1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Beza włoska

Beza włoska

beza włoska na tarcie cytrynowej

Beza włoska

Bezę włoską przyrządza się metodą na gorąco, zaparzając białka gorącym syropem cukrowym. Do spienionych białek wlewa się cienkim strumieniem syrop cukrowy, przez cały czas ubijając białka. Ubija się je przez około 10 minut, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dzięki temu zabiegowi białka są ścięte, a masa bezowa jest zwarta i stabilna. Używa się jej jako dekoracji lub do wypieku makaroników. Najbardziej popularne jest stosowanie bezy włoskiej do tarty cytrynowej. Ten rodzaj bezy często opala się palnikiem cukierniczym, by nadać jej lekko brązowy, przyrumieniony wierzch.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej