1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza kokosowa

Beza kokosowa

beza kokosowa z kremem kokosowym z mascarpone, białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malibu, udekorowana płatkami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i świeżą truskawką - wszystkiego słodkiego
beza kokosowa z kremem kokosowym z mascarpone, białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i malibu, udekorowana płatkami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i świeżą truskawką - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Beza kokosowa to idealny przepis, gdy nie mamy dostępu do świeżych i soczystych owoców. To taka duża wersja chrupiącej kokosanki. 😍

To przepis, który zaskoczy Was idealnym połączeniem smakowym ➡️ krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu z pewnością skradnie Twoje kubki smakowe.

Dodatkowo z przepisu dowiesz się,  jak prosto przygotować oryginalną ozdobę z białej czekolady. 😃 Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy kokosowej:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcją termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez około 1 minutę. Nie rób tego za długo, żeby nie wydzielił się tłuszcz.

  • Krok 2

    Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

  • Krok 3

    Dodaj skrobię ziemniaczaną i zmielone wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

  • Krok 4

    Masę rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc okrągłe blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi i czwarty poziom (funkcja termoobieg). Piecz przez 10 minut. Potem skręć temperaturę do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny.

    Wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem kokosowy:

  • Krok 5

    Białą czekoladę rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i krótko ubij.

  • Krok 7

    Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do śmietanki i zmiksuj. Następnie ciągle mieszając, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę.

  • Krok 8

    Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i likier Malibu.

  • Krok 9

    Przygotowanym kremem przełóż blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 10

    W misce nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść białą czekoladę.

  • Krok 11

    Wylej ją na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamrażarki.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)

  • Krok 12

    Gdy czekolada zastygnie, połam ją. Ciasto udekoruj płatami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawką.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-kokosowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej