1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański makowiec

Wegański makowiec

wegański makowiec na świątecznym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
wegański makowiec na świątecznym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo ja nie! Skórka pomarańczowa, orzechy i migdały to jego nieodzowne składniki. Tym razem przygotowałam dla Was makowiec wegański, dzięki czemu każdy weganin (i nie tylko) będzie mógł skosztować klasycznego bożonarodzeniowego ciasta.🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa makowa na wegański makowiec:

  • Krok 1

    Rodzynki zalej rumem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

    Rodzynki w miseczce i rum w filiżance.
  • Krok 2

    Do garnka przesyp mak i zalej go napojem migdałowym. Podgrzewaj do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.

    Mak w rondelku na płycie indukcyjnej i napój migdałowy w szklance obok.
  • Krok 3

    Do maku dodaj namoczone w rumie rodzynki, cynamon, cukier ze skórką pomarańczową, cukier, rozpuszczony olej kokosowy, posiekane orzechy i nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    mak podgrzany z napojem migdałowym do wchłonięcia płynu w rondelku, obok namoczone w rumie rodzynki w miseczce, opakowanie Cynamonu mielonego dr. oetkera,  opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr. oetkera oraz cukier, płatki migdałowe, posiekane orzechy włoskie i nasiona chia w osobnych miseczkach.
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

  • Krok 4

    Przykryj masę makową folią spożywczą i odstaw na czas przygotowania ciasta drożdżowego.

    Masa makowa w miseczce wymieszana z cukrem i bakaliami.

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 5

    Wymieszaj mąkę pszenną, drożdże, sól i cukier.

    Mąka pszenna w misce, obok opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera, cukier w miseczce i sól na łyżeczce.
  • Krok 6

    Dodaj ciepły napój migdałowy i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj, używając końcówki do ciasta drożdżowego.

    W misce mąka pszenna z drożdżami, cukrem i solą. Obok rozpuszczony olej kokosowy w miseczce i napój migdałowy w drugiej miseczce.
  • Krok 7

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Wyrośnięte wegańskie ciasto drożdżowe w misce.
  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm.

    Rozwałkowane na prostokąt ciasto drożdżowe oraz wałek.
  • Może się przydać

    Praktyczny fartuch kuchenny z kieszenią - przydatny w każdej kuchni. W pięknym czerwonym kolorze. 🔴 😍

  • Krok 9

    Wyłóż na ciasto przygotowaną wcześniej  masę makową, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Następnie zawiń delikatnie makowiec, tak aby łączenie ciasta znalazło się pod spodem.

    masa makowa rozłożona na cieście drożdżowym na wegański makowiec
  • Krok 10

    Zawiń końce makowca pod spód.

    Zwinięty makowiec na blacie kuchennym.
  • Krok 11

    Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i zawiń go w niego  dwukrotnie. Dzięki temu zabiegowi makowiec nie popęka w czasie pieczenia.

    Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    Makowiec wegański zawinięty w papier do pieczenia i ułożony na blasze do pieczenia
  • Krok 12

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Upieczony makowiec pozostaw do wystudzenia.

    Upieczona strucla wegańska na papierze do pieczenia na blasze.

Lukier do wegańskiego makowca:

  • Krok 13

    Płatki migdałów podpraż na suchej patelni. Mieszaj często i uważaj, żeby się nie przypaliły.

    Płatki migdałów na patelni na kuchence indukcyjnej.
  • Krok 14

    Cukier puder utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Cukier puder w misce, woda w filiżance i połówka cytryny.
  • Krok 15

    Makowiec polej lukrem i obsyp płatkami migdałów.

    Makowiec wegański polany lukrem cytrynowym i posypany uprażonymi płatkami migdałów.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-makowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej