Lekkie ciasto z rabarbarem - Przepis
Babki i ciasta ucierane

Lekkie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem - Wszystkiego Słodkiego

Lekkie ciasto z rabarbarem

  • 01:30
  • 24
  • Łatwy
01:30
24
Łatwy

Puszyste, lekkie i delikatne ciasto z rabarbarem, zasmakuje dorosłym i dzieciom. W dodatku jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Idealne na majówkę.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 150 ml oleju
  • 4 łodygi rabarbaru
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Wskazówki

Lekkie ciasto z rabarbarem

Krok 1

Nagrzej piekarnik na 170°C. Formę o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na półcentymetrowe kawałki.

Krok 2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek stopniowo dosypuj cukier i cukier wanilinowy.

Krok 3

Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej. Kiedy powstanie jednolita masa, delikatnie dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem.

Krok 4

Ciasto wyłóż równomiernie w formie i posyp je z wierzchu pokrojonym rabarbarem.

Krok 5

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez niecałe 50 minut, do suchego patyczka. Następnie zostaw ciasto do wystudzenia i oprósz cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 150 ml oleju
  • 4 łodygi rabarbaru
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane