1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort czekoladowo-waniliowy z truskawkami

Tort czekoladowo-waniliowy z truskawkami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort czekoladowo-waniliowy z truskawkami. Na pewno są wśród Was tacy, którzy wolą tradycyjne torty w niecodziennej odsłonie. Dlatego chcę Was dziś zainspirować tym przepisem na tort. Świetne połączenie smaków!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180°C. 

  • Krok 2

    Zawartość opakowania biszkoptu przesyp do miski, do mniejszej miseczki odłóż łyżkę mieszanki i wymieszaj z kakao. Do miski dodaj jajka i 3 łyżki wody. 

  • Krok 3

    Miksuj około 5 minut, pod koniec dodaj mieszankę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia składników.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przełożenie:

  • Krok 5

    Przygotuj kremy do tortów. Do naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka, dodaj opakowanie kremu waniliowego i miksuj około 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Z kremem czekoladowym postąp tak samo.

  • Krok 6

    Nasączoną pędzelkiem pierwszą warstwę biszkoptu przełóż połową porcji kremu waniliowego, truskawek i kremu czekoladowego. Z drugą warstwą postąp tak samo. Górną warstwę biszkoptu również nasącz ponczem.

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Przygotuj krem do dekoracji. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. 

  • Krok 8

    Do drugiej miski przelej 600 ml schłodzonego mleka, dodaj dwa opakowania kremu waniliowego i miksuj około 3 minuty. 

  • Krok 9

    Dodaj barwnik, do uzyskania pożądanego koloru (około 20 kropli), dodaj utarte masło i miksuj jeszcze około 2 minuty.

  • Krok 10

    Na tort nałóż szpatułką najpierw warstwę kremu, pokrywając go równomiernie dookoła. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przełóż krem. 

  • Krok 11

    Dekorowanie różami zacznij od dolnej warstwy brzegu tortu. Okrężnym ruchem wyciśnij krem od środka do zewnątrz, tak jak ślimaki. Różami pokrój w ten sam sposób cały tort.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej