Piernik dojrzewający staropolski - Przepis
Pierniki

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

  • 01:00
  • 24
  • Łatwy
01:00
24
Łatwy

Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik dojrzewający. Trzeba mieć do niego trochę cierpliwości, ponieważ ciasto potrzebuje około 4 tygodni, żeby dojrzało. Na czas dojrzewania piernik przechowujemy w lodówce. Na kilka dni przed świętami pieczemy i przekładamy go konfiturą śliwkową. Zapraszam do przepisu.

Składniki

Składniki:
  • 500 g naturalnego miodu
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 3 łyżki sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 850 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka pszennej, żytniej, orkiszowej)
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 15 daktyli
  • 10 suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich
Składniki
Składniki:
  • 500 g naturalnego miodu
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 3 łyżki sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 850 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka pszennej, żytniej, orkiszowej)
  • 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 15 daktyli
  • 10 suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich
Pierniki ->

Przepisy z kategorii Pierniki