1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza kokosowa

Beza kokosowa

beza kokosowa z mascarpone i bia艂膮 czekolad膮
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przedwio艣nie jest takim czasem, gdy nie mamy dost臋pu do 艣wie偶ych i soczystych owoców. Idealnym przepisem w tym okresie b臋dzie Beza kokosowa! To du偶a wersja chrupi膮cej kokosanki. Razem z delikatnym kremem tworzy przepyszn膮 ca艂o艣膰. To przepis, który zaskoczy Was idealnym po艂膮czeniem smakowym. Krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, bia艂ej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu, z pewno艣ci膮 skradnie Wasze kubki smakowe. Dodatkowo, z przepisu dowiecie si臋  jak prosto przygotowa膰 oryginaln膮 ozdob臋 z bia艂ej czekolady!  Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcj膮 termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez oko艂o 1 minut臋. Nie rób tego za d艂ugo, 偶eby nie wydzieli艂 si臋 t艂uszcz.

  • Krok 2

    Ubij bia艂ka i ci膮gle ubijaj膮c dodawaj do nich stopniowo cukier, a偶 masa stanie si臋 g臋sta i l艣ni膮ca.

  • Krok 3

    Dodaj skrobi臋 ziemniaczan膮 i zmielone wiórki kokosowe. Ca艂o艣膰 delikatnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Mas臋 roz艂ó偶 na dwóch blachach wy艂o偶onych papierem do pieczenia, tworz膮c okr膮g艂e blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 2 i 4 poziom (funkcja  Piecz przez 10 minut. Potem skr臋膰 temperatur臋 do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny. Bez臋 zostaw w piekarniku do ca艂kowitego wysuszenia.

Krem kokosowy

  • Krok 5

    Bia艂膮 czekolad臋 rozpu艣膰 w miseczce nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮.

  • Krok 6

    Serek mascarpone i 艣mietank臋 umie艣膰 w misie miksera i krótko ubij.

  • Krok 7

    Zawarto艣膰 艣mietan-fix’u wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do 艣mietanki i ci膮gle mieszaj膮c, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczon膮, lekko przestudzon膮 czekolad臋.

  • Krok 8

    Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i Malibu.

  • Krok 9

    Przygotowanym kremem prze艂ó偶 blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.

Do dekoracji:

  • Krok 10

    W misce, nad garnkiem z gotuj膮c膮 si臋 wod膮, rozpu艣膰 bia艂膮 czekolad臋.

  • Krok 11

    Wylej j膮 na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamra偶arki.

  • Krok 12

    Gdy czekolada zastygnie po艂am j膮. Ciasto udekoruj p艂atami bia艂ej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawk膮.


Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej