1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka makowa z konfiturą pomarańczową

Babka makowa z konfiturą pomarańczową

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka makowa z konfiturą pomarańczową to ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przypomina  popularnego pieguska. Ciasto jest dokładnie takie, jak lubię – lekko wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Konfitura pomarańczowa to jego sekret – doskonale podkreśla smak ciasta. Koniecznie spróbuj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175°C.

    Keksówka wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

    Masło utarte z cukrem, jajka i jogurt
  • Krok 3

    Połącz razem mąkę, sól, mąkę migdałową, mak i proszek do pieczenia. 

    Pomieszane suche składniki
  • Krok 4

    Składniki suche dodaj do mokrych i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników. 

    Suche składniki dodane do mokrych w misce
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do keksówki i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. 

    Ciasto przełożone do keksówki
  • Krok 6

    Ostudzone ciasto przedziel na pół. 

    Babka przekrojona wzdłuż na pół
  • Krok 7

    W dolnej części ciasta, na środku za pomocą noża, wytnij prostokąt o szerokości około 2 cm.

    Prostokąt wycięty w dolnej części babki

Nasączenie:

  • Krok 8

    Sok i wodę wymieszaj. Otrzymanym ponczem dokładnie nasącz ciasto. 

    Woda wymieszana z sokiem i przekrojona babka
  • Krok 9

    Ciasto przełóż konfiturą pomarańczową (większość powinna znajdować się w wyciętej części) i odstaw je do schłodzenia.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekoladę gorzką posiekaj. Śmietankę i czekoladę umieść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj, do całkowitego połączenia masy. 

    Gorzka czekolada ze śmietanką
  • Krok 11

    Polewę odstaw do przestudzenia, a następnie polej nią schłodzone ciasto.

    Polewa w miseczce i babka na papierze do pieczenia

Dekoracja:

  • Krok 12

    Złotym pisakiem udekoruj górę ciasta. Kawałki pomarańczy i wanilię umieść na jeszcze płynnej polewie, delikatnie dociskając.

    Babka pomarańczowa polana czekoladą, udekorowana pomarańczami i laską wanilii

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej