1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Masa na piernik staropolski dojrzewający w misce - Wszystkiego Słodkiego
Masa na piernik staropolski dojrzewający w misce - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik staropolski dojrzewający.🎄 Trzeba mieć do niego trochę cierpliwości, ponieważ ciasto potrzebuje około 4 tygodni, żeby dojrzeć. Na czas dojrzewania piernika przechowujemy go w lodówce. Na kilka dni przed Świętami wyjmujemy, pieczemy i przekładamy go konfiturą śliwkową i dekorujemy polewą czekoladową. Zapraszam po przepis! 💜


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego:

  • Krok 1

    W garnku umieść masło razem z cukrem i miodem. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wybierz ziarenka i razem z laską włóż je do garnka. Cały czas mieszając, zagotuj wszystkie składniki, po czym odstaw z palnika do przestudzenia.

  • Krok 2

    Do miski wlej mleko, dodaj ekstrakt pomarańczowy, sodę oczyszczoną i jajka, wymieszaj rózgą.

  • Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker

    Naturalny ekstrakt wprost ze słodkich brazylijskich pomarańczy! Płynna konsystencja pozwala na aromatyzowanie wypieków, deserów, napojów i sosów. Nie zawiera alkoholu.

  • Krok 3

    Do drugiej miski przesiej obie mąki i wymieszaj z przyprawą korzenną i szczyptą soli.

  • Krok 4

    Bakalie pokrój drobno, orzechy zmiksuj pulsacyjnie w malakserze na małe kawałki.

  • Krok 5

    Jeszcze letnią, ale niegorącą masę miodowo-maślaną przelej do trzeciej miski. Stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę oraz mokre składniki, mieszając dokładnie.

  • Krok 6

    Na końcu do ciasta wmieszaj bakalie. Dobrze wyrobione ciasto będzie odrobinę klejące, ale jednocześnie plastyczne.

  • Krok 7

    Ciasto na staropolski piernik dojrzewający przełóż do ceramicznej misy (możesz użyć również naczynia kamionkowego lub szklanego), przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 4 tygodnie, aby dojrzało.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/sprawdzony-przepis-na-piernik-staropolski-dojrzewajacy-pierwszy-etap

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej