Torty

Czekoladowy tort wegański

Czekoladowy tort wegański

  • 05:00
  • 10
  • Trudny
05:00
10
Trudny

Jeśli kuchnia, to Twoje królestwo, a rodzina i przyjaciele od dawna wiedzą, że najpyszniejsze desery serwowane są właśnie w Twoim domu, to znak, że wyzwanie pod tytułem wegański tort czekoladowy jest dla Ciebie! Podejmiesz (kuchenną 😉 ) rękawicę? 😊

Przygotowanie wegańskiego biszkoptu i pokrycie go czekoladową masą wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest piorunujący! Tort kusi niebanalną słodyczą oraz rozpływającą się w ustach konsystencją.

Składniki

Czekoladowe blaty;
  • 500 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g Kakao Ciemne Dr. Oetkera
  • 20 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poncz:
  • 100 ml wody
  • 30 ml wódki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 280 g dżemu z czarnych porzeczek
Krem czekoladowy:
  • 600 g śmietanki kokosowej z mleka o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa (z 2 puszek)*
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 300 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem maślany:
  • 250 g wegańskiego masła/margaryny (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • 2 łyżki napoju sojowego
Dekorowanie:
  • maliny liofilizowane
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej

 

  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
  • Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, podziel przed przygotowaniem ciasto na pół i upiecz partiami.
  • Siemię lniane możesz zmielić za pomocą przystawki TastyMoments lub w młynku do kawy.
Składniki
Czekoladowe blaty;
  • 500 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g Kakao Ciemne Dr. Oetkera
  • 20 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poncz:
  • 100 ml wody
  • 30 ml wódki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 280 g dżemu z czarnych porzeczek
Krem czekoladowy:
  • 600 g śmietanki kokosowej z mleka o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa (z 2 puszek)*
  • 40 g cukru pudru
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 300 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Wegański krem maślany:
  • 250 g wegańskiego masła/margaryny (o temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • 2 łyżki napoju sojowego
Dekorowanie:
  • maliny liofilizowane
  • 50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Zobacz ten przepis na ws.pl