Tarta cytrynowa

*Magda*
Tarta cytrynowa to jeden z najpopularniejszych brytyjskich deserów, a jej kwaskowaty smak zawsze dodaje mi energii i wywołuje na twarzy uśmiech. Uwielbiam przygotowywać ją w czasie, kiedy za oknami czuć już wiosnę. Kruchy spód z dodatkiem kakao, krem cytrynowy oraz beza włoska kształtem przypominająca koronę. Przed podaniem, dla osiągnięcia efektu WOW, bezę lekko opalam palnikiem cukierniczym. Brzmi i smakuje pięknie! 🍋 🥧 👑
Tarta to wypiek historycznie wywodzący się z kuchni francuskiej. Przybiera najczęściej formę kruchego ciasta, które w zależności od dodatków tudzież farszu możemy serwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Jednym z najpopularniejszych przedstawicieli opcji słodkiej jest tarta cytrynowa. Do jej przygotowania potrzebujesz specjalnej formy z pofalowanymi brzegami, która nada Twojemu wypiekowi klasyczny kształt.
Przygotowując niezbędne składniki, pamiętaj aby masło było zimne, zaś cytryny przed wyciśnięciem włóż na kilka minut do gorącej wody lub turlaj po blacie, delikatnie naciskając owoc. Stanie się ona bardziej soczysta, dzięki czemu Twój cytrynowo-maślany krem lemon curd, stanowiący bazę tarty, będzie jeszcze smaczniejszy! 🍋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na tartę cytrynową:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć szybko i uformuj kulkę.
-
Krok 2
Ciasto rozwałkuj na placek wielkości spodu do tarty.
-
Krok 3
Ściągnij górny arkusz i przełoż go na formę do góry dnem. Wyrównaj i uformuj przegi. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na kilkanaście minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz około 15 minut.
Krem cytrynowy (lemon curd) do tarty:
-
Krok 5
Wycisnij sok z cytryny.
-
Krok 6
Do garnuszka przelej sok, dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i mąki) i podgrzewaj mieszając, na niedużej mocy palnika.
-
Krok 7
Pod koniec dodaj wymieszaną mąkę z wodą i mieszaj do zgęstnienia kremu.
-
Krok 8
Krem przełóż na podpieczony spód do tarty, przykryj folią spożywczą, wystudź i odstaw do lodówki.
Beza włoska do tarty cytrynowej:
-
Krok 9
Wodę z cukrem umieść w rondelku i zagotuj syrop.
-
Krok 10
Podgrzewaj do 118°C i zacznij ubijać białka.
-
Krok 11
Kiedy temperatura wzrośnie do 120°C zacznij przelewać cienkim strumieniem do ubijającej się piany.
-
Krok 12
Bezę ubijaj do momentu kiedy misa przestanie być gorąca, około 10 minut.
-
Krok 13
Bezę przełóż do rękawów cukierniczych z ozdobną tylką.
-
Krok 14
Wierzch tarty cytrynowej udekoruj bezą. Wierzch tarty opal palnikiem gazowym.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze