1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

babka wiedeńska ze skórką cytrynową
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową to moja słodka propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Co roku, na moim świątecznym stole, babka jest niekwestionowaną królową. Poznajcie kolejną odsłonę tego tradycyjnego wypieku - puszysta, lekko wilgotna, z kremową polewą z białej czekolady, udekorowana gniazdkiem. Zapraszam do przepisu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę do babki z kominem wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

    Forma z kominem wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką
  • Krok 2

    Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami, skórką z cytryny, solą i cukrem.

    Mąka z drożdżami i cukrem ze skórką cytrynową, solą i cukrem
  • Krok 3

    Gdy składniki suche będą już dobrze wymieszane, dodaj rozpuszczone masło, żółtka i mleko.

    Suche składniki w misce, żółtka, masło i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Ciasto dokładnie zagnieć za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę

    Zagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz i przełóż do formy. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170°C. Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostaw do wystudzenia.

    Ciasto drożdżowe wyrośnięte przełożone do formy z kominem

Polewa:

  • Krok 6

    Białą czekoladę drobno pokrój i razem ze śmietanką umieść w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą.

    Biała czekolada ze śmietanką w kąpieli wodnej
  • Krok 7

    Mieszaj, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Ciepłą polewą polej wystudzone ciasto.

    Babka oblana polewą z białej czekolady

Koszyczek z białej czekolady:

  • Krok 8

    Wódkę umieść w zamrażarce (najlepiej zrób to dzień przed wykonywaniem koszyczka). Białą czekoladę drobno pokrój i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 9

    Zamrożoną wódkę przelej do wysokiego naczynia i wlewaj cienkim strumieniem czekoladę, tworząc koszyczek.

  • Krok 10

    Delikatnie wyciągnij dekorację z naczynia i odsącz ją na ręczniku papierowym.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej