1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Czym zastąpić żelatynę w ciastach i deserach?

Czym zastąpić żelatynę w ciastach i deserach?

Wegański sernik oreo z agar-agar - Wszystkiego Słodkiego
Wegański sernik oreo z agar-agar - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Chcesz przygotować sernik na zimno? A może masz ochotę na rozpływający się w ustach, kremowy tort albo naturalnie owocową, słodko-kwaśną galaretkę? Bez dodatku? żelującego się nie obędzie. Tylko, czym można zastąpić żelatynę, jeśli jeden z domowych łasuchów unika produktów odzwierzęcych? Dzięki naszym poradom wszystkie kuchenne problemy znikną! To co, zakładamy fartuszki?


Wegańskie desery, czyli czym zastąpić żelatynę

Jajka, mleko czy miód to nie jedyne produkty, z których rezygnują weganie. Galaretki, dżemy, żelki, lody, ciasta i inne słodkości mogą zawierać w swoim składzie żelatynę pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że weganie z niej rezygnują. Zainteresowanie zamiennikami żelatyny wzrosło między innymi ze względu na zmieniający się styl życia oraz przekonania.

Żelatyna zapewnia odpowiednią gęstość oraz konsystencję danych produktów. Wykorzystuje się ją nie tylko do produkcji słodyczy oraz wypieków, ale również znajduje ona szerokie zastosowanie w wielu produktach spożywczych, które towarzyszą nam na co dzień. Czym można zastąpić żelatynę? Zarówno w dużych hipermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można kupić roślinne zamienniki.

 


 


Roślinne zamienniki żelatyny, które znajdziesz w sklepie

Zainteresowanie przepisami wegańskimi w Polsce stale rośnie. Według badania przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl ok. 50% Polaków raz na jakiś czas je w pełni roślinne posiłki [1]. Dlatego też dostępność kuchni wegańskiej oraz jej smak z roku na rok się poprawiają. Wędliny, sery oraz jogurty pochodzenia roślinnego to standard w znanych i ogólnodostępnych dyskontach. Znalezienie zamienników żelatyny nie stanowi więc żadnego problemu – wystarczy tylko je znać.


Czym zastąpić żelatynę? Roślinne zamienniki żelatyny:

  1. Agar-agar
  2. Tapioka
  3. Pektyny

1. Wybierz agar-agar!

Agar-agar to roślinny zamiennik żelatyny, który pozyskuje się dzięki krasnorostom, czyli glonom. Można je znaleźć na japońskich wybrzeżach. Jest bezbarwny, bezzapachowy i nie ma smaku. Ma jedynie 30 kcal w 100 g, wiec jest naprawdę lekki i niskokaloryczny. W sklepach występuje w formie proszku albo płatków. Tak samo jako żelatyna ma właściwości żelujące i bez problemu można go wykorzystać do zrobienia domowego ptasiego mleczka, kokosowej panna cotty z sosem malinowym, kwaśnych żelków albo owocowej galaretki, dżemu lub konfitury.

  • Wskazówka

    Chcesz w przepisie użyć roślinnego zamiennika żelatyny? W przypadku agar-agar 1 g odpowiada 5 g żelatyny.


W jakich przepisach można wykorzystać agar-agar?

Bez problemu można go wykorzystać do zrobienia domowego ptasiego mleczka, kokosowej panna cotty z sosem malinowym, kwaśnych żelków albo owocowej galaretki, dżemu lub konfitury. To również odpowiedni wybór dla osób, które zastanawiają się, czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno. Słodkości nie trzeba wcześniej trzymać w lodówce, ponieważ agar-agar tężeje w temperaturze ok. 40℃.

 

 


2. Tapioka, czyli czym zastąpić żelatynę w domu

Tapioka wytwarzana jest z manioku, czyli rośliny występującej w Brazylii  –. Najczęściej możemy ją spotkać w postaci drobnych perełek. Smak ani zapach nie są charakterystyczne tak jak w przypadku naturalnego tofu. Nadaje się przede wszystkim do mącznych słodkości np. naleśników oraz racuchów. Możesz go jednak również użyć do przygotowania galaretki. Wśród naszych wegańskich propozycji znajdziesz przepis na pudding z tapioki i mango – to nietypowe połączenie smaków z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.

  • Tapioka w postaci drobnych perełek

    Tapioka w formie drobnych perełek - Wszystkiego Słodkiego

3. Pektyny – zamiennik żelatyny do owocowych łakoci

Chcesz przygotować wegańskie przetwory z owoców albo słodkie, domowe galaretki? Idealnym zamiennikiem żelatyny będą pektyny. Wykorzystywane są również do wytwarzania ketchupu, majonezu oraz produktów o niskiej zawartości tłuszczu. Najwięcej pektyn, bo ok. 30% znajduje się w skórkach owoców cytrusowych. 

  • Wskazówka:

    Właściwości żelujące pektyn najlepiej działają w przypadku kwaśnych smaków. Jeśli przygotowujesz konfiturę albo dżem, dodaj do masy nieco soku z cytryny – ok. 1 łyżkę na 250 ml.


Których zamienników żelatyny lepiej unikać?

Niegdyś popularnym i chętnie wykorzystywanym zamiennikiem żelatyny był karagen. Produkowany jest z mchu irlandzkiego, czyli glonów morskich występujących na wybrzeżach północnej Europy oraz Ameryki. W składzie widnieje jako E 407. Przeważnie wykorzystywany jest w przemyśle wędliniarskim, ale również do produkcji nabiału, dżemów, galaretek, lodów, a czasem nawet pasty do zębów. Badania wykazały, że karagen może być jednak szkodliwy dla zdrowia, mimo że to naturalna substancja. Może przyczynić się do powstawania zmian nowotworowych, wrzodów i guzów, a także powodować zapalenie jelit. Czym zastąpić więc żelatynę? Na pewno nie karagenem, ponieważ w nadmiarze może być niebezpieczny.

 

[1] Raport “Kuchnia roślinna w Polsce” prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czym-zastapic-zelatyne

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej