1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Desery z awokado

Desery z awokado

Czekoladowy deser z awokado
Czekoladowy deser z awokado
Zaktualizowano:

Zastanawiasz się co możesz zrobić z awokado? Z tego owocu możesz przygotować nie tylko sałatki i popularną pastę: guacamole, ale także pyszne, kremowe desery! Ten miękki i delikatny w konsystencji owoc dobrze sprawdzi się do musów, lodów, brownie czy trufli. Ma maślaną konsystencję dzięki czemu jest częstym zamiennikiem masła w dietach roślinnych (np. w diecie wegańskiej). Desery z awokado są coraz bardziej popularne nie tylko w znanych restauracjach, ale także w domach. Owoc świetnie komponuje się z czekoladą, kakao i nie tylko. Poznaj nasze sprawdzone pomysły na desery z awokado.


Jaki deser przygotować z awokado? 4 sprawdzone przepisy

  1. Czekoladowy mus z awokado
  2. Trufle z pistacjami i awokado
  3. Lody z awokado
  4. Brownie z awokado

1. Czekoladowy mus z awokado

Pyszny deser, który dzięki zawartości awokado daje uczucie sytości na długo. Do jego przygotowania wystarczy 5 składników (w tym bardzo dojrzały owoc awokado). Tak przygotowany mus możesz wykorzystać również do przełożenia wafli. Idealnie sprawdzi się dla osób unikających mleka, mąki czy jajek, a także dla wegan.

 


2. Trufle z pistacjami i awokado

Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki, uformuj kulki, wstaw do lodówki i deser gotowy. Połączenie daktyli, czekolady, awokado i pistacji będzie stanowić pożywną przekąskę. Trufle dzięki dodatkowi awokado i rozpuszczonej czekolady rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj!

 


3. Lody z awokado

Aksamitny deser na bazie mleczka kokosowego i awokado, z dodatkiem soku z cytryny. Pyszne połączenie, które zasmakuje każdemu. Lody są bez glutenu i bez laktozy.


4. Brownie z awokado

Pyszny i zdrowy pomysł na brownie, które jest pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym przepisie awokado z powodzeniem zastępuje masło nadając brownie wilgotną konsystencję i delikatną strukturę. Jest pyszne!


Dlaczego warto wykorzystać awokado w deserach?

Istnieje kilka powodów dla których warto, aby awokado na stałe zagościło jako składnik w Twoich deserach:

  • Dojrzałe awokado charakteryzuje kremowa konsystencja
  • Dobrze komponuje się z czekoladą czy kakao
  • Jest stosowane jako zamiennik produktów mlecznych masła czy śmietany
  • Awokado nie wymaga ani gotowania, ani ubijania w przeciwieństwie do tradycyjnych jajek 🙂
  • Pozostawia uczucie sytości na długo!
  • Stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Więcej na temat właściwości zdrowotnych awokado przeczytasz w artykule

🥑 Superfoods awokado – tajemniczy składnik fit deserów

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/desery-z-awokado

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej