1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Gofry na maślance

Gofry na maślance

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Gofry to deser, który najbardziej kojarzy się z wakacjami :) Aby przywołać te wspomnienia, a zarazem zjeść gorący podwieczorek, proponuję przygotować je w domu. Mimo że ciasto do gofrów przed upieczeniem będzie wydawać się ciężkie, gofry po przygotowaniu będą lekkie, puszyste i chrupiące. Zachęcam do wypróbowania. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Gofrownicę rozgrzej do maksymalnej temperatury. 

  • Krok 2

    W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce widelcem roztrzep jajka i wymieszaj z maślanką i rozpuszczonym masłem, po czym przelej do suchych składników. 

  • Krok 3

    Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 4

    Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na rozgrzane płytki w gofrownicy i równomiernie je rozprowadź. Piecz ok. 4 minut do zrumienienia (pamietaj, że czas pieczenia zależy od gofrownicy). Podawałam jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej