Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa
Babka marmurkowa kokosowa-czekoladowa 🍫 to jedno z moich ulubionych, szybkich ciast. Kocham czekoladę zarówno w czystej postaci, jak też w połączeniu z innymi smakami. Tutaj w roli głównej występuje kokos. Wierzch zdobi polewa z czekolady i dekoracja z płatków kokosa. Ciasto miło Cię zaskoczy pięknym marmurkowym wzorem wewnątrz. 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki marmurkowej kokosowo-czekoladowej:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem do puszystej, kremowej konsystencji.
-
Krok 3
Ciągle miksując, stopniowo dodawaj jajka. Masa może wyglądać jak zważona, ale to normalne.
-
Krok 4
Dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartego masła z jajkami. Delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.
-
Krok 6
Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta z kakao, następnie ciasto z wiórkami kokosowymi i tak dalej.
-
Krok 7
Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki patyczkiem. Piecz przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 8
Czekoladę i masło rozpuść w mikrofalówce i dobrze wymieszaj.
-
Krok 9
Polej rozpuszczoną czekoladę i posyp płatkami kokosa.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-marmurkowa-kokosowo-czekoladowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze