Wegańskie

Wegański makowiec

Wegański makowiec

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Czy wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo ja nie! Skórka pomarańczowa, orzechy i migdały to nieodzowne składniki wypieku z makiem, który króluje na polskich świątecznych stołach! Dodatkowo przepis jest w 100% wegański, dzięki czemu każdy weganin (i nie tylko) będzie mógł skosztować klasycznego bożonarodzeniowego ciasta!🎄

Składniki

Masa makowa:
  • 150 g maku mielonego
  • 300 g mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 15 g nasion chia
Ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka migdałowego
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
Lukier:
  • 15 g płatków migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • gorąca woda
Składniki
Masa makowa:
  • 150 g maku mielonego
  • 300 g mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 15 g nasion chia
Ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka migdałowego
  • 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
Lukier:
  • 15 g płatków migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • gorąca woda
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado