1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak wykorzystać maślankę w wypiekach?

Jak wykorzystać maślankę w wypiekach?

Zaktualizowano:

Maślanka, kefir, jogurt naturalny – często widnieją na liście składników w przepisach na ciasto. Jeśli zastanawialiście się, po co dodawać je do ciasta i jaką rolę spełniają, zerknijcie do naszej porady. Wypróbujcie także nasze najlepsze przepisy na ciasta z wykorzystaniem tych mlecznych, kremowych smakołyków!


1. Wilgotność

Dzięki dodatkowi maślanki czy jogurtu nasze ciasto pozostanie przyjemnie wilgotne i nie zamieni się w suchy, mało apetyczny placek, którego nie sposób zjeść bez popicia hektolitrami herbaty. Ciasto z maślanką czy jogurtem w składnikach będzie sprężyste i nie będzie się tak kruszyć podczas krojenia. 


2. Świeżość

Ciasto z dodatkiem nabiału takiego jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny dłużej zachowują świeżość i nie obsychają tak szybko, dzieki temu pozostaną tak samo smaczne nawet na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Takie ciasto możesz przygototować dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte.


3. Do jakich ciast wykorzystać maślankę?

Maślankę  czy jogurt najczęściej wykorzystujemy do prostych ciast, z dodatkiem owoców i np. kruszonki, czyli tzw. placków. Wiele przepisów zakłada tylko połączenie suchych składników z mokrymi, aby te połączyły się w całość.

Bardzo często dodatek jogurtu naturalnego znajdziemy w przepisach na muffiny i babeczki – będą puszyste, miękkie i idealnie wilgotne.

Jogurt, maślankę, kefir czy śmietanę w większości przepisów można między sobą wymieniać, ponieważ spełnieją tę samą rolę i mają podobny smak.

Jeśli chcesz zaoszczędzieć odrobinę kalorii z ciasta, część oleju możesz wymienić np. na jogurt naturalny. Ciasto nadal będzie pyszne, ale w wersji mniej kalorycznej. 

 

  • Pamiętaj o temperaturze

    Dodając produkty mleczne do ciasta, pamiętajmy, żeby zawsze wyjąć je wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową (wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę, aby ciasto ładnie wyrosło i nie powstał zakalec).


4. Przepisy na ciasta z maślanką

Zobacz nasze najlepsze przepisy z wykorzystaniem maślanki!

  • Gofry na maślance

    Trochę lata możesz sprawić sobie o każdej porze roku i przenieść się nad morze. Sprawdź nasz przepis na chrupiące gofry na maślance!

  • Placek na maślance z rabarbarem

    Sprawdzony i uwielbiany klasyk, czyli placek na maślance z rabarbarem - lekko kwaskowaty i jednocześnie słodki za sprawą chrupiącej kruszonki. Koniecznie wypróbuj najlepszy przepus na placek na maślance z rabarbarem!

  • Szybkie ciasto na maślance z owocami

    Połączenie kwaskowatej porzeczki, twarogu i prażonych migdałów to zestaw idealny! Owoce możesz wymienić na swoje ulubione - to ciasto w każdej wersji będzie wybitne!

    Zobacz przepis na szybkie ciasto na maślance z owocami

  • Miodowe ciasto z whisky i fogami

    Trochę słodkiej jesieni na Twoim talerzu, czyli pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem whisky, obficie udekorowane kremem z mascarpone i śmietanki oraz świeżymi figami.

    Zobacz przepis na miodowe ciasto z whisky i figami


5. Przepisy na ciasta jogurtowe

Wilgotne, pełne owoców i po prostu najsmaczniejsze - zobacz nasze sprawdzone przepisy na ciasta jogurtowe!

  • Ciasto jogurtowe z truskawkami

    Lekkie, puszyste, o wyjątkowym mlecznym smaku - zobacz nasz przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami 

  • Muffiny jumbo z jagodami

    Jesli muffiny to tylko w rozmiarze XXL - najlepsze te  z jagodami, kruszonką i dodatkiem jogurtu. Ledwo mieszczą się w dłoni, ale zjesz je do ostatniego okruszka! Wypróbuj pyszne muffiny jumbo z jagodami

  • Odwracane ciasto z pomarańczą

    Ciasto w wersji do góry nogami - klasyczny ucierany "placek" z warstwą soczystych pomarańczy. Wilgotne i niezwykle aromatyczne, umili każde popołudnie.

    Zobacz przepis na odwracane ciasto z pomarańczą

  • Ciasto jogurtowe z wiśniami

    Wilgotne jogurtowe ciasto, waniliowa kruszonka i odrobinę kwaśne wiśnie to recepta na udane ciasto. Z powodzeniem wykorzystasz także mrożone owoce - koniecznie wypróbuj przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-wykorzystac-maslanke-w-wypiekach

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej