Wegański makowiec


Czy wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo ja nie! Skórka pomarańczowa, orzechy i migdały to nieodzowne składniki wypieku z makiem, który króluje na polskich świątecznych stołach! Dodatkowo przepis jest w 100% wegański, dzięki czemu każdy weganin (i nie tylko) będzie mógł skosztować klasycznego bożonarodzeniowego ciasta!🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa makowa:
-
Krok 1
Rodzynki zalej rumem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
-
Krok 2
Do garnka przesyp mak i zalej go mlekiem. Podgrzewaj do momentu, aż mak wchłonie mleko.
-
Krok 3
Do maku dodaj namoczone w rumie rodzynki, cynamon, cukier ze skórką pomarańczową, cukier, rozpuszczony olej kokosowy, posiekane orzechy i nasiona chia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Przykryj masę makową folią spożywczą i odstaw na czas przygotowania ciasta drożdżowego.
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 5
Wymieszaj mąkę pszenną, drożdże suszone, sól i cukier.
-
Krok 6
Dodaj ciepłe mleko migdałowe i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
-
Krok 7
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm.
-
Krok 9
Wyłóż na ciasto przygotowaną wcześniej masę makową, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Następnie zawiń delikatnie makowiec, tak aby łączenie ciasta znalazło się pod spodem.
-
Krok 10
Zawiń końce makowce pod spód.
-
Krok 11
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenie i zawiń go dwukrotnie w papier do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi makowiec nie popęka. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 12
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Upieczony makowiec pozostaw do wystudzenia.
Lukier:
-
Krok 13
Płatki migdałów podpraż na patelni.
-
Krok 14
Cukier puder utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącą wodą, do uzyskania porządanej konsystencji.
-
Krok 15
Makowiec polej lukrem i obsyp płatkami migdałów.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze