1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z czerwonym winem

Babka z czerwonym winem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka z czerwonym winem. Dziś zaprezentuję Wam oryginalny przepis na babkę bożonarodzeniową , w którym świąteczny akcent nadaje czerwone wytrawne wino. Jeśli postanowicie upiec babkę z czerwonym winem z mojego przepisu, gwarantuję Wam nie tylko udany wypiek, ale i piękny wygląd świątecznego stołu. Zapraszam po przepis :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę na babkę posmaruj tłuszczem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180˚C.

  • Krok 2

    Masło przełóż do miski i miksowałam, aż do uzyskania puszystej masy.

  • Krok 3

    Do utartego masła porcjami dodawaj cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Miksuj, do uzyskania jednolitej masy. Na końcu - cały czas miksując - wbijaj kolejno jajka.

  • Krok 4

    Mąkę i kakao przesiej, dodaj przyprawę korzenną i proszek do pieczenia.

  • Krok 5

    Składniki sypkie, wino i czekoladę, dodawaj naprzemiennie do utartej masy jajecznej. Wszystkie składniki utrzyj delikatnie mikserem.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-65 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 7

    Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:

  • Krok 8

    Cukier puder przesiej i utrzyj go z lekko podgrzanym, czerwonym winem na gęsty, ale płynny lukier. Polej nim babkę i udekoruj gwiazdkami i srebrnymi perełkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej