Ciasta kruche i tarty

Krajanka orzechowa z gruszkami

Krajanka orzechowa z gruszkami

  • 01:30
  • 24
  • Łatwy
01:30
24
Łatwy


Szukasz przepisu na oryginalny jesienny wypiek, wykorzystujący sezonowe owoce? 🍐 Dobrze trafiłeś 😊 Jeśli lubisz gruszki oraz masło orzechowe, zachwyci Cię oryginalny, lecz wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis na orzechową krajankę z gruszkami. Soczyste gruszki z dodatkiem cukru kokosowego, ukryte w aromatycznym cieście, zaskakują fantastycznym smakiem!

Aby krajanka była bardziej chrupiąca, wykorzystaj wersję masła orzechowego z kawałkami prażonych orzeszków! 🥜

Składniki

Nadzienie:
  • 1 kg gruszek
  • 4 łyżki Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 ml wody
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 1/2 części ciasta ze spodu
  • 30 g płatków migdałów
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Zamiast cukru kokosowego możesz użyć cukru trzcinowego. 

Składniki
Nadzienie:
  • 1 kg gruszek
  • 4 łyżki Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 ml wody
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 1/2 części ciasta ze spodu
  • 30 g płatków migdałów
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty