Babki i ciasta ucierane

Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem

  • 01:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
01:00
14
Średni

Babka z czerwonym winem. Dziś zaprezentuję Wam oryginalny przepis na babkę bożonarodzeniową , w którym świąteczny akcent nadaje czerwone wytrawne wino. Jeśli postanowicie upiec babkę z czerwonym winem z mojego przepisu, gwarantuję Wam nie tylko udany wypiek, ale i piękny wygląd świątecznego stołu. Zapraszam po przepis :)

Składniki

Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera
  • 15 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Polewa:
  • 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 150 g cukru pudru
  • Mix dekoracji cukrowych Biała Fantazja Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180˚C.

Krok 2

Masło przełóż do miski i miksowałam, aż do uzyskania puszystej masy.

Krok 3

Do utartego masła porcjami dodawaj cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Miksuj, do uzyskania jednolitej masy. Na końcu - cały czas miksując - wbijaj kolejno jajka.

Krok 4

Mąkę i kakao przesiej, dodaj przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.

Krok 5

Składniki sypkie, wino i czekoladę, dodawaj naprzemiennie do utartej masy jajecznej. Wszystkie składniki utrzyj delikatnie mikserem.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-65 minut, do suchego patyczka.

Krok 7

Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

Krok 8

Cukier puder przesiej i utrzyj go z lekko podgrzanym, czerwonym winem na gęsty, ale płynny lukier. Polej nim babkę i udekoruj gwiazdkami i srebrnymi perełkami.

Składniki
Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera
  • 15 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Polewa:
  • 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 150 g cukru pudru
  • Mix dekoracji cukrowych Biała Fantazja Dr. Oetkera
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:30
14
Łatwy
Babka tulipan