Pierniczki wegańskie


Pierniczki to świąteczny klasyk! W wersji wegańskiej zachwycają korzennym aromatem i wyjątkową kruchością! Aby nadać im bożonarodzeniowy charakter warto sięgnąć po foremki w kształcie gwiazdek, choinek czy śnieżynek i ozdobić je lukrem przygotowanym na bazie aquafarby, czyli wody z puszki po ciecierzycy. Mieszając wege lukier dodaj do niego szczyptę kurkumy lub kilka kropel soku z buraka, aby uzyskać naturalne barwniki! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pierniczki wegańskie:
-
Krok 1
Mąkę pszenną, cukier, sodę i przyprawę korzenną dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Pokrój masło roślinne na małe kostki. Dodaj do suchych składników pokrojone masło, syrop daktylowy i zimną wodę.
-
Krok 3
Wymieszaj za pomocą miksera z koncówką do zagniatania ciasta lub wyrób ciasto ręcznie. Zawiń ciasto w kulkę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Krok 4
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Schłodzone ciasto podsyp delikatnie mąką i rozwałkuj na około 3-4 mm, a następnie wycinaj różne kształty pierniczków, za pomocą foremek.
-
Krok 5
Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 8-10 minut.
Lukier wegański:
-
Krok 6
Aquafabę, cukier puder i kilka kropel soku z cytryny, umieść w misie miksera z końcówką do ucierania.
-
Krok 7
Ucieraj przez około 10 minut, do momentu aż lukier będzie lśniący. Odpowiedni powinien spadać z łyżki wolnym strumieniem i nie rozlewać się od razu.
-
Krok 8
Włóż lukier do worka cukierniczego z jak najcieńszą końcówką i udekoruj swoje pierniczki.
-
Krok 9
Pierniczki pozostaw do wystygnięcia lukru.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze