1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa z polewą z czekolady, posypana płatkami kokosa - Wszystkiego Słodkiego
babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa z polewą z czekolady, posypana płatkami kokosa - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Babka marmurkowa kokosowa-czekoladowa 🍫 to jedno z moich ulubionych, szybkich ciast. Kocham czekoladę zarówno w czystej postaci, jak też w połączeniu z innymi smakami. Tutaj w roli głównej występuje kokos. Wierzch zdobi polewa z czekolady i dekoracja z płatków kokosa. Ciasto miło Cię zaskoczy pięknym marmurkowym wzorem wewnątrz. 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki marmurkowej kokosowo-czekoladowej:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    keksówka o długości 30 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem do puszystej, kremowej konsystencji.

    cukier kokosowy i masło pokrojone w kostkę w osobnych miseczkach, obok opakowanie cukru kokosowego nierafinowanego dr. oetkera oraz mieszadła miksera
  • Krok 3

    Ciągle miksując, stopniowo dodawaj jajka. Masa może wyglądać jak zważona, ale to normalne.

    masło utarte z cukrem kokosowym w misce, obok jajka w drugiej misce oraz mieszadła miksera
  • Krok 4

    Dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartego masła z jajkami. Delikatnie wymieszaj.

    woda, mąka pszenna oraz masło utarte z cukrem kokosowym i jajkami w osobnych miskach, obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 5

    Masę podziel na pół. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.

    wiórki kokosowe, kakao i ciasto na babkę w osobnych miskach, obok szpatułka kuchenna do mieszania
  • Krok 6

    Na dno foremki wyłóż warstwę ciasta z kakao, następnie ciasto z wiórkami kokosowymi i tak dalej.

    dwie miski z jasnym ciastem na babkę z wiórkami kokosowymi oraz ciemnym ciastem na babkę z kakao, obok keksówka z wyłożoną na dno warstwą ciasta z kakao i na niej warstwą z jasnego ciasta
  • Krok 7

    Po wyłożeniu zrób w cieście zygzaki patyczkiem. Piecz przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    ciasto na babkę marmurkową kokosowo-czekoladową wyłożone do keksówki, robienie zygzaków patyczkiem na cieście

Polewa czekoladowa:

  • Krok 8

    Czekoladę i masło rozpuść w mikrofalówce i dobrze wymieszaj.

    upieczona babka kokosowo-czekoladowa na kratce do studzenia, obok miseczka z czekoladą gorzką i masłem oraz miseczka z płatkami kokosa
  • Krok 9

    Polej rozpuszczoną czekoladę i posyp płatkami kokosa.

    upieczona babka kokosowo-czekoladowa na kratce do studzenia, polana czekoladą i posypana płatkami kokosa, obok miseczka z płatkami kokosa
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-marmurkowa-kokosowo-czekoladowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej