Bez glutenu

Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami

Świątecznabezglutenowa babka z bakaliami i lukrem pomarańczowym

Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami

  • 01:20
  • 20
  • Łatwy
01:20
20
Łatwy

Osoby na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej absolutnie nie muszą rezygnować ze smaku bożonarodzeniowych wypieków! Specjalnie z myślą o nich, powstał przepis na Świąteczną bezglutenową babkę z bakaliami! Połączenie masła i mielonych migdałów sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne, zaś lukrowa polewa z kandyzowaną pomarańczą już po pierwszym kęsie wprawia każdego w świąteczny nastrój!

Składniki

Składniki:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 60 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • sok z 1 pomarańczy
  • ok 200 g cukru pudru
Wskazówki

Babka:

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.

forma do pieczenia z kominem Back Trend
Krok 2

 

Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę.

masło utarte z cukrem i cukrem z wanilią bez glutenu
Krok 3

 

Następnie dodawaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu.

jajka do ciasta
Krok 4

 

Mąkę ryżową wymieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj w dwóch turach do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.

maka ryżowa, mielone migdały, proszek do pieczenia bez glutenu, mleko bez laktozy
Krok 5

 

Rodzynki i żurawinę oprósz mąką ryżową. Do masy dodaj bakalie i wymieszaj aby równomiernie się rozprowadziły. 

rodzynki, żurawina, migdaly i kandyzowana skórka pomarańczowa
Krok 6

 

Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

ciasto na babkę bezglutenową w formie
Krok 7

Piecz 50-55 minut, po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta

upieczona bezglutenowa babka z bakaliami

Lukrowanie:

Krok 8

 

Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem pudrem i polukruj jeszcze gorącą babkę (dzięki temu lukier zastygnie i nie będzie się kleił). Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

lukrowanie bezglutenowej babki z bakaliami
Składniki
Składniki:
  • 300 g miękkiego masła bez laktozy
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 5 jajek rozmiar L
  • 350 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 15 g (2 łyżeczki) Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 60 ml mleka bez laktozy lub migdałowego/ryżowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 30-50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • ok 200 g cukru pudru
Może się przydać
Zobacz więcej
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu