Beza kokosowa

Przedwio艣nie jest takim czasem, gdy nie mamy dost臋pu do 艣wie偶ych i soczystych owoców. Idealnym przepisem w tym okresie b臋dzie Beza kokosowa! To du偶a wersja chrupi膮cej kokosanki. Razem z delikatnym kremem tworzy przepyszn膮 ca艂o艣膰. To przepis, który zaskoczy Was idealnym po艂膮czeniem smakowym. Krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, bia艂ej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu, z pewno艣ci膮 skradnie Wasze kubki smakowe. Dodatkowo, z przepisu dowiecie si臋 jak prosto przygotowa膰 oryginaln膮 ozdob臋 z bia艂ej czekolady! Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcj膮 termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez oko艂o 1 minut臋. Nie rób tego za d艂ugo, 偶eby nie wydzieli艂 si臋 t艂uszcz.
-
Krok 2
Ubij bia艂ka i ci膮gle ubijaj膮c dodawaj do nich stopniowo cukier, a偶 masa stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.
-
Krok 3
Dodaj skrobi臋 ziemniaczan膮 i zmielone wiórki kokosowe. Ca艂o艣膰 delikatnie wymieszaj.
-
Krok 4
Mas臋 roz艂ó偶 na dwóch blachach wy艂o偶onych papierem do pieczenia, tworz膮c okr膮g艂e blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 2 i 4 poziom (funkcja Piecz przez 10 minut. Potem skr臋膰 temperatur臋 do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Bez臋 zostaw w piekarniku do ca艂kowitego wysuszenia.
Krem kokosowy
-
Krok 5
Bia艂膮 czekolad臋 rozpu艣膰 w miseczce nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.
-
Krok 6
Serek mascarpone i 艣mietank臋 umie艣膰 w misie miksera i krótko ubij.
-
Krok 7
Zawarto艣膰 艣mietan-fix’u wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do 艣mietanki i ci膮gle mieszaj膮c, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczon膮, lekko przestudzon膮 czekolad臋.
-
Krok 8
Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i Malibu.
-
Krok 9
Przygotowanym kremem prze艂ó偶 blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.
Do dekoracji:
-
Krok 10
W misce, nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮, rozpu艣膰 bia艂膮 czekolad臋.
-
Krok 11
Wylej j膮 na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamra偶arki.
-
Krok 12
Gdy czekolada zastygnie po艂am j膮. Ciasto udekoruj p艂atami bia艂ej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawk膮.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze