1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka pistacjowa

Babka pistacjowa

babka pistacjowa wszystkiego s艂odkiego
babka pistacjowa wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W tym roku na 艣wi膮tecznym stole nie mo偶e zabrakn膮膰 pistacji! Te wyj膮tkowe, zielonkawe orzechy nadadz膮 od艣wi臋tny charakter nawet z pozoru zwyczajnej babce 馃巹

Wilgotna i aromatyczna, oblana lukrem i udekorowana siekanymi pistacjami oraz 艣wie偶膮 偶urawin膮 - wygl膮da i smakuje ob艂臋dnie 馃巺 Babka pistacjowa, obok tradycyjnego sernika i makowca, zamyka peleton bo偶onarodzeniowych ciast, które umil膮 Wam 艣wi臋towanie!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka pistacjowa

  • Krok 1

    Pistacje obierz z 艂upin. Mas艂o umie艣膰 w misie i dodaj przesiany cukier puder. 

     

    pokrojone bakalie na desce, obok miska z mas艂em kerrygold i cukier puder
  • Krok 2

    Pistacje umie艣膰 w malakserze i zmikuj jak nadrobniej.

    w malakserze posiekane pistacje
  • Krok 3

    Mi臋kkie mas艂o utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj rozmieszane jajka. 

     

    na blacie robot z ucieranym mas艂em Kerrygold, w miseczce jajka
  • Krok 4

    M膮k臋 przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ekstrakt z wanilii.

    ekstrakt z wanilii Dr. Oetkera i proszek do pieczenia, miseczka z m膮k膮
  • Krok 5

    Do masy dodaj pistacje, m膮k臋, zmiksuj. Na ko艅cu dodaj mleko i krótko zmikuj do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.

    na blacie sk艂adniki na babk臋 pistacjow膮
  • Krok 6

    Ciasto prze艂ó偶 do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

    w formie nieupieczone babka pistacjowa
  • Krok 7

    Babk臋 piecz w 170°C oko艂o 50 minut, do suchego patyczka. 

    na drewnianej desce upieczona babka pistacjowa
  • Krok 8

    Pistacje obierz z 艂upin.

    w miseczce obrane pistacje Bakal
  • Krok 9

    Przesiany cukier puder wymieszaj z wrz膮tkiem. Lukier rozsmaruj na wystudzonej babce. Wierzch babki posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj cukrowymi 艣nie偶ynkami i pokrojonymi 艣wie偶ymi 偶urawinami.

    w miseczce wymieszany lukier i na drewnianej desce posiekane pistacje
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-pistacjowa

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej