1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Co zrobić z nasion chia?

Co zrobić z nasion chia?

pudding z chia i mleczkiem kokosowym i owocami
pudding z chia i mleczkiem kokosowym i owocami
Zaktualizowano:

Małe, czarne ziarenka do złudzenia przypominające mak. Nasiona chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska, już od kilku lat wymieniana jest jako jedno z superfoods - czyli produktów o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Superfoods to żywność naturalna, nieprzetworzona, która ma znaczący wpływ na kondycję naszego organizmu, jego odporność oraz wzmocnienie.

Nasiona chia bogate są w cenne kwasy tłuszczowe, żelazo oraz magnez. Pomagają w obniżeniu cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Są też źródłem błonnika oraz białka, a więc wpływają na regulację pracy jelit - z tego samego powodu jednak nie należy przesadzać z ich ilością w codzienniej diecie. 

Żelazo zawarte w szałwi hiszpańskiej jest kilkukrotnie wyższe niż w szpinaku. Bogata jest także w fosfor, magnez i wapń oraz związki fenolowe, które chronią nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Jak włączyć nasiona chia do diety i jak je przyrządzić? Zobacz, jakie pomysły na wykorzystanie nasion chia przygotowaliśmy dla Ciebie!


Jak przygotować nasiona chia?

Nasiona chia mają łagodny, neutralny smak, dlatego świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do ciast i deserów, a także jako składnik pieczywa czy uzupełnienie ulubionej sałatki. Zobacz kilka sposobów na przygotowanie nasion chia.

  • Desery z nasionami chia

    Nasiona chia, po namoczeniu w płynie, zamieniają się w gęstą, lekko galaretkowatą masę. Dlatego świetnie sprawdzą się jako baza do puddingu czy deseru.

    Nasiona chia wystarczy zalać mlekiem, wodą lub napojem roślinnym. Po 3-4 godzinach nasiona wyraźnie pęcznieją i podwajają swoją objętość. Dobrym sposobem jest także zalanie chia na noc i odstawienie do lodówki. Rano nasza baza do deseru czy śniadaniowego przysmaku jest gotowa!

    Gotowe, namoczone nasiona chia świetnie smakują w towarzystwie owoców. Możesz dodać swieże owoce, przygotować domową frużelinę lub owocowe puree. 

  • Koktajle owocowe z chia

    Nasiona chia to świetne rozwiązanie, jeśli chcesz aby koktajl owocowy był także źródłem białka. Możesz dodać suche nasiona lub już namoczone i zblendować z dowolnymi składnikami.

    Dodatek chia sprawi, że duża ilość węglowodanów pochodząca z owoców będzie miała spowolnione przyswajanie - w efekcie ładunek glikemiczny zostanie obniżony, a wahania insuliny będą mniejsze.

  • Dżem z nasionami chia

    Konsystencja namoczonych nasion chia pozwala na wykorzystanie ich jako bazy do... dżemów owocowych! Nasiona zawierają substancje zagęszczające - wystarczy dodać wybrane owoce, zblendować i zamknąć ten pyszny smak w słoiczku!

  • Nasiona chia na sucho

    Nasiona chia można także wykorzystać na sucho, bez ich wcześniejszego zalewania mlekiem czy wodą. Możesz podawać je w całości lub zmielić w malakserze czy młynku do kawy. Świetnie sprawdzą się do posypania wytrwanych dań, np. ryb, a także jako dodatek do sałatki.

    Dodawaj chia także do domowego chleba - w towarzystwie innych nasion i ziaren, a także jako wierzchnią posypkę do ulubionego pieczywa.


Nasiona chia - sprawdź nasze przepisy

Szukasz sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem nasion chia? Zobacz, jakie propozycje przygotowaliśmy dla Ciebie - zdrowe batoniki owsiane, domowy chleb pełen ziaren, a może pudding na słodkie śniadanie?


Pudding chia

Czy śniadanie na słodko może być pożywne? Oczywiście - pod warunkiem, że uzupełnisz je w wartościowe i odżywcze składniki. Pudding chia, na mleczku kokosowym, z odrobiną wanilii i sosem wiśniowym. Wszystko bez dodatku cukru, a nadal pysznie, zdrowo i kolorowo!

  • Przepis na pudding chia

    Zobacz jak prosto wyczarować pudding chia!

    puding chia z wiśniami

Deser kokosowo-malinowy:

Coś dla fanów szybkich rozwiązań, czyli deser kokosowo-malinowy z wykorzystaniem kisielu Słodka Chwila. Wiórki kokosowe nadają mu nieco egzotyczny charakter i idealnie komponują się z kwaskowatymi malinami.


Sernik z nerkowców z jagodami

Nasiona chia często goszczą w kuchni wegan - nic dziwnego, zawierają sporo białka oraz żelaza niezbędnych w diecie roślinnej. Klasyczny sernik z nerkowców wykończony jest polewą jagodową - szałwia hiszpańska idealnie nadaje się do zagęszczenia owocowych przecierów i stworzenia wegańskiej "galaretki".


Prosty chleb z kaszą jaglaną

Domowe pieczywo to zawsze dobry wybór, a jeśli dodać do niego całą masę zdrowia i dobroci w postaci ziaren i orzechów - mamy przepis na idealnie rozpoczęcie dnia! Nasiona chia, orzechy włoskie i siemię lniane ukryte w pysznym, bezglutenowym chlebku na bazie kaszy jaglanej - idealne, zdrowe pieczywo o wyjątkowym smaku.


Batony owsiane

Alternatywa dla sklepowych, słodkich gotowców - batony owsiane! Pełne daktyli, masła orzechowego, płatków owsianych i niezastąpionych nasion chia. Upieczoną masę łatwo podzielisz na zgrabne, prostokątne batoniki. Idealna, zdrowa przekąska do pracy i szkoły.


Wegański makowiec

Egzotycznie brzmiące nasiona chia świetnie komponują się także z klasycznymi, tradycyjnymi przepisami. Zawijany makowiec z drożdżowego ciasta skrywa kopalnię smaków i aromatów, a także dodatek naszej dzisiejszej bohaterki, szałwi hiszpańskiej. 

Idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta!🎄


Ciasto bananowo-migdałowe bez glutenu

Jeśli Ty także jesz najpierw oczami, koniecznie sprawdź przepis na ciasto bananowo-migdałowe bez glutenu. Sposób przygotowania przypomina klasyczny chlebek bananowy - jest więc prosto, łatwo i przyjemnie. Wierzch ciasta udekoruj nasionami chia i płatkami migdałów, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupać!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-zrobic-z-nasion-chia-2

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej