Piernik staropolski dojrzewający


Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik dojrzewający. Trzeba mieć do niego trochę cierpliwości, ponieważ ciasto potrzebuje około 4 tygodni, żeby dojrzało. Na czas dojrzewania piernik przechowujemy w lodówce. Na kilka dni przed świętami pieczemy i przekładamy go konfiturą śliwkową. Zapraszam do przepisu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Piernik staropolski dojrzewający:
-
Krok 1
W garnku umieść masło z cukrem i miodem. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wybrałam ziarenka i razem z laską włóż do garnka. Cały czas mieszając, zagotuj wszystkie składniki, po czym odstaw z palnika do przestudzenia.
-
Krok 2
Do miski wlej mleko, dodaj ekstrakt pomarańczowy i sodę oczyszczoną, wbij jajka i wymieszaj rózgą.
-
Krok 3
Do osobnej miski przesiej mąki i wymieszaj z przyprawą korzenną oraz szczyptą soli.
-
Krok 4
Bakalie pokrój drobno, orzechy zmiksuj pulsacyjnie w malakserze na małe kawałki.
-
Krok 5
Jeszcze letnią, ale niegorącą masę miodowo-maślaną przelej do miski. Stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę i mokre składniki.
-
Krok 6
Na końcu do ciasta wmieszaj pokrojone bakalie.
Krok 2
-
Krok 7
Dobrze wyrobione ciasto będzie odrobinę klejące, ale przy tym plastyczne. Przełóż je do ceramicznej misy (możesz użyć również naczynia kamionkowego lub szklanego). Ciasto przykryj ściereczką i wstawiłam do lodówki na 4 tygodnie, aby dojrzało.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze