bosch,  a obok w miseczkach cukier, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Osobno wymieszaj olej z wodą i ekstraktem z wanilii. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj tylko do połączenia składników.

    Ekstrakt waniliowy Taylor&Colledge, woda w dzbanku oraz olej i wymieszane suche składniki w misie robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 4

    Masę przelej do dwóch foremek i wstaw do nagrzanego do 180 piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto czekoladowe do tortu wegańskiego przed pieczeniem.
  • Krok 5

    Czekoladowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu delikatnie zetnij górę biszkoptu i przetnij każdy z nich na dwa blaty. Ciasto z "wierzchu" przełóż do miseczki. Później zrobisz z niego pralinki do dekoracji.

    Upieczone czekoladowe blaty w foremkach o średnicy 20 cm.

Poncz:

  • Krok 6

    Wymieszaj wodę, wódkę i sok z cytryny. Przygotowanym ponczem nasącz wszystkie blaty biszkoptowe.

    Biszkopt nasączony ponczem.
  • Krok 7

    3 blaty przełóż dżemem z czarnych porzeczek.

    Biszkopt posmarowany dżemem z czarnych porzeczek.

Krem czekoladowy:

  • Krok 8

    Otwórz puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym i zbierz z niego śmietankę (czyli twardą część, która powinna oddzielić się od mleka kokosowego po schłodzeniu). Zacznij ubijać, aż masa będzie jednolita i nabierze puszystości.

    Śmietanka kokosowa w misie robota kuchennego firmy Bosch,
  • Krok 9

    Wymieszaj cukier puder ze śmietan-fix'em i dodaj do śmietanki. Ubijaj dalej do połączenia składników.

    Śmietan-fix, cukier puder w miseczce oraz ubita śmietanka kokosowa.
  • Krok 10

    Cały czas ubijając, cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę. 

    Rozpuszczona czekolada w garnuszku i ubita śmietanka w robocie kuchennym.
  • Krok 11

    Krem powinien być gęsty, idealny do przełożenia ciasta. Jeżeli tak nie jest wstaw go na 5-10 minut do lodówki, aby trochę stężał. 

    Czekoladowo-kokosowy krem na śmietance kokosowej.
  • Krok 12

    Przełóż kremem nasączone i przełożone dżemem blaty tortu.

    Przełożony kremem wegański tort czekoladowy.
  • Krok 13

    Pozostałą część kremu wykorzystaj do pokrycia boków i góry tortu. Tak przygotowane ciasto wstaw do schłodzenia na minimum godzinę.

    Wegański tort czekoladowy przełożony kremem.

Wegański krem maślany:

  • Krok 14

    Wegańskie masło o temperaturze pokojowej przełóż do misy robota kuchennego. Zmień mieszadło na końcówkę do ucierania. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż składniki się dobrze połączą.

    Wegańskie masło w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok cukier puder w miseczce.
  • Krok 15

    Dodaj kakao i dalej ucieraj.

    Kakao ciemne firmy Dr. Oetker, a obok utarte masło z cukrem pudrem.
  • Krok 16

    Masa może być bardziej płynna, niż tradycyjna masa maślana. Zależy to od użytego masła wegańskiego. Jeżeli jest zbyt płynna, wstaw masę do lodówki. Po około 15 minutach powinna stężęć.

    Czekoladowa masa maślana.
  • Krok 17

    Pokryj masą tort. Część kremu zostaw do dekoracji. Od dołu możesz obsypać boki tortu okruszkami z ciasta pozostawionego z wyrównania blatów.

    Tort wegański pokryty kremem maślanym.

Dekorowanie:

  • Krok 18

    Pozostałą ilość ciasta wymieszaj z łyżką kremu maślanego.

    Pokruszone ciasta z czekoladowych biszkoptów.
  • Krok 19

    Uformuj z masy kuleczki o różnej wielkości. Część z nich obtocz w fiofilizowanych, pokruszonych malinach. Odstaw do lodówki.

    Trufle z pozostałego ciasta i odrobiny kremu maślanego.
  • Krok 20

    Rozpuszczoną czekoladę wyłóż na papier do pieczenia i posyp liofilizowanymi malinami. Wstaw do lodówki do stężenia na kilka minut. Następnie pokrój w trojkąty i ponownie wstaw do lodówki.

    Czekolada z liofilizowanymi malinami.
  • Krok 21

    Na schłodzonym torcie ułóż trufle i obsyp pokruszonymi, liofilizowanymi malinami według uznania.

    Tort wegański z truflami czekoladowymi.
  • Krok 22

    Delikatnie powkładaj w tort czekoladowe trójkąty.

    Udekorowany czekoladą i truflami tort wegański.
  • Krok 23

    Pozostałą czekoladową masę śmietanową przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wykonaj drobne dekoracje. Tort wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin.

    Udekorowany czekoladowy tort wegański.

 

  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, podziel przed przygotowaniem ciasto na pół i upiecz partiami.
  • Siemię lniane możesz zmielić za pomocą przystawki TastyMoments lub w młynku do kawy.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej