Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami to klasyczne, proste i szybkie ciasto, które zasmakuje ka偶demu fanowi ciast z owocami! Lekkie, puszyste ciasto przygotowuj臋 w dniu, kiedy chc臋 je poda膰 - dzi臋ki temu, po domu rozchodzi si臋 pi臋kny zapach pieczonego ciasta :) Moja wersja ciasta zawiera maliny i borówki, ale b臋dzie doskona艂e tak偶e z dodatkiem innych owoców. Deser jest wprost wymarzony na leniwe, sierpniowe popo艂udnie. Gor膮co polecam przygotowanie ciasta ucieranego z ulubionymi owocami jeszcze dzi艣 :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruszonka:
-
Krok 1
M膮k臋, cukier i pokrojone w kostk臋 mas艂o umie艣膰 w misie i zagnie膰 na kruszonk臋. Odstaw j膮 do lodówki.
Ciasto:
-
Krok 2
Form臋 prostok膮tn膮 o wymiarach 24 cm x 28 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C
-
Krok 3
Mas艂o utrzyj z cukrem.
-
Krok 4
M膮k臋, proszek do pieczenia i budy艅 艣mietankowy wymieszaj i przesiej.
-
Krok 5
Do utartego mas艂a z cukrem stopniowo dodawaj jajka, ca艂y czas miksuj膮c.
-
Krok 6
Nast臋pnie partiami dodawaj m膮k臋 i mieszaj na niskich obrotach.
-
Krok 7
Ciasto prze艂ó偶 do formy. Umyte owoce oprósz delikatnie m膮k膮 i u艂ó偶 je na cie艣cie.
-
Krok 8
Sch艂odzon膮 kruszonk膮 posyp ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez oko艂o 45-50 minut, do suchego patyczka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze