Lżejsze/zdrowsze

Czekoladowy mus z awokado

Czekoladowy mus z awokado

  • 00:30
  • 2
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
2
Łatwy

Czekoladowy mus z awokado, to pyszny smakołyk, który śmiało może zastąpić posiłek! Awokado to jeden z moich ulubionych składników w kuchni - jest zdrowe, pożywne, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które dają uczucie sytości! Dodatkowo nadaje aksamitną konsystencję, dlatego często wykorzystuje je jako baza do przeróżnych musów. Trzeba pamiętać, że awokado musi być bardzo dojrzałe! Tylko tak uzyskamy konsystencję, na której nam zależy. :)
Ten pyszny i pożywny smakołyk posmakuje każdemu - obiecuję! ;)

Składniki

Mus:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 3 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
  • 3 łyżki mleka kokosowego (bez śmietanki)*
Do dekoracji:
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego (sama śmietanka)
  • 1 kostka czekolady gorzkiej
Wskazówki

Mus:

Krok 1

Obierz awokado i przygotuj pozostałe składniki.

Krok 2

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i dokładnie zblenduj. 

Krok 3

Przełóż mus do dwóch miseczek deserowych.

Dekorowanie:

Krok 4

Każdy deser ozdób łyżeczką śmietanki kokosowej i drobno pokrojoną czekoladą. Porada: Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się od reszty mleka.

Składniki
Mus:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 3 łyżki Kakao ciemnego Dr. Oetkera
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
  • 3 łyżki mleka kokosowego (bez śmietanki)*
Do dekoracji:
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego (sama śmietanka)
  • 1 kostka czekolady gorzkiej
Lżejsze/zdrowsze ->

Przepisy z kategorii Lżejsze/zdrowsze