Maślanka, kefir, jogurt naturalny – często widnieją na liście składników w przepisach na ciasto. Jeśli zastanawialiście się, po co dodawać je do ciasta i jaką rolę spełniają, zerknijcie do naszej porady. Wypróbujcie także nasze najlepsze przepisy na ciasta z wykorzystaniem tych mlecznych, kremowych smakołyków!
1. Wilgotność
Dzięki dodatkowi maślanki czy jogurtu nasze ciasto pozostanie przyjemnie wilgotne i nie zamieni się w suchy, mało apetyczny placek, którego nie sposób zjeść bez popicia hektolitrami herbaty. Ciasto z maślanką czy jogurtem w składnikach będzie sprężyste i nie będzie się tak kruszyć podczas krojenia.
2. Świeżość
Ciasto z dodatkiem nabiału takiego jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny dłużej zachowują świeżość i nie obsychają tak szybko, dzieki temu pozostaną tak samo smaczne nawet na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Takie ciasto możesz przygototować dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte.
3. Do jakich ciast wykorzystać maślankę?
Maślankę czy jogurt najczęściej wykorzystujemy do prostych ciast, z dodatkiem owoców i np. kruszonki, czyli tzw. placków. Wiele przepisów zakłada tylko połączenie suchych składników z mokrymi, aby te połączyły się w całość.
Bardzo często dodatek jogurtu naturalnego znajdziemy w przepisach na muffiny i babeczki – będą puszyste, miękkie i idealnie wilgotne.
Jogurt, maślankę, kefir czy śmietanę w większości przepisów można między sobą wymieniać, ponieważ spełnieją tę samą rolę i mają podobny smak.
Jeśli chcesz zaoszczędzieć odrobinę kalorii z ciasta, część oleju możesz wymienić np. na jogurt naturalny. Ciasto nadal będzie pyszne, ale w wersji mniej kalorycznej.
-
Pamiętaj o temperaturze
Dodając produkty mleczne do ciasta, pamiętajmy, żeby zawsze wyjąć je wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową (wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę, aby ciasto ładnie wyrosło i nie powstał zakalec).
4. Przepisy na ciasta z maślanką
Zobacz nasze najlepsze przepisy z wykorzystaniem maślanki!
-
Gofry na maślance
Trochę lata możesz sprawić sobie o każdej porze roku i przenieść się nad morze. Sprawdź nasz przepis na chrupiące gofry na maślance!
-
Placek na maślance z rabarbarem
Sprawdzony i uwielbiany klasyk, czyli placek na maślance z rabarbarem - lekko kwaskowaty i jednocześnie słodki za sprawą chrupiącej kruszonki. Koniecznie wypróbuj najlepszy przepus na placek na maślance z rabarbarem!
-
Szybkie ciasto na maślance z owocami
Połączenie kwaskowatej porzeczki, twarogu i prażonych migdałów to zestaw idealny! Owoce możesz wymienić na swoje ulubione - to ciasto w każdej wersji będzie wybitne!
Zobacz przepis na szybkie ciasto na maślance z owocami
-
Miodowe ciasto z whisky i fogami
Trochę słodkiej jesieni na Twoim talerzu, czyli pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem whisky, obficie udekorowane kremem z mascarpone i śmietanki oraz świeżymi figami.
Zobacz przepis na miodowe ciasto z whisky i figami
5. Przepisy na ciasta jogurtowe
Wilgotne, pełne owoców i po prostu najsmaczniejsze - zobacz nasze sprawdzone przepisy na ciasta jogurtowe!
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Lekkie, puszyste, o wyjątkowym mlecznym smaku - zobacz nasz przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Muffiny jumbo z jagodami
Jesli muffiny to tylko w rozmiarze XXL - najlepsze te z jagodami, kruszonką i dodatkiem jogurtu. Ledwo mieszczą się w dłoni, ale zjesz je do ostatniego okruszka! Wypróbuj pyszne muffiny jumbo z jagodami
-
Odwracane ciasto z pomarańczą
Ciasto w wersji do góry nogami - klasyczny ucierany "placek" z warstwą soczystych pomarańczy. Wilgotne i niezwykle aromatyczne, umili każde popołudnie.
Zobacz przepis na odwracane ciasto z pomarańczą
-
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Wilgotne jogurtowe ciasto, waniliowa kruszonka i odrobinę kwaśne wiśnie to recepta na udane ciasto. Z powodzeniem wykorzystasz także mrożone owoce - koniecznie wypróbuj przepis na ciasto jogurtowe z wiśniami
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-wykorzystac-maslanke-w-wypiekach |
Komentarze