1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Charlotte

Charlotte

Charlotte

Charlotte (czyt. szarlot) to deser wynaleziony przez francuską kucharkę Marie-Antoine Careme, który swą nazwę zawdzięcza prawdopodobnie żonie angielskiego króla Jerzego III. W tym deserze brzegi formy wykłada się biszkoptami, zalewa różnego rodzaju kremami (np. kremem bawarskim, kremem chantilly, galaretką lub lodami), a następnie odstawia do schłodzenia. Najpopularniejszymi odmianami tego deseru są Charlotte Russe i Charlotte Royale. W Charlotte Russe formę wykłada się biszkoptami ladyfinger, a w Charlotte Royale wykłada się ją plastrami rolady biszkoptowej.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej