1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza kokosowa

Beza kokosowa

beza kokosowa z mascarpone i białą czekoladą
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przedwiośnie jest takim czasem, gdy nie mamy dostępu do świeżych i soczystych owoców. Idealnym przepisem w tym okresie będzie Beza kokosowa! To duża wersja chrupiącej kokosanki. Razem z delikatnym kremem tworzy przepyszną całość. To przepis, który zaskoczy Was idealnym połączeniem smakowym. Krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu, z pewnością skradnie Wasze kubki smakowe. Dodatkowo, z przepisu dowiecie się  jak prosto przygotować oryginalną ozdobę z białej czekolady!  Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcją termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez około 1 minutę. Nie rób tego za długo, żeby nie wydzielił się tłuszcz.

  • Krok 2

    Ubij białka i ciągle ubijając dodawaj do nich stopniowo cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

  • Krok 3

    Dodaj skrobię ziemniaczaną i zmielone wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Masę rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc okrągłe blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 2 i 4 poziom (funkcja  Piecz przez 10 minut. Potem skręć temperaturę do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Bezę zostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.

Krem kokosowy

  • Krok 5

    Białą czekoladę rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i krótko ubij.

  • Krok 7

    Zawartość śmietan-fix’u wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do śmietanki i ciągle mieszając, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę.

  • Krok 8

    Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i Malibu.

  • Krok 9

    Przygotowanym kremem przełóż blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.

Do dekoracji:

  • Krok 10

    W misce, nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuść białą czekoladę.

  • Krok 11

    Wylej ją na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamrażarki.

  • Krok 12

    Gdy czekolada zastygnie połam ją. Ciasto udekoruj płatami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawką.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej