1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Lekkie ciasto z rabarbarem

Lekkie ciasto z rabarbarem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Puszyste, lekkie i delikatne ciasto z rabarbarem, zasmakuje dorosłym i dzieciom. W dodatku jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Idealne na majówkę.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik na 170°C. Formę o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na półcentymetrowe kawałki.

  • Krok 1

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek stopniowo dosypuj cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 1

    Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej. Kiedy powstanie jednolita masa, delikatnie dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem.

  • Krok 1

    Ciasto wyłóż równomiernie w formie i posyp je z wierzchu pokrojonym rabarbarem.

  • Krok 1

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez niecałe 50 minut, do suchego patyczka. Następnie zostaw ciasto do wystudzenia i oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej