Lekkie ciasto z rabarbarem


Puszyste, lekkie i delikatne ciasto z rabarbarem, zasmakuje dorosłym i dzieciom. W dodatku jest bardzo proste i szybkie do wykonania. Idealne na majówkę.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik na 170°C. Formę o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na półcentymetrowe kawałki.
-
Krok 2
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania białek stopniowo dosypuj cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 3
Następnie zmniejsz obroty miksera i cały czas ubijając, dodawaj żółtka, a później cienką strużką wlej olej. Kiedy powstanie jednolita masa, delikatnie dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem.
-
Krok 4
Ciasto wyłóż równomiernie w formie i posyp je z wierzchu pokrojonym rabarbarem.
-
Krok 5
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez niecałe 50 minut, do suchego patyczka. Następnie zostaw ciasto do wystudzenia i oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze