Babki i ciasta ucierane

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

  • 01:00
  • 14
  • Średni
01:00
14
Średni

Babka wiedeńska ze skórką cytrynową to moja słodka propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Co roku, na moim świątecznym stole, babka jest niekwestionowaną królową. Poznajcie kolejną odsłonę tego tradycyjnego wypieku - puszysta, lekko wilgotna, z kremową polewą z białej czekolady, udekorowana gniazdkiem. Zapraszam do przepisu!

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 1,5 łyżeczki Cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek
  • 150 ml ciepłego mleka
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Koszyczek z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml wódki lub spirytusu
Dodatkowo:
  • kilka cukrowych jajek
Składniki
Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 1,5 łyżeczki Cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek
  • 150 ml ciepłego mleka
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
Koszyczek z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 300 ml wódki lub spirytusu
Dodatkowo:
  • kilka cukrowych jajek
Zobacz ten przepis na ws.pl
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane