1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Rustykalna beza truskawkowa

Rustykalna beza truskawkowa

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli lubicie bezy i bezowe desery, ale z jakiegoś powodu pieczenie wydaje się Wam skomplikowane i trudne, to ten przepis jest właśnie dla Was. Jest to jedna z najłatwiejszych i najszybszych bez na świecie. 

Z podanej proporcji białek i cukru wyjdą dwa bezowe blaty. Jeżeli nie masz możliwości upieczenia obu blatów naraz, podziel białko i cukier na dwie części. Ubij najpierw masę i upiecz jeden blat, a następnie drugi. Możesz też zrezygnować z jednego blatu i upiec bezę tylko z połowy porcji, jeśli będzie taka potrzeba.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj nieco masłem i połóż na niej papier do pieczenia.

  • Krok 2

    Białko i cukier umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.

  • Krok 3

    Gotową pianę wyłóż na papier do pieczenia, formując bezę o średnicy około 21 cm (można wcześniej na papierze odrysować sobie od tortownicy lub talerza okrąg o tych wymiarach). Natychmiast wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut.

Krem:

  • Krok 4

    Truskawki umyj, usuń szypułki. Około 150-200 g owoców zmiksuj na mus i przetrzyj przez sitko. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na ćwiartki (można pokroić na mniejsze kawałki według uznania).

  • Krok 5

    Mus umieść w rondelku, dodaj łyżeczkę cukru pudru i ustaw na średniej mocy palnika. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, dodaj do musu i podgrzewaj.

  • Krok 6

    Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy mus będzie już gorący, zestaw go z palnika, dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Kiedy mus całkowicie przestygnie, wymieszaj z nim pokrojone truskawki.

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Przełożenie bezy:

  • Krok 8

    Jeden blat bezowy ułóż na paterze, wyłóż na niego bitą śmietanę (2/3 porcji), a następnie truskawki z sosem i przykryj drugim blatem.

  • Krok 9

    Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i kilkoma ćwiartkami truskawek. Bezę można jeść od razu lub wstawić na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia, aby nieco zmiękła.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej