Tort czekoladowo-waniliowy z truskawkami
Tort czekoladowo-waniliowy z truskawkami 🍓 Na pewno są wśród Was tacy, którzy wolą tradycyjne torty w niecodziennej odsłonie 🍰Dlatego chcę Was dziś zainspirować tym przepisem na tort udekorowany kremowymi różami - naprawdę robi wrażenie i pięknie prezentuje się na paterze! Świetne połączenie smaków!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180°C.
-
Krok 2
Zawartość opakowania biszkoptu przesyp do miski, do mniejszej miseczki odłóż łyżkę mieszanki i wymieszaj z kakao. Do miski dodaj jajka i 3 łyżki wody.
-
Krok 3
Miksuj około 5 minut, pod koniec dodaj mieszankę z kakao i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia składników.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
Przełożenie tortu czekoladowo - truskawkowego
-
Krok 5
Przygotuj kremy do tortów. Do naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka, dodaj opakowanie kremu waniliowego i miksuj około 3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Z kremem czekoladowym postąp tak samo.
-
Krok 6
Nasączoną pędzelkiem pierwszą warstwę biszkoptu przełóż połową porcji kremu waniliowego, truskawek i kremu czekoladowego. Z drugą warstwą postąp tak samo. Górną warstwę biszkoptu również nasącz ponczem.
Dekoracja z kremu:
-
Krok 7
Przygotuj krem do dekoracji. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch.
-
Krok 8
Do drugiej miski przelej 600 ml schłodzonego mleka, dodaj dwa opakowania kremu waniliowego i miksuj około 3 minuty.
-
Krok 9
Dodaj barwnik, do uzyskania pożądanego koloru (około 20 kropli), dodaj utarte masło i miksuj jeszcze około 2 minuty.
-
Barwnik spożywczy czerwony w żelu
Czerwony barwnik w żelu idealnie sprawdzi się do barwienia kremu, lukru czy ciasta. Idealnie łączy się z masą nie zmieniając jej smaku. W zależności od tego, ile barwnika dodasz, możesz uzyskać różne odcienie koloru!
-
Krok 10
Na tort nałóż szpatułką najpierw warstwę kremu, pokrywając go równomiernie dookoła. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przełóż krem.
-
Krok 11
Dekorowanie różami zacznij od dolnej warstwy brzegu tortu. Okrężnym ruchem wyciśnij krem od środka do zewnątrz, tak jak ślimaki. Różami pokrój w ten sam sposób cały tort.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-czekoladowo-waniliowy-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze