1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

pierwszy etap piernik staropolski przygotowania ciasta wszystkiego słodkiego
pierwszy etap piernik staropolski przygotowania ciasta wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik staropolski dojrzewający.🎄 Trzeba mieć do niego trochę cierpliwości, ponieważ ciasto potrzebuje około 4 tygodni, żeby dojrzeć. Na czas dojrzewania piernika przechowujemy go w lodówce. Na kilka dni przed Świętami wyjmujemy, pieczemy i przekładamy go konfiturą śliwkową i dekorujemy polewą czekoladową. Zapraszam po przepis! 💜

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego:

  • Krok 1

    W garnku umieść masło razem z cukrem i miodem. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wybierz ziarenka i razem z laską włóż je do garnka. 

    rondelek z miodem, masłem i cukrem obok deska drewniana z masłem Kerrygold i laską wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Cały czas mieszając, zagotuj wszystkie składniki, po czym odstaw z palnika do przestudzenia.

    rondelek z podgrzanym miodem z masłem i wanilią
  • Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker

    Naturalny ekstrakt wprost ze słodkich brazylijskich pomarańczy! Płynna konsystencja pozwala na aromatyzowanie wypieków, deserów, napojów i sosów. Nie zawiera alkoholu.

    Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker
  • Krok 3

    Mąki wymieszaj z przyprawą korzenną, sodą oczyszczona i solą.

  • Krok 4

    Do osobnej miski wlej mleko, dodaj ekstrakt pomarańczowy i jajka, wymieszaj. 

    w misce masa jajeczna z sodą oczyszczoną i ekstraktem pomarańczowym dr. Oetkera
  • Krok 5

    Jeszcze letnią, ale niegorącą masę miodowo-maślaną przelewaj stopniowo, naprzemiennie z masą jajeczną do suchych składników.

    zagniatane w robocie bosch ciasto na piernik staropolski dojrzewający
  • Krok 6

    Na końcu do ciasta wmieszaj bakalie. Dobrze wyrobione ciasto będzie odrobinę klejące, ale jednocześnie plastyczne.

    pokrojone bakalie na desce drewnianej
  • Krok 7

    Ciasto na staropolski piernik dojrzewający przełóż do ceramicznej misy (możesz użyć również naczynia kamionkowego lub szklanego), przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 4 tygodnie, aby dojrzało.

     

    Po tym czasie zerknij do drugiego etapu, czyli pieczenia⤵️

    Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap

    zagniecione ciasto w misie robota na piernik dojrzewający
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/sprawdzony-przepis-na-piernik-staropolski-dojrzewajacy-pierwszy-etap

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej