1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

Marta Dmochowska - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka marmurkowa kokosowa-czekoladowa to jedno z moich ulubionych, szybkich ciast. Kocham czekolad臋 zarówno w czystej postaci, jak te偶 w po艂膮czeniu z innymi smakami. Tutaj w roli g艂ównej wyst臋puje kokos. Wierzch zdobi polewa z czekolady i dekoracja z p艂atków kokosa. Ciasto mi艂o Was zaskoczy, marmurkowym wzorem wewn膮trz. :) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka:

  • Krok 1

    Keksówk臋 o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Mas艂o utrzyj z cukrem do puszystej, kremowej konsystencji.

  • Krok 3

    Ci膮gle miksuj膮c, stopniowo dodawaj jajka. Masa mo偶e wygl膮da膰 jak zwa偶ona, ale to normalne.

  • Krok 4

    Dodaj wod臋. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartego mas艂a z jajkami. Delikatnie wymieszaj.

  • Krok 5

    Mas臋 podziel na pó艂. Do jednej cz臋艣ci dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.

  • Krok 6

    Na dno foremki wy艂ó偶 warstw臋 ciasta z kakao, nast臋pnie ciasto z wiórkami kokosowymi i tak dalej.

  • Krok 7

    Po wy艂o偶eniu zrób w cie艣cie zygzaki patyczkiem. Piecz przez ok. 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Polewa:

  • Krok 8

    Czekolad臋 i mas艂o rozpu艣膰 w mikrofalówce i dobrze wymieszaj.

  • Krok 9

    Polej rozpuszczon膮 czekolad臋 i posyp p艂atkami kokosa.


Oce艅 przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczeg贸lny dzie艅
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej