Babki i ciasta ucierane

Babka makowa z konfiturą pomarańczową

Babka makowa z konfiturą pomarańczową

  • 01:30
  • 16
  • Średni
01:30
16
Średni

Babka makowa z konfiturą pomarańczową to ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przypomina  popularnego pieguska. Ciasto jest dokładnie takie, jak lubię – lekko wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Konfitura pomarańczowa to jego sekret – doskonale podkreśla smak ciasta. Koniecznie spróbuj.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 60 g niebieskiego maku
  • pół łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Nasączenie
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
Dodatkowo
  • 250 g konfitury pomarańczowej
Polewa czekoladowa
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji
  • Pisak żelowy złoty Dr. Oetkera
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • suszone plastry pomarańczy
Składniki
Ciasto:
  • 150 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 60 g niebieskiego maku
  • pół łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Nasączenie
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
Dodatkowo
  • 250 g konfitury pomarańczowej
Polewa czekoladowa
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji
  • Pisak żelowy złoty Dr. Oetkera
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • suszone plastry pomarańczy
Zobacz ten przepis na ws.pl
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:30
14
Łatwy
Babka tulipan
Wszystkiego słodkiego
01:00
20
Średni
Sękacz na blaszce