1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański makowiec

Wegański makowiec

weganski makowiec na swiatecznym talerzyku
weganski makowiec na swiatecznym talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo ja nie! Skórka pomarańczowa, orzechy i migdały to nieodzowne składniki wypieku z makiem, który króluje na polskich świątecznych stołach! Dodatkowo przepis jest w 100% wegański, dzięki czemu każdy weganin (i nie tylko) będzie mógł skosztować klasycznego bożonarodzeniowego ciasta!🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa makowa:

  • Krok 1

    Rodzynki zalej rumem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

    Rodzynki w miseczce i rum.
  • Krok 2

    Do garnka przesyp mak i zalej go mlekiem. Podgrzewaj do momentu, aż mak wchłonie mleko.

    Mak w garnku na płycie indukcyjnej i mleko migdałowe.
  • Krok 3

    Do maku dodaj namoczone w rumie rodzynki, cynamon, cukier ze skórką pomarańczową, cukier, rozpuszczony olej kokosowy, posiekane orzechy i nasiona chia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

    Mak w garnku, namoczone w rumie rodzynki. Cynamon i cukier ze skórką pomarańczową, cukier, rozpuszczony olej kokosowy, posiekane orzechy i nasiona chia.
  • Krok 4

    Przykryj masę makową folią spożywczą i odstaw na czas przygotowania ciasta drożdżowego.

    Masa makowa w miseczce.

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 5

    Wymieszaj mąkę pszenną, drożdże suszone, sól i cukier.

    Mąka pszenna w misce. Drożdże suszone, cukier i sól.
  • Krok 6

     Dodaj ciepłe mleko migdałowe i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

    W misce mąka pszenna z drożdżami, cukrem i solą. Obok olej kokosowy w miseczce i rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 7

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm.

    Rozwałkowane ciasto drożdżowe.
  • Krok 9

    Wyłóż na ciasto przygotowaną wcześniej  masę makową, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Następnie zawiń delikatnie makowiec, tak aby łączenie ciasta znalazło się pod spodem.

    Rozłożona masa makowa, na cieście drożdżowym.
  • Krok 10

    Zawiń końce makowce pod spód.

    Zwinięty makowiec.
  • Krok 11

    Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenie i zawiń go dwukrotnie w papier do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi makowiec nie popęka. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    Makowiec zawinięty w papier do pieczenia.
  • Krok 12

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Upieczony makowiec pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony makowiec na blasze.

Lukier:

  • Krok 13

    Płatki migdałów podpraż na patelni.

    Płatki migdałów na patelni.
  • Krok 14

    Cukier puder utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącą wodą, do uzyskania porządanej konsystencji.

    Cukier puder w misce, woda w filiżance i połówka cytryny.
  • Krok 15

    Makowiec polej lukrem i obsyp płatkami migdałów.

    Makowiec polany lukrem i płatkami migdałów.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganski-makowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej