Babka pistacjowa



W tym roku na 艣wi膮tecznym stole nie mo偶e zabrakn膮膰 pistacji! Te wyj膮tkowe, zielonkawe orzechy nadadz膮 od艣wi臋tny charakter nawet z pozoru zwyczajnej babce 馃巹
Wilgotna i aromatyczna, oblana lukrem i udekorowana siekanymi pistacjami oraz 艣wie偶膮 偶urawin膮 - wygl膮da i smakuje ob艂臋dnie 馃巺 Babka pistacjowa, obok tradycyjnego sernika i makowca, zamyka peleton bo偶onarodzeniowych ciast, które umil膮 Wam 艣wi臋towanie!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka pistacjowa
-
Krok 1
Pistacje obierz z 艂upin. Mas艂o umie艣膰 w misie i dodaj przesiany cukier puder.
-
Krok 2
Pistacje umie艣膰 w malakserze i zmikuj jak nadrobniej.
-
Krok 3
Mi臋kkie mas艂o utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj rozmieszane jajka.
-
Krok 4
M膮k臋 przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ekstrakt z wanilii.
-
Krok 5
Do masy dodaj pistacje, m膮k臋, zmiksuj. Na ko艅cu dodaj mleko i krótko zmikuj do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.
-
Krok 6
Ciasto prze艂ó偶 do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
-
Krok 7
Babk臋 piecz w 170°C oko艂o 50 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Pistacje obierz z 艂upin.
-
Krok 9
Przesiany cukier puder wymieszaj z wrz膮tkiem. Lukier rozsmaruj na wystudzonej babce. Wierzch babki posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj cukrowymi 艣nie偶ynkami i pokrojonymi 艣wie偶ymi 偶urawinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-pistacjowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze