Zastanawiasz się co możesz zrobić z awokado? Z tego owocu możesz przygotować nie tylko sałatki i popularną pastę: guacamole, ale także pyszne, kremowe desery! Ten miękki i delikatny w konsystencji owoc dobrze sprawdzi się do musów, lodów, brownie czy trufli. Ma maślaną konsystencję dzięki czemu jest częstym zamiennikiem masła w dietach roślinnych (np. w diecie wegańskiej). Desery z awokado są coraz bardziej popularne nie tylko w znanych restauracjach, ale także w domach. Owoc świetnie komponuje się z czekoladą, kakao i nie tylko. Poznaj nasze sprawdzone pomysły na desery z awokado.
Jaki deser przygotować z awokado? 4 sprawdzone przepisy
- Czekoladowy mus z awokado
- Trufle z pistacjami i awokado
- Lody z awokado
- Brownie z awokado
1. Czekoladowy mus z awokado
Pyszny deser, który dzięki zawartości awokado daje uczucie sytości na długo. Do jego przygotowania wystarczy 5 składników (w tym bardzo dojrzały owoc awokado). Tak przygotowany mus możesz wykorzystać również do przełożenia wafli. Idealnie sprawdzi się dla osób unikających mleka, mąki czy jajek, a także dla wegan.
-
Przepis na mus z awokado
Zobacz przepis na czekoladowy mus z awokado.
2. Trufle z pistacjami i awokado
Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki, uformuj kulki, wstaw do lodówki i deser gotowy. Połączenie daktyli, czekolady, awokado i pistacji będzie stanowić pożywną przekąskę. Trufle dzięki dodatkowi awokado i rozpuszczonej czekolady rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj!
-
Przepis na trufle
Zobacz przepis na wyjątkowe trufle z awokado.
3. Lody z awokado
Aksamitny deser na bazie mleczka kokosowego i awokado, z dodatkiem soku z cytryny. Pyszne połączenie, które zasmakuje każdemu. Lody są bez glutenu i bez laktozy.
-
Przepis na lody
Pyszne, aksamitne, o wyjątkowym smaku lody z awokado!
4. Brownie z awokado
Pyszny i zdrowy pomysł na brownie, które jest pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym przepisie awokado z powodzeniem zastępuje masło nadając brownie wilgotną konsystencję i delikatną strukturę. Jest pyszne!
-
Przepis na brownie
Pyszne i zdrowe brownie z dodatkiem awokado.
Dlaczego warto wykorzystać awokado w deserach?
Istnieje kilka powodów dla których warto, aby awokado na stałe zagościło jako składnik w Twoich deserach:
- Dojrzałe awokado charakteryzuje kremowa konsystencja
- Dobrze komponuje się z czekoladą czy kakao
- Jest stosowane jako zamiennik produktów mlecznych masła czy śmietany
- Awokado nie wymaga ani gotowania, ani ubijania w przeciwieństwie do tradycyjnych jajek 🙂
- Pozostawia uczucie sytości na długo!
- Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Więcej na temat właściwości zdrowotnych awokado przeczytasz w artykule
🥑 Superfoods awokado – tajemniczy składnik fit deserów
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/desery-z-awokado |
Komentarze