Ciasto ucierane z owocami
💜 Ciasto ucierane z owocami to klasyczne, proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu fanowi ciast z owocami! Lekkie, puszyste ciasto przygotowuję w dniu, kiedy chcę je podać - dzięki temu po domu rozchodzi się piękny zapach pieczonego ciasta. :) Moja wersja ciasta zawiera maliny i borówki, ale będzie doskonałe także z dodatkiem innych owoców. Deser jest wprost wymarzony na leniwe, sierpniowe popołudnie. Gorąco polecam przygotowanie ciasta ucieranego z ulubionymi owocami jeszcze dziś. :) 🍓
Czy wiesz jak uniknąć zakalca?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruszonka na ciasto z owocami:
-
Krok 1
Mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło umieść w misie i zagnieć na kruszonkę. Odstaw ją do lodówki.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Przygotowanie ciasta ucieranego:
-
Krok 2
Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C
-
Krok 3
Masło utrzyj z cukrem.
-
Krok 4
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy wymieszaj i przesiej.
-
Budyń o smaku śmietankowym Dr. Oetker
Budyń o smaku śmietankowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placuszków czy sernika.
-
Krok 5
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
-
Krok 6
Następnie partiami dodawaj mąkę i mieszaj na niskich obrotach.
-
Krok 7
Ciasto przełóż do formy. Umyte owoce oprósz delikatnie mąką i ułóż je na cieście.
-
Krok 8
Schłodzoną kruszonką posyp ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-ucierane-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze