1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mąka żytnia

Mąka żytnia

Pieczywo żytnie i mąka żytnia w miseczce.

Mąka żytnia

Mąka żytnia jest uzyskiwana w wyniku mielenia żyta. Jej kolor jest żółto-szary. Ma dużą wartość odżywczą. Zawiera witaminy z grupy B i błonnik. W zależności od stopnia oczyszczenia ziarna wyróżnia się typ mąki od 580 do 2000. Wypieki z samej mąki żytniej są ciężkie i zbite dlatego, dobrze jest wymieszać część mąki żytniej z mąką pszenną. Stosowana jest najczęściej do wypieku pieczywa.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej