Beza kokosowa


Przedwiośnie jest takim czasem, gdy nie mamy dostępu do świeżych i soczystych owoców. Idealnym przepisem w tym okresie będzie Beza kokosowa! To duża wersja chrupiącej kokosanki. Razem z delikatnym kremem tworzy przepyszną całość. To przepis, który zaskoczy Was idealnym połączeniem smakowym. Krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu, z pewnością skradnie Wasze kubki smakowe. Dodatkowo, z przepisu dowiecie się jak prosto przygotować oryginalną ozdobę z białej czekolady! Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcją termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez około 1 minutę. Nie rób tego za długo, żeby nie wydzielił się tłuszcz.
-
Krok 2
Ubij białka i ciągle ubijając dodawaj do nich stopniowo cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
-
Krok 3
Dodaj skrobię ziemniaczaną i zmielone wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj.
-
Krok 4
Masę rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc okrągłe blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 2 i 4 poziom (funkcja Piecz przez 10 minut. Potem skręć temperaturę do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Bezę zostaw w piekarniku do całkowitego wysuszenia.
Krem kokosowy
-
Krok 5
Białą czekoladę rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 6
Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i krótko ubij.
-
Krok 7
Zawartość śmietan-fix’u wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do śmietanki i ciągle mieszając, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę.
-
Krok 8
Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i Malibu.
-
Krok 9
Przygotowanym kremem przełóż blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.
Do dekoracji:
-
Krok 10
W misce, nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuść białą czekoladę.
-
Krok 11
Wylej ją na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamrażarki.
-
Krok 12
Gdy czekolada zastygnie połam ją. Ciasto udekoruj płatami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawką.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze