Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami
Osoby na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej absolutnie nie muszą rezygnować ze smaku bożonarodzeniowych wypieków! Specjalnie z myślą o nich, powstał przepis na Świąteczną bezglutenową babkę z bakaliami! Połączenie masła i mielonych migdałów sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne, zaś lukrowa polewa z kandyzowaną pomarańczą już po pierwszym kęsie wprawia każdego w świąteczny nastrój!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka:
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę.
-
Krok 3
Następnie dodawaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu.
-
Krok 4
Mąkę ryżową wymieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj w dwóch turach do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Rodzynki i żurawinę oprósz mąką ryżową. Do masy dodaj bakalie i wymieszaj aby równomiernie się rozprowadziły.
-
Krok 6
Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz 50-55 minut, po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Tortownica z serii Back- Trend marki Dr. Oetker o średnicy 28 cm. Trzyczęściowa forma do pieczenia tortów i ciast, które można wyjąć w bardzo prosty sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu. Tortownica posiada 2 wymienne dna. Pierwsze standardowe płaskie z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole. Drugie z tzw. kominem do pieczenia babki. Również pielęgnacja i czyszczenie formy nie sprawia problemów. Tortownica, podobnie jak wszystkie formy do pieczenia Dr. Oetkera jest testowana w kuchni doświadczalnej Dr. Oetkera. Forma posiada 5 lat gwarancji.
Lukrowanie:
-
Krok 8
Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem pudrem i polukruj jeszcze gorącą babkę (dzięki temu lukier zastygnie i nie będzie się kleił). Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/swiateczna-bezglutenowa-babka-z-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze