1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami

Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Osoby na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej absolutnie nie muszą rezygnować ze smaku bożonarodzeniowych wypieków! Specjalnie z myślą o nich, powstał przepis na Świąteczną bezglutenową babkę z bakaliami! Połączenie masła i mielonych migdałów sprawia, że ciasto pozostaje wilgotne, zaś lukrowa polewa z kandyzowaną pomarańczą już po pierwszym kęsie wprawia każdego w świąteczny nastrój!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Okrągłą formę z kominem wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz dokładnie mąką ryżową.

    forma do pieczenia z kominem Back Trend
  • Krok 2

     

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę.

    masło utarte z cukrem i cukrem z wanilią bez glutenu
  • Krok 3

     

    Następnie dodawaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu.

    jajka do ciasta
  • Krok 4

     

    Mąkę ryżową wymieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, dodaj w dwóch turach do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wymieszaj dokładnie.

    maka ryżowa, mielone migdały, proszek do pieczenia bez glutenu, mleko bez laktozy
  • Krok 5

     

    Rodzynki i żurawinę oprósz mąką ryżową. Do masy dodaj bakalie i wymieszaj aby równomiernie się rozprowadziły. 

    rodzynki, żurawina, migdaly i kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Krok 6

     

    Wyłóż ciasto równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    ciasto na babkę bezglutenową w formie
  • Krok 7

    Piecz 50-55 minut, po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Po około 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do studzenia ciasta

    upieczona bezglutenowa babka z bakaliami

Lukrowanie:

  • Krok 8

     

    Sok z pomarańczy wymieszaj z cukrem pudrem i polukruj jeszcze gorącą babkę (dzięki temu lukier zastygnie i nie będzie się kleił). Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

    lukrowanie bezglutenowej babki z bakaliami

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej