1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa z polew膮 z czekolady, posypana p艂atkami kokosa - Wszystkiego S艂odkiego
babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa z polew膮 z czekolady, posypana p艂atkami kokosa - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babka marmurkowa kokosowa-czekoladowa 馃崼 to jedno z moich ulubionych, szybkich ciast. Kocham czekolad臋 zarówno w czystej postaci, jak te偶 w po艂膮czeniu z innymi smakami. Tutaj w roli g艂ównej wyst臋puje kokos. Wierzch zdobi polewa z czekolady i dekoracja z p艂atków kokosa. Ciasto mi艂o Ci臋 zaskoczy pi臋knym marmurkowym wzorem wewn膮trz. 馃槂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki marmurkowej kokosowo-czekoladowej:

  • Krok 1

    Keksówk臋 o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    keks贸wka o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Keks贸wka Tradition od Dr. Oetkera o d艂ugo艣ci 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztet贸w. Jeste艣my pewni jako艣ci naszych produkt贸w, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

  • Krok 2

    Mas艂o utrzyj z cukrem do puszystej, kremowej konsystencji.

    cukier kokosowy i mas艂o pokrojone w kostk臋 w osobnych miseczkach, obok opakowanie cukru kokosowego nierafinowanego dr. oetkera oraz mieszad艂a miksera
  • Krok 3

    Ci膮gle miksuj膮c, stopniowo dodawaj jajka. Masa mo偶e wygl膮da膰 jak zwa偶ona, ale to normalne.

    mas艂o utarte z cukrem kokosowym w misce, obok jajka w drugiej misce oraz mieszad艂a miksera
  • Krok 4

    Dodaj wod臋. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartego mas艂a z jajkami. Delikatnie wymieszaj.

    woda, m膮ka pszenna oraz mas艂o utarte z cukrem kokosowym i jajkami w osobnych miskach, obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 5

    Mas臋 podziel na pó艂. Do jednej cz臋艣ci dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.

    wi贸rki kokosowe, kakao i ciasto na babk臋 w osobnych miskach, obok szpatu艂ka kuchenna do mieszania
  • Krok 6

    Na dno foremki wy艂ó偶 warstw臋 ciasta z kakao, nast臋pnie ciasto z wiórkami kokosowymi i tak dalej.

    dwie miski z jasnym ciastem na babk臋 z wi贸rkami kokosowymi oraz ciemnym ciastem na babk臋 z kakao, obok keks贸wka z wy艂o偶on膮 na dno warstw膮 ciasta z kakao i na niej warstw膮 z jasnego ciasta
  • Krok 7

    Po wy艂o偶eniu zrób w cie艣cie zygzaki patyczkiem. Piecz przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    ciasto na babk臋 marmurkow膮 kokosowo-czekoladow膮 wy艂o偶one do keks贸wki, robienie zygzak贸w patyczkiem na cie艣cie

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Czekolad臋 i mas艂o rozpu艣膰 w mikrofalówce i dobrze wymieszaj.

    upieczona babka kokosowo-czekoladowa na kratce do studzenia, obok miseczka z czekolad膮 gorzk膮 i mas艂em oraz miseczka z p艂atkami kokosa
  • Krok 9

    Polej rozpuszczon膮 czekolad臋 i posyp p艂atkami kokosa.

    upieczona babka kokosowo-czekoladowa na kratce do studzenia, polana czekolad膮 i posypana p艂atkami kokosa, obok miseczka z p艂atkami kokosa
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-marmurkowa-kokosowo-czekoladowa

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej