1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Jaka matka, taka córka.

Jaka matka, taka córka.

Żadna książka kucharska nie nauczy nas tego, co może przekazać mama. Podpowiadamy, co dla niej przygotować w Dzień Matki.


Dzieckiem jest się całe życie, a zwłaszcza w Dzień Matki. Każda mama cieszy się ze spotkania z najbliższymi, a bardziej od prezentów ceni sobie wspólny czas spędzony na uważnej rozmowie. Dlatego zamiast szukać wymyślnych podarunków, zarezerwujmy sobie czas specjalnie dla niej, a oprócz bukietu wiosennych kwiatów podarujmy jej własnoręcznie upieczone ciasto. W końcu to ona nauczyła nas wyrażać w ten sposób miłość.

Większość z nas to właśnie mamie zawdzięcza pasję do pieczenia, lub przynajmniej do jedzenia. To ona jako pierwsza zapraszała do wspólnego mieszania masy i lepienia ciastek, pozwalała krzywo dekorować babeczki i przymykała oko na małe paluszki zanurzające się w bitej śmietanie. Świeżo wyjęte z piekarnika ciasto, wypełniające dom wonią wanilii, było najmilszą niespodzianką po długim dniu w szkole, a domowe rogaliki z powidłami najlepszą przekąską na długich wycieczkach. Mama jak nikt inny potrafiła dbać o ognisko domowe i dzięki niej wiemy, jak dziś dbać o to własne.


Słodkie wspomnienia

Każdy z nas pamięta ciasta, którymi zajadał się w dzieciństwie. Smaki urodzinowych tortów, placków z owocami lata, biszkoptów z galaretką i prostych kruchych ciasteczek z cukrem na wierzchu idą z nami przez życie. Mimo ciągle zmieniającej się mody i dostępności produktów ze wszystkich stron świata, to właśnie te sentymentalne, nieco trącące myszką wypieki często smakują nam najbardziej. Wśród mnogości przepisów, książek kucharskich i magazynów o gotowaniu ciągle poszukujemy smaków, z którymi dorastaliśmy. Żaden amerykański pie z jabłkami nie może się równać maminej szarlotce, a prostemu ucieranemu ciastu z rabarbarem czy truskawkami, jakie pamiętamy z jej kuchni, nic nie dorasta do pięt, mimo testowania kolejnych przepisów. W dodatku mama najczęściej wspina się na wyżyny kunsztu kulinarnego bez pomocy nowoczesnych robotów planetarnych i innych akcesoriów, a mimo tego trudno ją doścignąć. Przepisy równym pismem notowane przez lata na karteluszkach, wycinane z gazet i wklejane do nadgryzionego zębem czasu kajetu często udają się tylko jej, a nam pozostaje tęsknić za ideałem i cieszyć się nim od święta.

Z domu wynosimy nie tylko najlepsze przepisy na ciasta. Mama przekazuje nam też najważniejsze zasady rządzące pieczeniem. Mimo że mało która rodzicielka jest kulinarnym naukowcem, ma w małym palcu tajemnicze procesy rządzące zakalcem, puszystością i kremowością deserów. Uczy podstawowego kuchennego savoir vivre’u i daje rady, których próżno szukać nawet w najlepszych książkach kucharskich. To dzięki niej wiemy, że nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu i że kruche ciasto do tarty należy obciążyć fasolą.


Co upiec mamie na Dzień Matki?

Odwiedzając mamę w dniu jej święta, zadbajmy o własnoręcznie przygotowany słodki podarunek. Z pewnością ucieszy się, gdy zobaczy, że jej nauki i rady nie poszły na marne i umiemy przyrządzić puszysty drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką, równy jak stół sernik, babeczki z kremem czy wystawny torcik. Tym razem spróbujmy ją jednak zaskoczyć czymś fikuśnym, z czym może nie próbowała się jeszcze mierzyć sama. Imponujący tort Pavlova z kremem i truskawkami idealnie sprawdzi się w leniwe wiosenne popołudnie i z pewnością zrobi na niej wrażenie, nie zapomnijcie więc wziąć ze sobą przepisu, który będzie mogła przepisać do notesu. Podzielcie się z nią wskazówką na temat mrożenia białek, które zostają po robieniu ciasta drożdżowego, a które można potem wykorzystać, przygotowując Pavlovą. Podpowiedzcie mamie, jak najlepiej wysuszyć bezę, by była chrupka i puszysta. Bez względu na to, czy wasz wypiek uda się idealnie czy nie, najważniejsze, że zjecie go razem.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej