1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik dojrzewający. Trzeba mieć do niego trochę cierpliwości, ponieważ ciasto potrzebuje około 4 tygodni, żeby dojrzało. Na czas dojrzewania piernik przechowujemy w lodówce. Na kilka dni przed świętami pieczemy i przekładamy go konfiturą śliwkową. Zapraszam do przepisu.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik staropolski dojrzewający:

  • Krok 1

    W garnku umieść masło z cukrem i miodem. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżką wybrałam ziarenka i razem z laską włóż do garnka. Cały czas mieszając, zagotuj wszystkie składniki, po czym odstaw z palnika do przestudzenia.

  • Krok 2

    Do miski wlej mleko, dodaj ekstrakt pomarańczowy i sodę oczyszczoną, wbij jajka i wymieszaj rózgą.

  • Krok 3

    Do osobnej miski przesiej mąki i wymieszaj z przyprawą korzenną oraz szczyptą soli.

  • Krok 4

    Bakalie pokrój drobno, orzechy zmiksuj pulsacyjnie w malakserze na małe kawałki.

  • Krok 5

    Jeszcze letnią, ale niegorącą masę miodowo-maślaną przelej do miski. Stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę i mokre składniki.

  • Krok 6

    Na końcu do ciasta wmieszaj pokrojone bakalie.

Krok 2

  • Krok 7

    Dobrze wyrobione ciasto będzie odrobinę klejące, ale przy tym plastyczne. Przełóż je do ceramicznej misy (możesz użyć również naczynia kamionkowego lub szklanego). Ciasto przykryj ściereczką i wstawiłam do lodówki na 4 tygodnie, aby dojrzało.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej