1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

babka wiedeńska ze skórką cytrynową i polewą z białej czekolady, udekorowana gniazdkiem z białej czekolady i jajkami cukrowymi - wszystkiego słodkiego
babka wiedeńska ze skórką cytrynową i polewą z białej czekolady, udekorowana gniazdkiem z białej czekolady i jajkami cukrowymi - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową 🍋 to moja słodka propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. 🐇 Co roku na moim świątecznym stole babka jest niekwestionowaną królową. Poznajcie kolejną odsłonę tego tradycyjnego wypieku - puszysta, lekko wilgotna, z kremową polewą z białej czekolady, udekorowana czekoladowym koszyczkiem. 🍫 Zapraszam do przepisu!

 

Sprawdź nasze pomysły na ciasta wielkanocne

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babkę wiedeńską:

  • Krok 1

    Formę do babki z kominem wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

    Forma z kominem wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką
  • Może się przydać

    Formy do pieczenia babek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami, skórką z cytryny, solą i cukrem.

    Mąka wymieszana z suszonymi drożdżami, cukrem, skórką cytrynową i solą
  • Krok 3

    Gdy składniki suche będą już dobrze wymieszane, dodaj rozpuszczone masło, żółtka i mleko.

    Suche składniki w misce, żółtka, masło i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Ciasto dokładnie zagnieć za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

    Zagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz i przełóż do formy. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170°C. Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostaw do wystudzenia.

    Ciasto drożdżowe wyrośnięte przełożone do formy z kominem

Polewa:

  • Krok 6

    Białą czekoladę drobno pokrój i razem ze śmietanką umieść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Biała czekolada ze śmietanką w kąpieli wodnej
  • Krok 7

    Mieszaj, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Ciepłą polewą polej wystudzone ciasto.

    Babka wiedeńska oblana polewą z białej czekolady

Koszyczek z białej czekolady:

  • Krok 8

    Wódkę umieść w zamrażarce (najlepiej zrób to dzień przed wykonywaniem koszyczka). Białą czekoladę drobno pokrój i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

    biała czekolada w miseczce w kąpieli wodnej
  • Krok 9

    Zamrożoną wódkę przelej do wysokiego naczynia i wlewaj cienkim strumieniem czekoladę, tworząc koszyczek.

    przelewanie rozpuszczonej białej czekolady do miseczki z wódką w celu stworzenia koszyczka
  • Krok 10

    Delikatnie wyciągnij dekorację z naczynia i odsącz ją na ręczniku papierowym. Gotowy koszyczek z białej czekolady ułóź na babce wiedeńskiej. Babkę możesz też ozdobić dodatkowo cukrowymi jajami.

    koszyczek z białej czekolady odsączany na ręczniku papierowym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-wiedenska-ze-skorka-cytrynowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej